Bethlehemkerk                                                   
December 2021 nr. 47
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
Zondag 12 december:
twee vrouwen
 
Levende Adventskalender
 
Corona maatregelen Bethlehemkerk
 
Adventsblog voor 3e advent
 
Hulp bij installatie CoronaCheck App
 
Goede start 1e week Levende Adventskalender
 
CHRCH-app Adventschallenge:
Wat inspireert jou?
 
Peter van Wesel verbonden aan PgH
 
Kerk trakteert Hilversummers op kerstpakketjes
 
Voedselbankactie: zaterdag 11 december
 
NBV21 introductie in
de Bethlehemkerk
 
Kerstviering voor senioren
 
Even stilstaan bij Licht dat ons (aan)raakt
 
Kerstwandeling: verkeersregelaar gezocht
 
Vitrinekast:
Keramieken kerststal
 
Vluchtelingkinderen Hilversum zoeken oma’s/opa’s
 
KerstChallenge 2021 'Geef licht'
 
Kerkenraad brainstormt over PgH2025
 
Oliebollenactie 2021
 
Ugandareis jongeren definitief van de baan
 
 
 
Bethlehemkerk
Zondag 12 december
Derde advent
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Thema:
'Hoop en verwachting'
 
 ds. Jetty Scheurwater
 
 
 
 
Sterretjes
samen@
bethlehemkerk.nl
 
________________
Samen:
__________________
 
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
----------------------------
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
----------------------------
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@
bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 10 december
Nieuwsbrief
 
Zaterdag 11 december
 
 
Zondag 12 december
ds.  Jetty Scheurwater
 
 
 
Wandelen met Maria 
 
Maandag 13 december
 
Dinsdag 14 december
 
Woensdag 15 december
 
Donderdag 16 december
Open Kerk
 
Instuif
 
 
‘Lighten the Night’  
 
Vrijdag 17 december
Nieuwsbrief
 
Kerstconcert met de Gitaarleraar 
 
Catechese & stercafé -online- Bethlehemkerk 
 
Zaterdag 18 december
Concert “The Road to Bethlehem” 
 
Zondag 19 december
Renate Japenga
 
Kerstwandeling Hilversum Zuid 
 
Zondag 12 december
 
Lucas 1: 39-56
 
Kort daarop reisde Maria in grote haast naar het bergland, naar een stad in Juda, waar ze het huis van Zacharias binnenging en Elisabet begroette. Toen Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot; ze werd vervuld van de heilige Geest en riep luid: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? Toen ik je groet hoorde, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.’ Maria zei: ‘Mijn ziel prijst en looft de Heer, mijn hart juicht om God, mijn redder: hij heeft oog gehad voor mij, zijn minste dienares.
Alle geslachten zullen mij voortaan gelukkig prijzen,...
 
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
Wijkkrant 1215
Hilversum Zuid
 
 
"Er is een roos ontloken"
 
 
Website van de PgH www.pknhilversum.nl
 
 
BEZOEK ONZE SITE
We zijn blij dat we met gemeenteleden kunnen blijven vieren. Vanwege de coronapreventie is er echter een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar in de kerkzaal. Daarom gebruiken we opnieuw het reserveringssysteem.
 
U kunt de dienst ook online meevieren, de onlinediensten zijn voor iedereen toegankelijk.

Zondag 12 december: ds. Jetty Scheurwater

Zondag draait het om twee vrouwen, die verrast om hun zwangerschap, elkaar ontmoeten. Hun kinderen representeren hoop en verwachting. Maar hoop op wie of wat? Verwachting van wat of wie?
 
En hopen wij mee? Wie of wat verwachten wij met kerst?
 
Klik hier door naar de liturgie voor deze zondag.
 
 
De Levende Adventskalender
 
Op 28 november is de reis van de Levende Adventskalender in het Raadhuis van Hilversum begonnen om vervolgens via verschillende kerken, buurthuizen, een restaurant, een speeltuin, een omroepgebouw en een creatieve vrijplaats heel Hilversum en Nieuw Loosdrecht te doorkruisen.
 
