Cuba                  
 1 mei 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Uw gift
  2. KLM komende winter naar Havana
  3. Che Guevara over Kameraad Stalin
  4. Moslims in Cuba
  5. Cubaanse honkbalprofs betaalden smokkelaars miljoenen
  6. Lengte van toespraak Castro bepaalt seksleven Cubaan
  7. Fotograaf Carl De Keyzer over Cuba in De Zevende Dag
  8. Rechtstreekse verbinding Rotterdam-Cuba
  9. Slapen in een Casa Particular in Cuba: Tips & Info
10. Culturele Agenda
11. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Uw gift
De Stichting Glasnost in Cuba heeft sinds de oprichting nooit haar mening onder stoelen of banken gestoken. Of het nu ging om Obama’s reis naar Cuba, Nederlandse handelsdelegaties, het Amerikaans embargo en vooral de schendingen van de mensenrechten in Cuba.  
 
 
De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten, zoals voor deze CubaTips, worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. 
 
Mocht u ons willen steunen met een gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
Bij voorbaat onze dank!
 
2. KLM komende winter dagelijks naar Havana
KLM heeft haar winterse vluchtschema naar Havana uitgebreid. Al per 30 oktober 2016 gaat de airline dagelijks naar de Cubaanse hoofdstad vliegen.
 
Zeven dagen
Oorspronkelijk was een uitbreiding van vijf naar zes wekelijkse vluchten voorzien naar Jose Marti International (HAV). De airline vliegt echter vanaf 30 oktober al dagelijks per Airbus A330-300 van Amsterdam naar Havana (v.v.)
 
 
3. Che Guevara over Kameraad Stalin
Het Vlaamse televisiekanaal VRT zendt op dit moment een driedelige serie uit over Stalin met veel aandacht voor de strijd tegen de Duitsers en de genadeloze opoffering van mannen, vrouwen en kinderen bij zowel de strijd om Leningrad als die bij Stalingrad. Stalin kwam aan de macht, na de dood van Lenin en na een machtsstrijd waarbij vele prominenten, waaronder Trotski, geëlimineerd werden.Hij plaatste zijn marxistische missie boven de wet. Mensenrechtenactivist, sociaal-democraat,   en Venezuela-kenner Dirk Van den Broeck herinnert aan de grote bewondering van Che Guevara voor Jozef Stalin.

Vadertje

Guevara in 1965: ‘Ik ben tot het communisme gekomen door vadertje Stalin en niemand zal mij komen vertellen dat ik Stalin niet mag lezen. Ik las hem toen het zeer slecht was hem te lezen. Dat was een andere tijd. En omdat ik niet al te slim ben, en een stijfkop, blijf ik hem nog steeds lezen; in deze nieuwe periode, nu het nog slechter is hem te lezen. En zowel toen als nu vind ik bij Stalin een reeks dingen die zeer goed zijn’.
 
Krans
In november 1960, 4 jaar nadat Chroesjtsjov de misdaden van Stalin had toegegeven, legt Guevara een krans op het graf van Stalin in Moskou.
 
Stalin II
De liefde voor Stalin ontlook al zeer vroeg: in april 1955 ondertekent hij een brief aan zijn tante Beatriz met Stalin II.
 
Achter IJzeren Gordijn
‘Vanwege mijn ideologische vorming behoor ik tot diegenen die denken dat de oplossing van de wereldproblemen achter het zogenaamde IJzeren Gordijn liggen’ (14.12.1957, Guevara aan de sociaaldemocraat René Ramos Latour).
 
Nuttige idioten
Dirk Van den Broeck concludeert met een verwijzing naar Lenin dat ‘in Cuba alleen nog enkele toeristen als nuttige idioten rondlopen met zo’n Che Guevara T-shirt'. (Nuttige idioten zou Vladimir Lenin de buitenlandse sympathisanten van zijn nieuwe Sovjetmaatschappij hebben genoemd.)
 
* Algemene informatie over deel 3, 3 mei, 21.05 uur
 
4. Moslims in Cuba
Joan Alvado fotografeerde moslims in Cuba waar de meeste mensen katholiek of santero zijn. Hij toont toont ons niet de voorspelbare foto’s uit Cuba, zoals oldtimers, muziekgroepen of felgekleurde huizenblokken. Hij richt zich op de Cubanen die zich bekeerden tot het moslimgeloof. Joan Alvado is documentairefotograaf en woont in Barcelona.

