NIEUWSBRIEF                HUISARTSENPRAKTIJK MAASBREE
    Jaargang 5 Nr 2
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
- Nieuwsbrief
- Patiëntportaal
- Bereikbaarheid
- Herhaalrecepten
- Spoedlijn
- Gespreksregistratie
Gezondheidscentrum
- Impetigo
- Praktijknieuws
- Vakantie
- Insectenbeet
 
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree
Piet Petersstraat 1-3
5993 DC Maasbree
 
Telefoonnummer: 077-4651500
Optie 1:
spoed
Optie 2: herhaalreceptenlijn
Optie 3:
assistente
 
Fax: 0774652444
 
 
Twitter: @HpMaasbree
 
Site:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Nieuwsbrief
Met deze nieuwsbrief hopen wij u nog beter te kunnen informeren over onze praktijk en haar medewerkers. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan medische informatie en handige tips. Mocht u geen prijs stellen op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich via de link onder deze mail uitschrijven. Via de link in de kolom hiernaast kunt u de nieuwsbrief doorsturen naar een vriend. Om in te schrijven klik hier. Wilt u onze vorige nieuwsbrieven nog eens bekijken, klik dan hier
 
Patiëntportaal website
Via onze nieuwe website hebben velen van u al geregistreerd voor het patiëntenportaal. Inmiddels al bijna 700! Met dit patiëntenportaal krijgt u toegang tot een deel van ons computersysteem. Hiermee is het mogelijk om E-consult te doen, maar ook om herhaalrecepten te bestellen rechtstreeks in uw eigen dossier. Tenslotte krijgt u hiermee de mogelijkheid om zelf een afspraak te plannen in de agenda van uw huisarts. Voor registratie is wel een uniek e-mail adres nodig, omdat het gekoppeld wordt aan het dossier. Daarom is eenmalige identificatie in de praktijk nodig om zeker te weten dat de privacy van uw dossier gewaarborgd is.
Op basis van uw en onze wensen probeert de leverancier steeds nieuwe dingen te ontwikkelen. Zo is men momenteel bezig om bijlagen te gaan toestaan bij het e-consult. Heel makkelijk als u bijvoorbeeld een foto wilt meesturen.
Daarnaast is een app in ontwikkeling, waarmee de functionaliteiten ook via uw smartphone toegankelijk zullen worden. Dit wordt momenteel getest.
 
Bereikbaarheid
Om onze bereikbaarheid verder te verbeteren zullen we m.i.v. donderdag 16 juni onze nieuwe telefooncentrale in gebruik gaan nemen. Er komt een uitbreiding van het aantal telefoonlijnen, waardoor u minder snel bezettoon zult krijgen. Daarnaast krijgt u informatie over de drukte op dat moment en wordt iedereen op volgorde van bellen geholpen. Als u in gesprek bent met de assistente wordt het niet meer onderbroken omdat iemand "in de wacht" gezet moet worden.
Belangrijkste verandering is dat er gebruik gemaakt gaat worden van een eenvoudig keuzemenu.
Het telefoonnummer blijft het vertrouwde nummer 4651500
 
Vervolgens krijgt u 3 opties
Uitsluitend voor spoedgeval, kies 1
Voor herhaalrecepten, kies 2
Wilt u de assistente spreken, kies 3
 
 
Herhaalreceptenlijn
Met de komst van de nieuwe telefooncentrale kunnen herhaalrecepten voortaan 24 uur per dag ingesproken worden via ons nummer 4651500, optie 2.
Daarmee vervalt met ingang van 16 juni onze oude herhaalreceptenlijn via telefoonnummer 4650848. Mocht u toch nog dit nummer bellen, dan krijgt u een tekst te horen die verwijst naar de nieuwe manier van inspreken van herhaalrecepten via ons normale telefoonnummer.
Daarnaast is er een kleine verandering bij het inspreken van het recept. Normaal kreeg u steeds een vraag, waarna u de gegevens kon inspreken. Bij het nieuwe systeem krijgt u geen vragen meer, maar kunt u in 1 keer uw gegevens inspreken.
 