Op elk van deze plekken bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee en inspirerende ontmoetingen met buurtgenoten. U kunt zonder aanmelding langskomen bij de locaties op de data en tijdstippen die in het schema zijn opgenomen. Klik hier voor de flyer en het schema. Er zijn geen kosten aan verbonden en u mag zo vaak meedoen als u wilt.
 

Coronamaatregelen Bethlehemkerk

In deze nieuwsbrief informeren we u nader hoe de aangekondigde maatregelen eruit zien genoemd op de laatste persconferentie van vrijdag 26 november 2021 voor de Bethlehemkerk.
Voorop staat dat u altijd van harte welkom bent om de dienst in de kerk met elkaar mee te vieren.
  • Heeft u corona-gerelateerde klachten, kom dan niet naar de kerk.
  • We houden 1,5 meter afstand van elkaar en in de kerkzaal houden we steeds drie stoelen vrij tussen kerkbezoekers, tenzij men samen één huishouden vormt. De coördinator wijst u uw zitplaats. Ook bij het verlaten van uw zitplaats volgt u de aanwijzingen van de coördinatoren.
  • Bij verplaatsen draagt u een mondkapje. Op uw zitplaats kan dit af.
  • We zingen op ingetogen wijze, dus niet uit volle borst.
  • Na de dienst drinken we geen koffie in de kerk.
  • Klik hier om het hele protocol en maatregelen te lezen.

Adventsblog voor 3e advent

Een kinderlied van Luther voor Kerst, bewerkt voor Advent
 
Mijn laatste adventsblog van vorig jaar sloot ik af met een verwijzing naar Bachs orgelbewerking over het kerstlied ‘Vom Himmel hoch da komm ich her’ (Met Bach naar Kerst: Adventsmuziek 4). In de aanstaande dienst op de 3e adventszondag staat onder meer lied 464 in de liturgie: ‘Een engel spreekt een priester aan’, aansluitend bij Lucas 1. Dit lied van Sytze de Vries is gecomponeerd op de melodie van Luthers kerstlied ‘Vom Himmel hoch da komm ich her’. Dat lied staat een stukje verderop ook in het Liedboek als lied 469.
Dit begint als een kerstverhaal: ‘Ik ben een engel van de Heer, / daal uit de hemel tot je neer / en breng een nieuw en mooi verhaal / dat ik vertel in mensentaal’ (lied 469, vertaling Jan Wit). Luther volgde hier een populair wereldlijk liedje uit de 14e eeuw: ‘Ich komm aus fremden Landen her’. Hier kunt u een uitvoering beluisteren van dit liedje door het Susato Ensemble: https://www.youtube.com/watch?v=ssL6vHJjUnQ.
 
 

Hulp bij installatie CoronaCheck App

De CoronaCheck App wordt op steeds meer plaatsen ingevoerd door de overheid, waardoor het steeds lastiger kan worden om bijvoorbeeld ergens een hapje te gaan eten buiten de deur zonder de App.
Vind jij/u het lastig om de App te installeren?

De diaconie biedt graag haar hulp aan voor gemeenteleden om deze App te installeren op de smartphone. Voor gemeenteleden zonder smartphone bieden wij ook graag onze hulp aan voor het aanvragen van een papieren variant van het vaccinatiebewijs.
 
Mocht u hulp nodig hebben neem dan contact op via het e-mailadres samen@bethlehemkerk.nl .
 
 
 

Goede start eerste week Levende Adventskalender

 
Ondanks alle beperkingen van de coronamaatregelen is de Levende Adventskalender prima van start gegaan. In de maand december openen maar liefst 27 locaties hun deuren voor inspirerende ontmoetingen met buurtgenoten.

Pickwick spreuken spel

De website van het initiatief bevat al een aantal mooie ervaringsverhalen. Mensen van buurthuis de Kleine Lelie schrijven: ‘Het was allemaal wel heel gezellig. We hebben ook nog het aangereikte Pickwick spreuken spel gedaan (‘wat is jouw favoriete …’). Dat was ook leuk. … De banner reist door naar de volgende locatie, zo geven we het vuur/licht aan elkaar door.'
De Buurtkamer Ons huis van Versa Welzijn in het Riebeeckkwartier doet dit jaar voor het eerst mee. Sandra en Claudia, de opbouwwerkers van Versa schrijven na de eerste ochtend, dat er ‘een gezellige drukke inloop bij de Buurtkamer was met bezoekers die specifiek voor de Levende Adventskalender kwamen. Dat was leuk en bracht extra sfeer aan het ontmoetingsmoment.’
De Levende Adventskalender is een initiatief van de Bethlehemkerk. Alle zes PgH-gemeenten nemen eraan deel. Klik hier voor de folder en hier voor het programma. Klik hier voor de facebookpagina van de Levende Adventskalender.
 