Hij zegt dat zijn kennismaking met de moslimgemeenschap in Havana hem goed is bevallen omdat het een breuk was met alle beelden van Cuba die hij bezat. Volgens Alvado zijn 85% van de Cubanen katholiek en slecht 0,1% van de bevolking, hooguit een paar duizend, zijn moslim, aldus een studie van het Pew Research Center. Het zijn bijna allemaal bekeerlingen die eerder katholiek of zelfs atheïst waren.

Foto: Moslim in Camaguey klopt aan voor het vrijdaggebed

Gebedsruimten
Volgens Alvado zijn er verschillende redenen voor hen om moslim te worden. Sommigen vinden het moslimgeloof puurder dan andere levensbeschouwingen. Andere hebben meer persoonlijke redenen bijvoorbeeld omdat ze alcoholproblemen hadden en de islam een manier is om daarvan verschoond te blijven. Het belangrijkste probleem voor zo’n kleine gemeenschap in Cuba is het vinden van plaatsen voor het gebed. Vaak bieden mensen hun eigen woning aan om er het vrijdaggebed te houden. Alvado zegt dat moslims in Cuba voortdurend nieuwe dingen over hun geloof ontdekken. Hij constateert ‘meer over de islam en de inhoud van dit geloof in Cuba te hebben geleerd dan toen ik in Turkije woonde.'

Link
* Artikel van de CNN-website met 12 foto’s uit de moslimgemeenschap in Cuba
 
5. Cubaanse honkbalprofs betaalden smokkelaars miljoenen
Cubaanse honkbalprofs hebben ruim 15 miljoen dollar betaald aan smokkelaars voor hun vlucht naar de Verenigde Staten. Met het geld werden valse reisdocumenten, nieuwe identiteiten en illegale overtochten geregeld. Dat blijkt uit een rechtszaak tegen drie van deze Amerikaanse sportagenten.

17 honkballers
De smokkelaars wisten 17 Cubaanse honkballers, onder wie Jose Abreu van de Chicago White Sox en Leonys Martin van de Seattle Mariners, voor extreem veel geld bij Amerikaanse honkbalclubs in de Major League onder te brengen. De spelers moesten hoge bedragen afstaan aan de drie in Florida gevestigde sportagenten. De drie smokkelaars, Bartolo Hernandez, Julio Estrada en Amin Latouff, worden beschuldigd van samenzwering en mensensmokkel. Zelf zeggen ze onschuldig te zijn en er slechts voor te hebben gezorgd dat de spelers hun droom konden waarmaken.
 
Illegale overtocht
Uit de documenten blijkt dat alleen al voor de illegale overtocht van honkbalprof Abreu, die in 2014 werd uitgeroepen tot rookie van het jaar, zo'n 160.000 dollar werd neergelegd. Nadat hij een zeer lucratief contract van 68 miljoen dollar had getekend bij de White Sox, heeft hij zeker 5,8 miljoen overgemaakt aan zijn tussenpersoon Latouff.Volgens het openbaar ministerie in de VS zouden de smokkelaars in totaal 15,5 miljoen dollar hebben opgestreken, vier stukken onroerend goed in Florida, vier Mercedes Benz-wagens en een Honda motor.
De honkballers worden niet vervolgd. Wel zijn Cuba en de VS in gesprek over een mogelijke versoepeling van de regels, zodat het voor Cubaanse spelers makkelijker wordt bij een Amerikaanse club te komen spelen, zonder daarvoor enorme risico's te hoeven nemen.
 
 
6. Lengte van toespraak Castro bepaalt seksleven Cubaan
Fotograaf Daniel Rosenthal ontmoette op Cuba ooit een visser die 14 kinderen had verwekt bij 11 verschillende vrouwen. Hoe heeft u dat voor elkaar gekregen?, vroeg Rosenthal. De visser antwoordde: 'Je moet toch iets! Elke avond zie je hier alleen maar Fidel Castro praten op tv!'

Communistische leiders spraken graag lang, maar niemand overtrof Fidel. In 1960 hield hij de langste VN-toespraak ooit: 4 uur en 29 minuten.Thuis in Havana ging hij daar meestal ruimschoots overheen. Het officiële record, uit 1986, staat op 7 uur en 10 minuten. Het woord revolución viel in die toespraak gemiddeld twee keer per minuut, dus in totaal 860 keer.
 
