Quote
 Week 19
Jaar 2011
  ___________________________________________________________________________
 
Leven is permanent keuzes maken. Maar om goed te kunnen kiezen, moet je weten wie je bent en waar je voor staat, waar je heen wilt en waarom je daar naartoe wilt gaan.
Kofi Annan 
 
 
De voormalig Secretaris-generaal van de Verenigde Naties geeft met zijn uitspraak niet enkel een goede omschrijving wat een  visie in wezen inhoudt maar ook waarvoor je een visie gebruikt.
 
Het belang van een duidelijke visie voor een organisatie of bedrijf en ook voor jezelf over je persoonlijke en hoogst individuele manier van leiding geven, kan niet genoeg onderstreept worden. Het hebben van een visie is één punt. Deze visie communiceren, ernaar leven en je medewerkers ermee inspireren een ander.
 
De creatie van een visie voor een organisatie beantwoordt aan enkele door Jim Collins en Jerry Porras onderzochte basisprincipes die reeds in 1996 in de Harvard Business Review werden uiteengezet en nog niets aan waarde hebben verloren. Je kan deze basisprincipes terugvinden in ‘Het formuleren van een visie’ van Rustenburg Consultancy dat in Nederland visie-missie-waarden creatie voor bedrijven faciliteert zoals Vision 4 Dynamics dit doet in België. Heel belangrijk hierbij is om te onthouden dat een dergelijke visie niet wordt opgesteld door het managementteam tijdens een exclusief seminarie op een exotische plaats zoals nog veel te dikwijls gebeurt. Het resultaat van een dergelijke opgestelde visie(?) is meestal dat het door de strot van de medewerkers moet worden geduwd, een kort leven beschoren is en een stille dood sterft in een mooi ingelijste poster aan de muur. Neen, een levensvatbare inspirerende visie voor je organisatie wordt opgesteld via een strikte methodologie door een groep medewerkers waarvan de samenstelling een blauwdruk is van het bedrijf naar functies, leeftijd en geslacht. Na aanvaarding van de aldus opgestelde visie door de CEO wordt ze daarna door alle leidinggevenden gecommuniceerd en beleefd. In ‘Communicating the Vision’ geeft het ‘Center for Creative Leadership’ je enkele do’s over hoe je dit succesvol kunt aanpakken. Vanuit een dergelijke visie kan het managementteam dan doelen, strategieën, tactieken en actiepunten opstellen en wordt het maken van keuzes gemakkelijk. Als je meer wilt leren over het belang en het gebruiken van een visie dan kan je er het volgende boek ‘Gebouwd voor de toekomst’ van Collins en Porras op nalezen.
 
Naast het realiseren van de visie van de organisatie waar je als leidinggevende samen met je medewerkers actief aan meewerkt, is het voor jou ook belangrijk je persoonlijke visie op jouw leidinggeven te formuleren. Een handig instrument dat je hiervoor kunt gebruiken wordt aangereikt door Noel Tichy. Het communiceren van wie je positieve en/of negatieve voorbeelden waren wat leidinggeven betreft, wat je van hen hebt geleerd, wat je waarden zijn, wat je levensdoel is, wat je van daaruit van je medewerkers verwacht en wat zij van jou mogen verwachten, is inderdaad een krachtige methode om duidelijkheid te creëren. Duidelijkheid voor jezelf en duidelijkheid voor je medewerkers. Je kunt dit instrument hier downloaden. Met deze persoonlijke visie creëer je verbondenheid en het maakt het voor jou ook gemakkelijker om als leidinggevende die goede keuzes te maken die niet tegen je eigen persoonlijkheid indruisen.   
 
                     
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.