Nieuwsbrief nr. 66 - Juni 2015
 
Beste ,
 
Een korte nieuwsbrief dit keer want deze periode wordt in beslag genomen door dozen, dozen en nog eens dozen, het uitkiezen van verf, plannen en regelen. Als het goed is gaan wij eind juni verhuizen. Naar een dorp hier 7 kilometer vandaan. Een oude woonboerderij met veel grond. Daar komt een moestuin uiteraard en ook de honden zullen er een enorm fijne speelweide krijgen. Maar het moet wel allemaal even gebeuren. Dus loop ik nu met een meetlat rond en een stalenkaart. Toch hoop ik dat ik weer in staat ben geweest een nieuwsbrief te maken waar je wat aan hebt. Samen met mijn trouwe correspondenten Truus en Esmé. Veel leesplezier!
 
 
Luteïne en andere stofjes

Dat zit in een avocado, een gemakkelijke en gezonde vrucht van de Persea americana, een boom uit Centraal-Amerika. Omdat hij niet goed tegen koude kan zul je in ons land extreme klimatologische omstandigheden moeten nabootsen wil je aan een avocadoplantje ooit vruchten krijgen. 
De avocado is heel gezond, zit vol vezels, past in veel gerechten, eet makkelijk weg (als je er van houdt natuurlijk) en verminderen het LDL-cholesterol gehalte. Dus heb ik er altijd wel een paar in huis.
Via een collega ontving ik een leuk recept dat ik graag met je wil delen. Let niet op de 'microgolven' in dit recept, die gebruik je vast niet. Klik hier voor het recept. 
 
 
Ennuh ...noem de avocado beter maar niet bij zijn Nederlandse naam. Nieuwsgierig, klik hier.
 
sanTuin op grote hoogte
Experimenten

In 'Tuin op grote hoogte' - Bijna zomer
 
Het is bijna zomer en tijd om te genieten van de heerlijke lange dagen in de tuin. Of op het balkon natuurlijk! Bijvoorbeeld met heerlijk zelfgemaakte Sangría.
 
Sangria ingrediënten
Zomerfruit uit de tuin (aardbeien, aalbessen, bosbessen)
1 Citroen of limoen
1 Sinaasappel
1 liter biologische Tempranillo (Spaanse wijn)
200 ml. Sinaasappellikeur
1 liter prik (limoen of ijsthee, het liefst met stevia in plaats van suiker)
 
                      
 
Ik vind het altijd leuk om stekjes te krijgen voor op mijn balkon, maar ook om er af en toe een paar met iemand te delen als ik te veel gezaaid heb. Doe dat bijvoorbeeld in een leuk kistje en je hebt een prachtig cadeau!
Versier een oud kistje met een stuk lint en zelfgemaakte aardbeitjes (klik hier). Het lint en de aardbeien kun je vastzetten met punaises. 
Vul het kistje met aarde en een paar stekjes uit je eigen tuin of balkon, in dit geval cherrytomaatjes.
 
Neem een voorproefje van de zomer met een heerlijke Sangría op het balkon en maak iemand blij met stekjes uit je eigen tuin of balkon!
 
Uit de tuin van Truus
 
Inmiddels is er al weer een maand voorbij en is alles heel erg hard gegroeid. Dit jaar heb ik heel veel kruisbessen aan de struiken. Ik heb al weer verschillende jams gemaakt. Je kunt een fantastische combinatie maken met vlierbloesem, maar gisteren maakte ik kruisbessenjam met wat verse gember en fijngemaakte citroen met schil. Ook die combinatie is echt overheerlijk. Maar er zijn ook heerlijke toetjes te maken met deze bes. Zo vond ik op een Engelse website dit overheerlijke toetje. Ook hier is een combinatie gemaakt met vlierbloesem. Dit is een recept voor 6 personen.
 
Kruisbes-vlierbloesem toetje, ingredienten
500 gram kruisbessen (zonder steeltje en kroontje)
3 eetlepels basterdsuiker of 3 dl ahornsiroop 
4 eetlepels vlierbloesemsiroop
sap van halve citroen
350 ml. room
 
Was de kruisbessen en ontdoe ze van het steeltje en het kroontje. Doe ze in een pan met een dikke bodem en voeg de suiker, de vlierbloesemsiroop en het citroensap toe. Laat zachtjes koken tot al de kruisbessen kapot zijn. Prak de bessen zachtjes met een vork. Doe over in een schaal en laat het minstens 2 uur afkoelen. Dit kan eventueel ook 2 dagen tevoren gedaan worden. Klop de room op tot het nog licht vloeibaar is. Voeg dit toe aan de bessen en roer het voorzichtig om. Hoeft niet helemaal vermengd te zijn. Dit geeft een leuk effect. Lepel dit in 6 mooie glazen en zet het koel weg tot het geserveerd wordt. Serveer het toetje met een lekker koekje (helemaal leuk als je dat zelf gebakken hebt). Op deze link zijn nog veel meer heerlijke recepten te vinden met deze min of meer vergeten fruitsoort.
Heb je nog een hoekje vrij in je tuin en ben je niet bang om schrammen aan je handen te krijgen bij het plukken van de bessen, zet dan  eens een kruisbessenstruik.
 
Agenda
 
Inloopspreekuur en Bodyscan
Kom eens langs voor een bodyscan. Je krijgt dan inzicht in je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa en meer interessante cijfers. De onderlinge verhouding zegt meer dan alleen je gewicht!
Kosten zijn 17,50.
Op dinsdagen tussen 10-17 u. Meld je van tevoren aan zodat ik genoeg tijd voor je kan vrijmaken.
Tot ziens!
 
Geinige groentenborder en koddige kruidentuin
In de maand juni geef ik informatie over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin op miniformaat. Dus je hoeft hiervoor geen lap tuin te hebben. Een paar stoeptegels verwijderen of een hoekje van het balkon vrijmaken is al voldoende.
Je bent welkom in Sint Odiliënberg tussen 10-13 uur. Vooraf even bellen of mailen dat je langskomt is voldoende. Kosten inclusief koffie of thee met wat lekkers en informatie 17,50.
 
Plukken, proeven en proosten
Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2-3 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en staan we stil bij de keuzes die je gewoonlijk maakt, de weg die je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Elke woensdag van 10-12 uur in Roermond. Vooraf aanmelden.
 
Energie Herstelplan
De kookworkshops en informatieavonden volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden. Kijk voor uitleg hier.

 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
 
 
Praktijk:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
0475-527561 / 06-46022065