Dinsdag sprak de 89-jarige Fidel op het zevende partijcongres slechts tien minuten. Wat dat betekent voor het seksleven van de gewone Cubaan laat zich raden.
 
 
7. Fotograaf Carl De Keyzer over Cuba in De Zevende Dag
Carl De Keyzer is een topfotograaf die ook nog een sympathieke verteller blijkt te zijn. Hij kwam aan het woord in de Zevende Dag van 24 april j.l. Al eerder schonken wij aandacht aan zijn pas verschenen fotoboek Cuba La Lucha en aan een interview in Humo met de fotograaf.

De strijd
Humo: Waar komt de titel ‘Cuba. La Lucha’ vandaan?
De Keyzer": ‘La lucha’ is in het Nederlands ‘de strijd’. Het was de leuze tijdens de Speciale Periode in Cuba, een tijd van hongersnood en armoede na het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Net als in alle communistische satellietstaten werd toen in Cuba de geldkraan dichtgedraaid. De Cubanen moesten en zouden overleven, zonder te zwichten voor de druk van de Amerikanen. Dat is hen gelukt, maar eigenlijk is de strijd vandaag nog steeds bezig: de meeste mensen zijn er heel arm, want de lokale economie – suikerriet en sigaren – is volledig in elkaar gestort.

Gevaarlijk
‘Er is nog een betekenis, enigszins ironisch: in Cuba is ‘La lucha’ ook de naam van een winkelketen à la Brico en Gamma, een doe-het-zelfzaak waar je alles kan kopen om je huis op te knappen. Nu moet je weten dat Cuba één grote werf is: de meeste huizen zijn er in zeer slechte staat, dat zie je ook op mijn foto’s. Elke dag stort er in Havana wel een huis in. Heel gevaarlijk.'
 
Herbekijken
* Gesprek met De Keyzer over Cuba - La Lucha in de Zevende Dag (VRT), 7 minuten

Expositie
* De foto's zijn nog tot 15 mei te bezichtigen in de Roberto Polo Gallery, Rue Lebeau 8-12 Lebeaustraat
1000 Brussel - Belgie 
 
8. Rechtstreekse verbinding Rotterdam-Cuba
Met de aankomst van de ‘E.R. Cape Town’ op 22 april in Mariel, biedt Maersk Line een directe verbinding tussen Rotterdam en de Cubaanse havenstad, zo’n 50 kilometer van Havana. Volgens Maersk is het de snelste transittijd op de route met een vaartijd van achttien dagen tussen beide steden.

Wekelijks
De verbinding is onderdeel van Maersks wekelijkse CRX-dienst tussen Noordwest-Europa en Midden-Amerika. Andere steden die worden aangedaan zijn Bremerhaven, Tilbury, Cork, Port of Big Creek (Belize) en Manzanillo (Panama).
 
Groei
De markt voor gecontaineriseerd vervoer is in Cuba de laatste jaren met zo’n 10 tot 15 procent per jaar gegroeid. Dit wordt met name ingegeven door infrastructurele projecten en modernisering, zoals de instelling van de ‘Special Economic Zone’ bij Mariel en de make-over van Havana Port voor cruiseschepen.
 
 
9. Slapen in een Casa Particular in Cuba: Tips & Info
Cuba is niet een typisch vakantieland. Dit merk je al meteen aan het feit dat je op veel plekken slaapt in een Casa Particular. Eigenlijk slaap je net zoals bij Airbnb bij mensen thuis, het is dus te vergelijken met een Bed & Breakfast maar dan in Cubaanse stijl. Hieronder lees je meer over wat Casa Particulares precies zijn, waarom ze bestaan, hoe wij het vonden om er te overnachten en hoe je een overnachting in een Casa Particular kunt regelen of boeken.
 
