Geen archief is zo gevarieerd van inhoud als dat van notarissen. Onlangs zijn meer dan 15.000 korte samenvattingen van akten van notarissen in Vught tussen 1813 en 1935 online gezet. Dit mede dankzij onze vele vrijwilligers! De historische database waarin deze akten doorzocht kunnen worden (en nog veel meer), bevat nu al meer dan 300.000 akten.
Een eeuw besluiten Raad van State digitaal
Onderzoeker Henk Beijers heeft onlangs van de hele periode 1648 - 1748 alle resoluties van de Raad van State over de historie van stad en meierij van ’s-Hertogenbosch digitaal bewerkt. Een gewéldige mijlpaal!
Jeroen Bosch verblijft even bij de buren...
In 1487 wordt de befaamde schilder Jheronimus Anthonissoen Bosch van Aken ingeschreven als lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Ook dit bijzondere archiefstuk vind je bij het BHIC. Normaal gesproken dan, want in het Jeroen Bosch-jaar is het even bij de buren…
Beste verhalen deze maand
Puk en Muk in de Brabanthallen? Puk en Muk zijn twee jongetjes uit een reeks kinderboeken, geschreven door Frans Fransen en geïllustreerd door Leo van Grinsven. Diezelfde Van Grinsven maakte óók tekeningen van de opening van de Brabanthallen in Den Bosch in 1931.
Met respect voor het scheepje Herinneringen van een veertienjarig jongetje aan een schip dat zijn vader op het oog had, maar of deze het schip gekocht had…? (bijdrage: Willem Oosterlee)
‘Ons Mie’, un meske die he unne houtere been “Heeft iemand uit mijn familie dit liedje zelf geschreven of is dit een bestaand liedje”, vraagt Marita zich af als ze het vindt in de nalatenschap van haar ouders. Herken jij het liedje? (bijdrage: Marita Driessen)
Het Heilig Bruurke Het Bruurke van Megen heeft een wonder verricht. Dat kan niet anders, denkt Zus. Over genezing, angst, geloof en overtuiging. (bijdrage: Zus van den Heuvel)
Jong en werkloos, ga op kamp! Een jeugdwerkkamp op Landgoed De Baast zou wel eens een mooie klus voor werkloze jongeren kunnen zijn. Eén van de opzienbarende initiatieven van mr. Jan van de Mortel, de nieuwe eigenaar van het landgoed in Oostelbeers.
Een gevecht met de Maas We maken een sprong naar 1325. We blijven wel dichtbij huis, in de Brabantse Maaskant. Daar is hard gewerkt aan de beteugeling van de Maas: van Dordrecht tot voorbij Megen liggen er dijken. (bijdrage: Henk Buijks)
Belastingambtenaar in het nauw Stroperij was in Brabant aan de orde van de dag. Niet minder dan 6.612 keer werd tussen 1811 en 1930 een man of vrouw voor de rechtbank in Den Bosch gesleept, omdat hij of zij werd verdacht van stroperij. (bijdrage: Geurt Franzen)
Er was eens een koster in 't zuiden... Laat je verrassen en vertederen door een greep uit onze kerkelijke archieven: van de aantekeningen in een werkschriftje van de koster tot nostalgische devotieplaatjes en aantekeningen in doopboeken.
Wil je weten naar welk blog Frank verwijst? Klik dan op de pijl.