 

CHRCH-app Adventschallenge: Wat inspireert jou?

Daar zijn we weer! En? Is het gelukt om de meldingen van het kanaal #Inspiratie op de CHRCH-app aan te zetten? Heb je dit nog niet gedaan, doe het dan nu, want het is tijd voor de CHRCH-app Adventschallenge!
Aankomende zondag 28 november is de eerste zondag van Advent! Een tijd waarin we toeleven naar Kerst, het feest van de geboorte van Jezus. Ons dagelijks leven kan druk zijn en in de decembermaand zijn veel mensen bezig met cadeautjes en kerstdiners. Voor anderen is het juist een donkere en eenzame tijd. Aangezien we dit jaar bezig zijn met het jaarthema: “Geïnspireerd leven” lijkt dit ons een goede tijd om iets met elkaar te gaan delen van wat ons inspireert. 
 
Wat is de uitdaging?
Deel voor Kerst minimaal 1 keer in de CHRCH-app in het kanaal #Inspiratie iets wat je inspireert (tijdens advent) en licht als je wilt toe waarom het je inspireert. Denk aan liedjes, gedichten, plaatjes, foto’s, filmpjes, podcasts, etc. Reageer ook minimaal 1 keer op iemand anders. We hopen op input uit alle generaties zodat we elkaar beter leren kennen over de grenzen van onze groepjes heen. We hopen dat iedereen meedoet!
 
 

Peter van Wesel verbonden aan PgH

Peter van Wesel wordt aanstaande zondag in De Morgenster kerkelijk verbonden aan de Protestantse gemeente Hilversum. Dat gebeurt in de zondagse kerkdienst in combinatie met de Kapeldienst. Van Wesel is sinds 1 december aan de slag als jeugdwerker voor de PgH. Hij volgt Renate Japenga op die ruim drie jaar als jeugdwerker in de PgH werkte. Zondag 19 december 2021, gaat Renate voor in de Bethlehemkerk.
 
De kerkdienst op 12 december begint om 10:00 evenals de Kapeldienst voor jongeren in De Morgenster.
 
 

Kerk trakteert Hilversummers op kerstpakketjes

Zaterdagmiddag 11 december is het weer zover: wijkgemeente Diependaal en Vitamine G organiseren een nieuwe editie van A Taste of Christmas. Vanwege Covid-19 (ook) dit jaar geen Kerstmarkt in de kerk, maar wel: een drive-cycle-walk-thru give-away op het grasveldje bij de Kolhornseweg op de kruising met de Eikbosserweg en de Eikenlaan.
 
 
Lees hier verder....

Voedselbankactie: zaterdag 11 december

Op zaterdag 11 december organiseren we net als afgelopen jaren weer een grote Voedselbankactie.
Bij de Albert Heijn op de Heigalerij en bij de Lidl en de Albert Heijn in Winkelcentrum Kerkelanden gaan we het winkelend publiek weer vragen om een paar extra boodschappen te doen voor mensen die het hard nodig hebben. Dit jaar is de actie nog meer nodig dan voorgaande jaren, de Voedselbank ontvangt in deze Corona periode veel minder artikelen dan andere jaren, terwijl de nood hoog blijft.
Zaterdag 11 december is, zo vlak na Sinterklaas en voor Kerst, een mooie gelegenheid om de voedselbank een flink hart onder de riem te steken.
 
 
 

Zondag 12 december na de kerkdienst biedt ds. Jetty Scheurwater een introductie op de NBV21 aan.

Aan de hand van enkele voorbeelden laat ze zien waarom het Nederlands Bijbelgenootschap met haar partners het belangrijk vonden om in de NBV uit 2004 12.000 wijzigingen aan te brengen, en dat is uitgezonderd de weer overal ingevoerde eerbiedshoofdletter voor woorden die naar God verwijzen.

