Nieuwsbrief nr. 112
 
November 2019
 
Beste ,
 
En ineens is het november. De eerste nachtvorst is een feit. Heb je de bollen al in de grond zodat je van het voorjaar kunt genieten van tulpen en blauwe druifjes in mandjes of potten?
Nu het meeste werk buiten gedaan is gaan we eens binnenkijken wat we met de oogst kunnen gaan doen. 
Zoals je niet ontgaan zal zijn is wecken, drogen en fermenteren hip. Nu ben ik niet zo van hip en fermenteer en weck ik al jaren maar ik wil die kennis graag met jullie delen. Lees verderop hoe en wanneer.
 
 
Om je weerstand op peil te houden voor de winter die er aan staat te komen is het goed om Vitamine D te slikken. Let er verder op dat je voldoende Vitamine C tot je neemt. Daarvoor zijn erwten en peulen heel geschikt. Maar dit kan ook goed met de rozenbottels die je nu nog ziet hangen tijdens een wandeling in het park en het open veld. Ook daarover verderop meer.
 
Veel leesplezier.
 
Cursus voedsel wecken, fermenteren en drogen
 
In januari kun je een cursus volgen waarin je in drie sessies voedsel leert wecken, fermenteren en drogen. Je krijgt inzicht in de processen en de houdbaarheid van voedingsstoffen.
En misschien maken we er ook nog wel even een lekkere mosterd bij, want dat is een fluitje van een cent.
We kiezen groenten en/of fruit die in januari voorhanden zijn zoals kool en appels. Kool zit boordevol vitamine C, en ook in geweckte en gefermenteerde vorm nog heel goed opneembare voedingsstoffen die ons beschermen tegen winterse kwalen als griep en verkoudheid.
Voedsel van het land dichtbij huis en passend in het seizoen zoals prei, kool, biet, pastinaak, lof, spruitjes en aardpeer zijn gezonder dan van ver ingevlogen sperziebonen die dagenlang onderweg zijn en allang niet meer knakken en piepen zoals Wouter Klootwijk zou zeggen.
 
 
Op zaterdag 11, 18 en 25 januari ben je van harte welkom. We starten om 9.30-12.30. Maximaal 6 deelnemers, kosten 45 euro voor de hele cursus inclusief materialen en beschrijving.
 
Zalige, zurige thee van rozenbottel
 
Wie er op let ziet ze nu overal in groene bermen staan, in bosperceel zoals dat heet, de rozenbottel. Dat kan van de Hondsroos zijn, de Rimpelroos of de Eglantier. Elke rozenbotel is bruikbaar om thee van te zetten. De thee zit, na een tijdje trekken, boordevol vitamine C. 
Hoe ga je te werk? Als het even kan gebruik je handschoenen, tegen de stekels. 
En nu even een zijstapje dat ik even heb opgezocht. Is het doorn of stekel bij een roos, vraag je je misschien af. Een doorn zou kunnen uitgroeien tot een takje. Een stekel is een kegelvormig uitgroeisel van de opperhuid en niet verbonden met het inwendige weefsel van de tak. Bij rozen is het onduidelijk uit welk weefsel ze gevormd worden en dus mag allebei, stekel en doorn. Denken we aan Doornroosje, dan zou je zeggen we houden het daar maar op, toch?
 

Goed, we plukken een emmertje of zakje vol met de rozenbottels en thuisgekomen zetten we ze op in een pannetje water dat we tegen de kook aan brengen. Dat laten we ca. 20 minuten heel zachtjes pruttelen, met deksel tegen het verdampen. Daarna door een zeef en klaar is je zurige, zalige thee. Een schepje boekweithoning of thijmhoning maakt het tot een ware winterdrank.
 
Agenda
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Het najaar is de tijd om je tuin rond te gaan met een kladblok en een pen. Waar ging het goed dit seizoen, wat wil je verplanten, snoeien, uitspitten, verplaatsen. Ook de grove lijn wordt zichtbaar waardoor herindeling eenvoudiger wordt.
Samen sparren, mogelijkheden inventariseren, het kan bij je thuis in de tuin of in Vlodrop. 
  
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Vanaf onderstaand adres kun je mee op een kruidenexcursie. We beginnen met een wandeling van een uur door de natuur. We lopen langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een heel verhaal te vertellen. Je leert ze kennen. Bij mij in de tuin plukken we daarna in de moestuin het eten dat we bereiden op houtvuur. Hiervoor gebruiken we de Fornetto en een Tundra Grill, met grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar, als het weer het toelaat, buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling, uitleg, recepten en heerlijk eten en drinken en je hoeft niets op te ruimen. Dat duurt bij elkaar ongeveer 4-5 uur. Vanaf 3-4 personen. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
 
Kasteel Aerwinkel wandeling
Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling over het landgoed van Kasteel Aerwinkel waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden. Ondertussen staan we stil bij de vogelgeluiden die we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 9.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
 
Cursus voedsel wecken, fermenteren en drogen
Tekst bovenaan in deze nieuwsbrief. Op zaterdag 11, 18 en 25 januari ben je van harte welkom. We starten om 9.30-12.30. Maximaal 6 deelnemers, kosten 45 euro voor de hele cursus inclusief materialen en beschrijving.
 
Gelukscoach
 
   
 
Sinds juli ben ik Gelukscoach, na een leerzame, intensieve, dagopleiding bij Leo Bormans in een fascinerende omgeving in een klooster en de kloostertuinen in België. Bij de VVV zijn de wandelingen te boeken. Wie weet zien we elkaar wel binnenkort en kom ook jij je geluk vergroten.
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.