Wegens succes herhaald: Cursus Familiegeschiedenis

Veel mensen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van hun familie. Zij vragen zich onder meer af waar zij vandaan kwamen, welk beroepen zij hadden en wat hen zoal bewoog in het leven. Het BHIC en Regionaal Archief Tilburg organiseren daarom voor de tweede keer de (grotendeels digitale) cursus ‘Familiegeschiedenis’.

Verder lezen

Toegangskaartje Feyenoord-Celtic: Stuk van het Jaar

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 van het Stadsarchief Rotterdam is met 2.275 stemmen gekozen als hét Stuk van het Jaar 2013.

Verder lezen

Beste verhalen deze maand

De veerman en de dood

In het voorjaar van 1966 knikt de 71-jarige veerman Janus de Blank de inzittenden nog vriendelijk goeiendag. Het overvaren is hem met de paplepel ingegoten, toch gaat het mis.

Geboren worden, maar geen naam krijgen…

“Op de koude Allerzielendag in 1941 wordt ’s avonds bij ons het negende kind geboren.  Maar, het meisje is nie hel (niet levensvatbaar).”  (Bijdrage: Rini de Groot)

Verregende architect krijgt kousen van kapelaan

Pierre Cuypers, de architect van o.m. het Rijksmuseum in Amsterdam, kreeg in 1869 een opdracht in Veghel.  Maar reizen was in die dagen niet altijd zo eenvoudig…

Tomtommend door archieven: bestemming Rendonk

Onze rijksarchivaris Jan Sanders schreef een boek over het Klooster Sint-Sophia van Constantinopel bij ’s-Hertogenbosch. Volg zijn speurtocht naar een boerderij in Groot Linden.

Vier kantjes drama uit de 19de eeuw

Het handschrift is onberispelijk, het taalgebruik evenzeer. Maar de inhoud van de vier kantjes toont een aaneenschakeling van dramatische gebeurtenissen.

Geschiedenis van Grave volgens Frater Roelofs

Eind 1935 besloot de Graafse burgemeester dat er een handzaam gidsje moest komen over de geschiedenis van Grave. Frater Roelofs moest dat schrijven. (Bijdrage: Leny van Lieshout)

Een tientje bidden

“Van mijn meisje kreeg ik een door haar gemaakt rozenkransje van glazen kraaltjes. Op haar sterfbed kwam een einde aan het sámen zijn, de krans van rozen was voorbij.” (Bijdrage: Rini de Groot)

Eén dorp, drie heren: Eerde

Een groot en uitgestrekt gehucht gelegen tusschen Rode, Vegchel en Schijndel, en behoorende ook gedeeltelijk onder, zoo politiek als kerkelijk, de drie genoemde dorpen.” Zo omschreef in de 19de eeuw de Rooise koster Adriaan Brock het dorp Eerde.

Aan de wandel met het BHIC!

Hoewel het écht herfstweer is, kiezen we toch weer voor een wandeling. Deze maand gaan we naar Bernheze. Ga je weer mee?

Verder lezen

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

Heeft Pauline Broekema jou nieuwsgierig gemaakt naar deze Brabantse avonturierster onder Napoleon?

Klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

 

 Stuur deze email door naar een vriend

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00