U kunt de introductie bijwonen door te blijven na de kerkdienst of thuis meekijken via een link naar de uitzending via kerkdienst gemist.

 

Kerstviering voor senioren: dinsdag 14 december

De Kerstviering voor senioren zal dit jaar plaatsvinden op dinsdag 14 december a.s. vanaf 14.30 uur in de Bethlehemkerk.
Alles wordt corona-proof voorbereid en georganiseerd.
 
Aan deze viering wordt meegewerkt door:
  • het Kantelkoor o.l.v. Marion van Zonneveld
  • Henk van Dijk, piano/orgel.
     
Maria Kruithof-Stoutjesdijk zal een eigentijds Kerstverhaal vertellen.
Alle gemeenteleden van 75 jaar en ouder krijgen een uitnodiging.
 
Vergeet u niet zich bij het bestuur van de ontspanningsmiddag aan te melden?

Even stilstaan bij Licht dat ons (aan)raakt

Een zee van kaarslicht. Dat was wat we zagen in de maand november. Licht dat we met elkaar en met anderen mochten aansteken om dierbaren te herdenken. Velen van u hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. En we hebben samen mogen ervaren dat dit licht daadwerkelijk licht is geweest dat ons raakt en aanraakt.
 
We zijn ook geraakt door de bijzondere reacties die we op de verschillende locaties kregen. Mensen reageerden op de posters en flyers waarmee aandacht gevraagd werd voor het initiatief. Ook de advertentie en een artikel in de Gooi en Eembode leidden tot positieve reacties.
 

Kerstwandeling: verkeersregelaar gezocht

Het blijven onzekere tijden. We hopen dat zondag 19 december de jaarlijkse kerstwandeling tussen 17.00 en 19.00 uur door kan gaan.
 
Wij zijn in elk geval druk bezig met de voorbereidingen.
 
We zijn nog op zoek naar minstens 3 vrijwilligers die verkeersregelaar willen zijn. Zij moeten hiervoor een kort online examen afleggen.
Lijkt het je leuk?
 

Vitrinekast: Keramieken kerststal
 
Na de prachtige olifanten expositie van Jaap van der Molen, is het (met de start van de advent periode) weer tijd voor het thema kerst.
 
Als vervolg op de expositie van vorig jaar, opnieuw mijn handgemaakte keramieken kerststal in de vitrinekast.
Deels omdat vorig jaar i.v.m. de corona maatregelen de expositie niet echt tot zijn recht kwam en deels omdat de stal nog altijd in ontwikkeling is en inmiddels vele nieuwe elementen bevat. Alle elementen van de kerststal zijn gemaakt op de draaischijf en daarna verder bewerkt. Twee jaar geleden ontstond de kerststal onder mijn handen. De gemeenteleden die destijds langs kwamen i.v.m. de Levende Advent kalender hebben de “ruwe” versie destijds al kunnen bewonderen.

Vorig jaar tijdens de lockdown heb ik de stal in alle rust verder uit kunnen werken met alle onderdelen van het verhaal.

Inmiddels heb ik ook diverse variaties gemaakt qua vorm en kleur. Ik heb echter nog veel meer varianten in mijn hoofd. Wordt vervolgd dus.
 
Vorige week begonnen we op de bovenste “etage” met de opstelling : het bezoek van de engel aan de maagd Maria. Lees verder...
 
 
Vluchtelingkinderen in Hilversum zoeken oma’s/opa’s
 
Is dat misschien iets voor u: oma/opa worden van een vluchteling-kind? In Hilversum en Utrecht bestaat het Mama Oma Project van de stichting TalenTonen, die kinderen en hun ouders steun wil geven bij het vinden van hun draai in de Nederlandse samenleving.
 
Het gaat om mensen die vanuit landen als Syrië, Afghanistan, Eritrea naar Nederland gekomen zijn en hier een vluchtelingenstatus hebben. Grootouders spelen doorgaans in hun land een belangrijke rol, maar die zijn nog in het thuisland of leven niet meer. Nederlandse ‘oma’s en opa’s’ kunnen er aan bijdragen dat met name die kinderen zich hier thuis voelen en ontwikkelen.
 
