BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 6
Oktober 2016
Vad mycket som händer i Göteborg! Nu när hösten (äntligen) är här på riktigt, kommer ett nyhetsbrev fyllt med inomhustips. Längst ner på sidan info om ett gästspel som vi bjuder på i november.
 
På en snitslad bana från Hagakyrkan till Chapmans Torg ligger inte mindre än tretton teaterscener: Teaterstråket. Där kan du lördag 15 oktober botanisera bland allt från relationsdramatik och kontorsmusikal till impro- och mörkerteater. Se en, se två, se flera! Mer info och länk till höger.
 
Du hinner också fortfarande anmäla dig till Kultur i Västs fullmatade och högaktuella heldag nu på tisdag, den 11 oktober. Läs mer till höger där vi även länkar till anmälan.
 
För 40 år sedan sjösattes KULF, Kultur i förskolan. Ett unikt nätverk av kulturombud som sedan dess har hjälpt till att sprida kulturupplevelser till hundratusentals barn. Den 8 november ska detta firas! Kulturförvaltningens barnkulturenhet och BiG, Barnkulturforskning i Göteborg, bjuder in till ett fint program där man både blickar tillbaka och tittar framåt, och som det nu är fritt fram att anmäla sig till! 
 
Den 14 november väntar en halvdag på Stora Teatern som ger input om rasifiering och representation i scenkonst för barn och unga. Barnteaterakademin är en av arrangörerna. Särskild inbjudan kommer inom kort, men börja gärna med att nedan läsa om Pavlovs Tispe, det norska gästspel som det blir två tillfällen att se samma dag. Kanske var du liksom jag på BIBU i våras men missade denna hyllade föreställning? Då får du en en ny chans, eller - som sagt - rentav två!
 
93 Teatercentrum-teatrar spelade under 2015 cirka 12 700 föreställningar för en publik på cirka 805 000 personer. Tillsammans gav detta arbetstillfällen för fler än 1 500 personer inom teaterns alla yrkesgrupper. Läs mer om statistiken över landets fria scenkonstutövare i länk till höger.
 
Med dessa siffror framför sig och med vetskapen om att i exempelvis Göteborg cirka 2/3 av scenkonstbesöken för barn och unga sker hos frigrupper, så är det inte underligt att den nya kulturbudgeten väcker besvikelse hos denna vitala del av scenkonstbranschen. Teatercentrums kommentar till budgeten konstaterar att den bibehållna låga anslagsnvån i realiteten innebär en fortsatt sänkning för de fria grupperna.
 
Med denna lite bistra avrundning önskar jag en god fortsättning på den gyllene hösten,
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Pavlovs Tispe - ett slags standupteater
Av och med Camara Joof
 
Gästspel, Masthuggsteatern 14 november
 
I Pavlovs Tispe tar Camara Joof med oss på en personlig resa genom ett kulturellt vägskäl, och bjuder på allvarlig, musikalisk och komisk standupteater om utanförskapets konsekvenser. Hur navigerar en ung, svart, bisexuell kvinna i dagens samhälle?
 
Föreställningen är uttagen i ASSITEJs projekt Shadowland och spelades på BIBU i maj. Framförs på norska.
 
Spelas 14 november kl 19, Masthuggsteatern. 
Fritt inträde, men begränsat antal platser, så först till kvarn!
 
Gästspelet sker i samarbete mellan Masthuggsteatern, Barnteaterakademin, ASSITEJ och Kultur i Väst.
 
Samma dag: Temaeftermiddag på Stora Teatern!
Pavlovs Tispe ingår även i ett program om representation och rasism som samma dag, 14 november kl 13-17,  äger rum på Stora Teatern. Utöver Pavlovs Tispe viks denna eftermiddag åt en presentation av Shadowland samt en föreläsning med Yael Feiler. Särskild inbjudan kommer!
 
...........................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
Tips & notiser!
 

Teaterstråkets dag
En dag full av sceniska uttryck och intellektuell stimulans. Från Sesam och GEST i väst till Storan i öst. Det generella konceptet för dagen är halva priset i mån av plats om du uppger lösenordet ”Teaterstråket” i kassan på respektive teater. Vissa avvikelser förekommer.
Lördag 15 oktober kl 11-ca23.
Från 2 år!
Se fullständigt program här.
 
 
En heldag med Kultur i Väst:
 
Barn, biograf och bildning - om att se och arbeta med kvalitetsfilm på biografen
Skolbion har genom årtionden bildat unga. Här har vi lärt oss om världen, våra känslor och inte minst fått nya perspektiv. Allra störst intryck ger filmer som har en komplexitet och kanske till och med skaver, för att det inte alltid finns enkla svar. Men får våra unga se den här typen av filmer i dag?
Bland de medverkande: Sven-Eric Liedman, Rebecka Nordström och Lisa Lindén
11 okt 9:00-12.00 (fika 8:30-9)
Bio Capitol

MIK-konferens: Tolerans eller intolerans
Kan man kräva att allt ska vara skräddarsytt för just "mig", mina åsikter och min kulturella kostym? Finns det risk att olika kulturella uttryck blir styrda av rädsla snarare än ge oss nya berättelser och andra perspektiv? Vilka TV- och radioprogram anmäls till granskningsnämnden? Hur påverkar marknadsekonomin medierna och kulturen i stort?
Med Marit Kapla, Maria Edström och Åsa Linderborg
11 okt 13:30-15:30
Bio Capitol
 
Mötesplats kultur med Jenny Aschenbrenner
Sex, våld, kommersialism eller svåra ämnen – vilken sorts kultur ses som mest skadlig för barnen just nu, i vårt samhällsklimat? Och vad tycker barnen själva om den kultur som vuxna dömer ut?
11 okt 16:30-18:30, Kultur i Väst Rosenlundsgatan
Till anmälan
 
 
Kulf 40 år
Med panelsamtal, föredrag, tårta och mingel firas KULFs första 40 år. Medverkande bl a Lena Fridell, Kate Thorlid, Ulla-Carin Borén, Ylva Ågren och Tarja Häikiö.
8 november 15-18
Stora Teatern
Läs mer om programmet  här
Anmäl dig här
 
 
Teatercentrums statistik för 2015
Teatercentrums kommentar till kulturbudgeten
 
 
Puttrik
Puttrik vill att pappa ska leka, läsa sagor och busa. Men pappa är helt uppslukad av ett datorspel som tar all tid. Men en dag händer något otroligt – datorljudet och karaktärerna från spelet tar över rummet. En okänd värld uppenbarar sig, där spelreglerna ser helt annorlunda ut…
För barn 2-8 år
Premiär 28 oktober, Teater Sesam
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se