Wat is een Casa Particular?
“Mi casa es su casa” was nog nooit zo van toepassing als in Cuba. Voor wie het niet weet, het woord “Casa” betekent in het Nederlands “Huis” en deze welbekende Spaanse zin staat dus voor “Mijn huis, is jouw huis”. Oftewel voel je welkom en doe alsof je thuis ben. Een gevoel waar de Cubanen in hun casa’s zeker voor kunnen zorgen.
Als je de term “Casa Particular” vertaald kom je uit op iets als “Privé Huis” of “Huis van Particulieren” en dat refereert dus eigenlijk naar een homestay, een privé accommodatie of een Bed & Breakfast. Je leest het dus goed: Wanneer je bij een Casa Particular slaapt, slaap je bij de Cubanen thuis. Zo overnachten is meer gebruikelijk in Cuba, dan slapen in een hotel, want die laatste zijn er vaak stukken minder, worden alleen door de staat beheert (al zal dat wellicht ook wel gaan veranderen in de komende tijd, aangezien commerciële bedrijven waarschijnlijk meer toegang zullen krijgen tot Cuba) en ze zijn niets eens zo schoon of fijn zoals wij dat normaal gewend zijn.
Bovendien kan ook niet iedereen zomaar een Casa Particular hebben, want een Cubaan moet zijn of haar huis officieel bij de regering laten registreren als Casa Particular en hier ook belasting over afdragen. Dit kan overigens pas sinds 1997, dus dat is nog niet eens zo heel lang. Een deel van wat jij betaald gaat dus niet eens naar de locals, iets om in je achterhoofd te houden als je aan het onderhandelen bent over de prijs voor een nacht.
 
Alle informatie 
 
10. Culturele Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo treedt ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland op met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* Expositie Cuba La Lucha: Brussel: tot 15 mei
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is van 18 maart tot 15 mei bij de Roberto Polo Gallery in Brussel. Eind dit jaar op fotofestival BredaPhoto.
 
11. Het laatste nieuws
* Verbod drie dissidenten deelname studiebijeenkomst
In het Centro de Estudios Convivencia in Pinar del Río vond vorig weekend voor de tweede maal een bijeenkomst plaats over de juridische en maatschappelijke aspecten van een transitie in Cuba. De staatsveiligheidsdienst verhinderde de deelname van enkele genodigden waaronder publicist en socialist Pedro Campos, blogger Regina Coyula en advocaat Laritza Diversent. De bijeenkomst werd geleid door Dagoberto Valdés, directeur van het centrum en de website Convivencia. Valdés ontving in 1999 de Prins Claus Prijs voor  zijn activiteiten binnen Cuba. Lees verder
 
* Protest tegen opjagen bedelaars voor filmopnamen Fast & The Furious 8
In Oud-Havana en Centraal Havana zijn afgelopen week bedelaars opgejaagd en afgevoerd door de autoriteiten. Omstanders reageerden op de gewelddadige politieactie en lieten bij Parque Central hun protest tegen de hardhandige behandeling klinken. Volgens sommigen zou de actie te maken hebben met de opnames door een Amerikaanse filmploeg van een nieuw deel van Fast & The Furious / Rápido y Furioso 8. Lees verder

* Hervormingsgezinde econoom Ómar Everleny ontslagen
Ómar Everleny Pérez, vooraanstaand econoom en pleitbezorger van economische veranderingen in Cuba, is begin april ontslagen bij het Centro de Estudios de la Economía Cubana van de Universiteit van Havana. Ómar Everleny (56) zou zonder toestemming gesprekken hebben gevoerd met collega’s uit de VS. Everleny werd door ambassadeurs van EU-landen in Havana bij voorkeur aanbevolen als vertegenwoordiger van de hervormingsgezinde stroming in Havana. Hij maakt ook deel uit van de adviesraad van de Nederlandse non-profitorganisatie Credit4Cuba. Lees verder
 
* Cubaanse aartsbisschop Ortega treedt af
De Cubaanse kerkleider Jaime Ortega Alamino die een sleutelrol speelde bij de toenadering tussen Cuba en de VS, zal binnenkort aftreden. Juan de la Caridad Garcia Rodriguez (1948), aartsbisschop van Camagüey, zal hem opvolgen als nieuwe aartsbisschop van de Cubaanse hoofdstad. Jaime Ortega (79) bleef op verzoek van het Vaticaan na zijn 75ste verjaardag nog vier jaar in functie. Tijdens zijn 35-jaren durende pontificaat in Havana verwelkomde hij drie pausen in Cuba. Lees verder
   
* Cuba nam 25.000 Tsjernobyl-slachtoffers op
Cuba heeft sinds 1990 in totaal 25.000 personen, in meerderheid kinderen, verpleegd die slachtoffer waren van de nucleaire ramp in Tsjernobyl in de Oekraïne, nu 30 jaar geleden. Op dit moment worden er nog 800 kinderen uit de Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland verpleegd, die getroffen werden door de gevolgen van de catastrofe. Lees verder