Hiervoor zijn de volgende gegevens belangrijk:
Spreek eerst uw naam, geboortedatum en telefoonnummer in waar we u kunnen bereiken als er vragen mochten zijn.
Spreek vervolgens de naam van de apotheek in die uw medicijnen moet afleveren en of het bezorgd dient te worden.
Spreek tenslotte in welke medicijnen u wilt bestellen.
Daarbij is het heel belangrijk om alle gegevens volledig in te spreken, ook al gebruikt u medicijnen al jaren. Dit ter controle en om fouten te voorkomen.
Het gaat hierbij om de naam van het medicijn, de sterkte en de dosering (hoe vaak u het middel neemt).
Voorbeeld: Paracetamol (naam), 1000mg (sterkte), 4 keer per dag 1 tablet (dosering)
 
 
Spoedlijn
Bij de nieuwe centrale kunt u via het normale telefoonnummer van de praktijk ook kiezen voor de optie SPOED door op de 1 te drukken.
Deze optie is alleen voor een echt medisch spoedgeval!
Ons bekende spoednummer 4653110 blijft voorlopig ook gewoon bestaan.
Als het spoednummer oneigenlijk gebruikt wordt zal de assistente u vragen om terug te bellen en daarna de verbinding verbreken. Dit is noodzakelijk om de spoedlijn vrij te houden voor (echte) spoedgevallen.
 
Gespreksregistratie
Een belangrijke vorm van nascholing binnen onze praktijk is de gespreksregistratie. Gesprekken met de assistente aan de telefoon kunnen voor onderwijsdoeleinden opgenomen worden. Deze gesprekken kunnen dan nabesproken worden met de huisarts om ervan te leren. Er wordt dan zowel naar het medisch inhoudelijke aspect gekeken als naar het verloop van de communicatie. Alle gesprekken vallen onder het beroepsgeheim en worden na 1 week automatisch gewist.
 
Gezondheidscentrum
Hierboven een impressie van het toekomstige gezondheids centrum. We zijn nu bezig met het definitieve ontwerp van het gebouw en de directe omgeving in relatie tot de openbare ruimte en parkeren. De procedure om te komen tot de wijziging van het bestemmingsplan verloopt voorspoedig. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Onze klankbordgroep van inwoners uit Maasbree kijkt mee met ons naar het ontwerp en zal ons voorzien van input vanuit het oogpunt van de toekomstige gebruikers van het gezondheids centrum.
In juli zal de gemeente starten met het splitsen van het gebouw. Er zal een ruimte van ongeveer 4 meter komen tussen de sporthal en het trefcentrum. Beide gebouwen blijven dus bestaan. Op het plaatje hierboven (aan de linkerkant) is te zien hoe dat ongeveer uit komt te zien.
Er is nog geen definitieve planning, maar we hopen dat het nieuwe gezondheidscentrum rond september 2017 geopend zal kunnen worden.
 
Impetigo (krentenbaard)
Krentenbaard (impetigo) is een onschuldige, maar besmettelijke infectie van de huid. De infectie zit meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Krentenbaard komt het meest voor bij kinderen onder de negen jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen.
Krentenbaard begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (een schaafplekje, krabplekje of eczeem). Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. Een opengebarst blaasje droogt in waardoor een honinggele korst ontstaat. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het eruitzien als een baard van krenten. Daar komt de naam vandaan. Krentenbaard kan jeuken.
 
 
Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen (bijvoorbeeld in hun neus) zonder zelf krentenbaard te krijgen. Meestal wordt de bacterie overgedragen via handen of besmet speelgoed. Soms ontstaat de besmetting via hoesten of niezen. 
Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen. 
De volgende hygiënische maatregelen kunnen helpen verergering en uitbreiding van krentenbaard tegen te gaan en besmetting van anderen te voorkomen:
  • Probeer aanraken of krabben van de wondjes te voorkomen. Als het kind oud genoeg is kunt u ook uitleggen waarom.
  • Zorg dat uw kind regelmatig de handen wast met gewone zeep.
  • Houd de nagels schoon en kort.
  • Was uw kind één keer per dag met zeep.
  • Laat uw kind een eigen handdoek gebruiken en neem elke dag een nieuwe handdoek.
  • Zorg dat mensen in de omgeving van uw kind regelmatig de handen wassen (informeer de klas of het kinderdagverblijf).
  • Eventueel kunt u de dingen die uw kind vaak aanraakt (speelgoed, deuren, trapleuning) één keer per dag schoonmaken.
Ondanks deze maatregelen is besmetting onder kinderen haast niet te voorkomen.
 
