Nieuwsbrief nr. 61 - Januari 2015
 
Beste ,
 
Het nieuwe jaar is begonnen! Ik wens je gezondheid en blijdschap toe. Het jaar 2015 is het jaar van het schaap. Je bent een schaap of geit als je geboren bent in 2015, 2003, 1991, 1979, 1967, 1955, 1943.
Het schaap (soms ook aangeduid als geit) is het achtste dier in de Chinese Dierenriem. Schapen zijn goed gemanierd dieren. Het zijn romantici, die er van houden iemand te vertroetelen.
Zij hebben artistieke inslag en ze waarderen en eerbiedigen de natuur. Het schaap heeft de veiligheid van de familie nodig en ziet spiritualiteit als een belangrijk aspect in het leven. Schapen willen best een stapje meer doen om iets te bereiken. Speciaal als dit veiligheid en comfort geeft. Zij hebben een groot hart en kunnen altijd vergeven en vergeten. Mensen geboren in het Jaar van het Schaap kunnen ver komen in hun carrière, mits ze de juiste richting kiezen. Lees hier welke bekende Nederlanders schapen zijn. 
 
Fris en Fruitig

 
Waarom zie je tegenwoordig iedereen overal met een flesje water onder de arm lopen? Is dit een hype, een gezondheidsrage? Wie begon daarmee en wanneer? Ik weet het niet.
Bekend is wel dat water belangrijk is voor het verloop van talloze processen in ons lichaam. Welk water drink je? Misschien heb je de advertentie van waterbedrijf Vitens gezien, vlak voor Kerst in diverse kranten. Daarin werd de lezer gevraagd te bedenken wat beter is voor het milieu, flessenwater of kraanwater. Het antwoord: de CO2-uitstoot van flessenwater is ongeveer 300 keer zo groot als van kraanwater. Voor een Nederlander is er geen reden om flessenwater te drinken. Het kraanwater in Nederland is van ongekend hoge kwaliteit. Wil je het filteren, gebruik dan een Brita filterkan. Deze past in de koelkastdeur, wat wel handig is in de zomer.
En wil je er bubbeltjes in .... dan is dit een leuk fabriekje.
 
 
Op herhaling
 
Goede voornemens, soberheid, retrospectie. Allemaal woorden die passen bij de januarimaand. Deze, door veel mensen ervaren als, sombere maand is nu door het zachte weer wellicht minder somber. Er is meer licht. Goed voor onze hormonen. Ga aan de slag met dat wat je van plan was. Uitstellen kost meer energie dan uitvoeren. Daarom op herhaling de kortingsbon, in het verleden een veel ingewisselde bon. Kom naar een kookworkshop, een lezing, een inloopochtend en gebruik de bon. Ook te gebruiken bij een biologische catering. Dat tikt toch lekker aan.
 
...............................
...............................
KORTINGSBON
 10% korting
in de maanden
januari
&
februari
...............................
...............................
 
 
Correspondenten over de grens
 
 
Op een Blaadje kijkt verder dan de eigen landsgrenzen. Vanaf volgende maand zal er vier keer een jongere vertellen over zijn (in dit geval allemaal mannen) leef- en eetpatroon vanuit een deel van Europa tot aan het Verre Oosten.
 
Uit de tuin van Truus
 
Heb je ook een goed voornemen gemaakt voor dit jaar ? Mijn goede voornemen is om zoveel mogelijk biologische en in Nederland geteelde groenten te eten. Ik ben al goed begonnen.
Voor het kerst tapas diner moest ik een gerecht maken met asperges. Ik had er wel mijn bedenkingen bij. Want waar komen de asperges op dit moment vandaan ……. uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Dat zijn heel veel vliegkilometers weg. Tijdens een winkelrondje om de dagelijkse boodschappen te halen zag ik bij een fantastische boerderijwinkel hier in de buurt (Schreurs aan de Wirosingel in Roermond) schorseneren liggen. Op dat moment besloot ik om het gerecht met asperges te veranderen in een gerecht met schorseneren.
Het is wel een gedoe voordat je mooie stukjes schorseneer op je bord hebt liggen, maar het is echt de moeite waard.
 
Hoe bereid je de schorseneren?

Zet een kom met water en citroensap klaar. Was de schorseneren zorgvuldig onder koud water, er zit namelijk veel zand aan. Vervolgens doe je huishoudhandschoenen aan. Schorseneren scheiden een kleverige melk af die de handen verkleuren. Schil de schorseneren met een dunschiller en verwijder alle lelijke plekjes. Snijd de boven- en onderkant er af. Snijd de schorseneer in stukjes, zo groot als je wilt. En doe direct de stukjes in de kom met water. Als alle schorseneren geschild zijn kook je de schorseneren in een pan gevuld met melk met wat zout. Zo blijven de stukjes prachtig wit. Kook ze niet te lang. Ze mogen al dente, beetgaar, zijn.
 
Voor over het tapasgerechtje heb ik een mooie dressing gemaakt van:
100 ml extra vergine olijfolie,
sap van 1 citroen,
zeezout en versgemalen zwarte peper.
 
Leg de stukjes schorseneer op een mooie schaal. Druppel er de dressing over en schaaf er pecorino (dit kan ook met een oude geiten- of schapenkaas ) over.
Bak eventueel enkele plakjes ontbijtspek uit, zodat ze lekker knapperig zijn.  Scheur de plakjes in stukjes en leg ze op de schorseneren.
 
Echt, je weet niet wat je proeft. Op internet zijn nog veel meer recepten met deze vergeten groente te vinden. Doe je mee met mijn goede voornemen?
 
 
Agenda
 
Donderdag 15 januari
Inloopochtend op onderstaand adres (Sint Odiliënberg). Voor vragen over gezondheid en voeding. Tussen 10.00-12.00 uur. Om niet te hoeven wachten is het handig kort tevoren even te bellen.
 
Donderdag 15 januari
Lezing in het Toon Hermans Huis Sittard over voeding en gezondheid.
Voor meer informatie en aanmelding ga je naar de site van het Toon Hermans Huis Sittard.
www.toonhermanshuissittard.nl Deze link moet je zelf even knippen en plakken.
 
Supermarktservival

Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
 
Plukken, proeven en proosten
In januari gaan we voor een wildpluk vanuit Sint Odiliënberg. De wildpluk gaat door bij goed weer (als het maar droog is) en start en eindigt bij ons thuis. Daar wacht ons een 'Zweedse hoek' waar een vuurplaats zorgt voor warmte. We maken wat lekkers van wat we geplukt en gevonden hebben. Dit doen we in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, onder het genot van een glaasje. Prijs en data op aanvraag. 
 
 
 
 
 
Praktijk aan huis:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
0475-527561 / 06-46022065

 
 
 
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
Foto's: Marianne Janssen-Willems