 

KerstChallenge 2021 'Geef licht'

In de periode voor Kerst kun je weer meedoen met de interactieve KerstChallenge. Dit jaar vindt de KerstChallenge buiten plaats met een tocht door Hilversum. De tocht is geschikt voor alle leeftijden. Een aantal creatieve en uitdagende puzzels zijn onderdeel van het spel.
 
De KerstChallenge 2021 gaat over de 'achterkant' van het verhaal. Net als je denkt: wat een mooi geboortefeest… dan begint de ellende. De boze koning Herodes gaat op jacht naar zijn pasgeboren concurrent. Hij wil alle kinderen in Betlehem tot twee jaar doden. De wijzen gaan via een andere weg terug en ook Jozef krijgt een waarschuwing om te vluchten. De pasgeboren Jezus wordt een vluchteling.
 
Volgende (!) Nieuwsbrief meer informatie over het hoe en wanneer van de KerstChallenge in Hilversum.
 
 
Kerkenraad brainstormt over PgH2025
 
Besluiten over PgH2025 vereisen een overall visie op waar de Protestantse kerk in Hilversum naar toe gaat. Deze conclusie trok de Algemene kerkenraad bijeen in de Regenboogkerk eind november.
De kerkenraad heeft zich de laatste tijd gebogen over de antwoorden van PgH-gemeenten op vragen over het beleidsplan. De antwoorden staan inmiddels gepubliceerd op de PgH-website. Klik daarvoor hier. De leden van de kerkenraad zijn met de antwoorden aan de slag gegaan. Wat echter nog ontbreekt, is een duidelijke visie op hoe de Protestantse gemeente in Hilversum de komende jaren samen-kerk wil zijn.

Tussenrapportage Ver-denkers

Op tafel lag eveneens een tussenrapportage van de Ver-denkers. Zij hebben op basis van cijfers een analyse opgesteld met het oog op 2030. Zij zoeken naar mogelijkheden voor een groeiende en levende gemeenschap. De Ver-denkers bepleiten inzet van het vermogen van de PgH om te vernieuwen en mensen te bereiken die nu te weinig bereikt worden. Voorstellen daartoe doen zij in een later stadium. Klik hier voor de analyse van de groep Ver-denkers. De tussenrapportage is daarmee onderdeel van de brainstorm over de overall visie geworden.
 
 
Oliebollenactie 2021:
Grote Kerk - Verbinding - Bethlehemkerk
 
Ook dit jaar bakken de vrijwilligers van De Verbinding weer oliebollen voor het goede doel. Wat betreft de invulling van het rooster van de vrijwilligers dit jaar geen klagen. Wat een enthousiasme! Het rooster was binnen een dag al bijna helemaal gevuld.
 
Wat nieuw is dat we een samenwerking aangegaan zijn met de Bethlehemkerk en de Grote Kerk.
 
Welkom bij ons jaarlijkse Oliebollenfestijn!

Er zijn nog wat plekken over op het rooster, dus als u wilt meewerken, stuur een mail naar oliebollen@deverbindinghilversum.nl dan stuur ik een link naar het rooster en kan u, kan jij nog vrijwillig bijdrage!
 
 

Ugandareis jongeren definitief van de baan

Bijzonder spijtig. De voor 2020 en later voor 2021 geplande diaconale reis van jongeren naar Uganda gaat ook in 2022 niet lukken. Jongeren uit Hilversumse kerken hadden een mooi plan: meebouwen aan een schoolgebouw in Lwamalenge in Uganda. De reisorganisatie Livingstone heeft echter besloten te stoppen met werkvakanties. Na corona werd deze tegenslag er één te veel.
De deelnemers hebben flink actie gevoerd om de benodigde gelden voor de bouw en de reis bijeen te krijgen. Dat geld krijgt nu gedeeltelijk een andere bestemming. Omdat veel van de gelden bijeen zijn gebracht via kerken in Hilversum willen de jongeren en begeleiders daar verantwoording over afleggen. Het Team Lwamalenge/Uganda schrijft:
 
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl voor woensdag 20:00