Medicijnen bij krentenbaard
Smeer drie keer per dag fusidinezuurcrème op de plekjes. Dit is een crème met een antibioticum. Gebruik deze tot de wondjes genezen zijn en niet langer dan 14 dagen.
Is uw kind ook ziek, heeft het koorts (zeldzaam) of heeft het weinig weerstand? Of blijven de wondjes zich steeds verder uitbreiden? Dan krijgt uw kind meestal een antibioticakuur (tabletten om in te nemen).
 
Hoe gaat het verder met krentenbaard?
Krentenbaard gaat binnen 1 tot 3 weken over. Er blijven geen littekens achter. Wanneer iemand krentenbaard heeft gehad, biedt dat geen bescherming tegen nieuwe infecties. Dat betekent dat iemand vaker krentenbaard kan krijgen.  
 
Praktijknieuws 
Op 11 mei zijn onze praktijkondersteuner Loes en haar partner Jordi de trotse ouders geworden van hun dochter Liz.
Moeder, dochter (en ook Papa) maken het goed.
 
 
Judith Hölzken, onze verpleegkundig specialist, heeft haar 2-jarige masteropleiding Advanced Nursing Practice met succes afgerond! We zijn heel trots en blij dat Judith bij ons blijft werken om ons team te versterken.
 
 
 
 
Vakanties
Dr Janssen is afwezig van maandag 20 juni t/m vrijdag 8 juli
 
Insectenbeet
Muggen, vlooien, wespen, dazen, bijen, mieren en steekvliegen zijn veel voorkomende insecten die bijten of steken. Insecten steken uit zelfverdediging of omdat ze zich voeden met menselijk bloed. Terwijl ze steken, brengen ze een giftige stof in de huid. Niet de prik zelf, maar het gif veroorzaakt jeuk, pijn of zwelling. Sommige mensen hebben veel last van een insectensteek, anderen merken er nauwelijks iets van.
Wat kunt u merken van een insectenbeet?
  • Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. 
  • Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft veel zwelling. Bijen laten hun angel in de huid achter als ze steken. 
  • Een daas bijt en spuit geen gif in de huid. De beet is pijnlijk en er ontstaat een jeukbult.
Bijna iedereen is wel eens geprikt door een insect en weet dat dat vervelend kan zijn. Maar de jeuk, zwelling en pijn gaan vanzelf weer over. Het kan zijn dat u allergisch bent voor een bijen- of wespensteek. In dat geval kunt u er flink ziek van worden.
 
Wat kunt u zelf doen aan een insectenbeet?
Als de angel van een bij is blijven zitten, moet u deze weghalen. Probeer met uw nagel de angel eruit te schrapen. U kunt ook de stompe kant van een mes of een pincet gebruiken. Soms hangt er nog een klein gifzakje aan de angel. Pas dan op dat u niet in het zakje knijpt, want dan kan er eventueel meer gif naar binnen spuiten. Als de angel eruit is, kunt u het wondje spoelen en deppen met joodpovidon of alcohol (70%).
Bij jeuk, pijn en zwelling geeft een koude, natte doek verlichting. Bij jeuk kunt u eventueel antijeukmiddeltjes gebruiken, zoals menthol strooipoeder of een crème. Deze kunt u kopen bij de drogist of apotheek.
 
Wanneer naar de huisarts met een insectenbeet?
Neem direct contact op met uw huisarts:
  • als u in uw mond, tong of keel gestoken bent;
  • als u gestoken wordt terwijl u overgevoelig bent voor insectensteken of er eerder flink ziek van bent geweest;
  • als u direct na de steek last krijgt van benauwdheid;
  • als u direct na de steek uitslag of zwellingen krijgt op een andere plaats dan waar u gestoken bent, bijvoorbeeld op uw oogleden of lippen.
  • als u na de steek jeuk over uw hele lichaam krijgt
 
 
Huisartsenpraktijk Maasbree -huisartsenpraktijkmaasbree.nl