Quote
Week 15
Jaar 2015
 
 
Een goede coach ziet wie zijn spelers zijn en
laat hen ontdekken wie ze kunnen zijn.
Ara Raoul Parseghian

 
Aan de leidinggevenden van vandaag wordt gevraagd om coachende vaardigheden te gebruiken. Heel wat leidinggevenden vinden dit een angstwekkende gedachte. Ze denken dat dit teveel van hun tijd zal vragen of weten niet zo goed hoe eraan te beginnen.
 
In ons boek en in onze vormingen geven we o.a. mee dat het er in essentie op aankomt om ‘eerst te vragen en dan pas te zeggen’. Heel dikwijls moet je zelf al niet veel meer zeggen omdat je door het stellen van de vraag de andere aanspoort en aanzet om zelf met een antwoord te komen. Combineer dit met de principes van het actief luisteren en je bent al goed op weg om je coachende vaardigheid met bravoure te gebruiken.
 
Oefening baart kunst. Hoe meer je doet, hoe gemakkelijker het wordt.
 
En voor diegenen die denken dat  het toch niet de moeite loont om het uit te proberen omdat het toepassen ervan teveel kostbare tijd neemt, geven we je hieronder een praktisch voorbeeld mee aangehaald door onze Nederlandse concullega Marianne Schutten.
 
Dit doet een coachende leidinggevende in max. 5 minuten!
 
Coachende vaardigheden zijn cruciaal als je succesvol wilt zijn als leidinggevende. Zonder twijfel. Maar toch hoor ik vaak leidinggevenden die sceptisch zijn. Ze hebben het idee dat coachen veel tijd kost. Ze zijn al druk genoeg.

Coachen kost alleen veel tijd als je toelaat dat het veel tijd kost. Of als je er niet goed in bent. Een goed coachgesprek kan in minder dan 5 minuten. Om je te laten zien hoe zo’n coachgesprek verloopt heb ik een voorbeeld voor je uitgewerkt. Een werkelijk, echt coachgesprek tussen mij als leidinggevende en één van mijn teamleiders.  

Een van mijn teamleiders wil advies. Hij maakt zich zorgen over het feit dat de kwaliteit van het werk van één van zijn medewerkers achteruitgaat. Hij zegt dat die medewerker slordig is geworden en meer fouten maakt dan gewoonlijk. De teamleider wil van mij weten wat de beste manier is om de medewerker hierover aan te spreken. Terwijl hij bij mijn bureau staat zegt hij nog: ‘wat ook speelt is dat hij destijds intern op mijn functie heeft gesolliciteerd. Ik denk dat het hem nog steeds dwars zit dat ik de functie kreeg. Wat vind je dat ik moet doen?’ 

Ik: Dus hij maakt meer fouten dan gewoonlijk. Wat voor soort fouten?
TeamleiderHij heeft een aantal cijfers in een rapportage per ongeluk met elkaar verwisseld en we moesten een factuur herstellen. Ook was hij twee weken geleden vergeten wat documenten te verwerken. Vorige week mailde ik hem een aantal berekeningen en het duurde 3 dagen voordat ik antwoord kreeg.  Het lijkt wel of hij er niet helemaal bij is.
Ik: Dus je bent bezorgd dat dit misschien iets structureels is maar je hebt er nog niet met hem over gesproken. Je zei ook dat je denkt dat het hem misschien dwars zit dat hij die promotie niet gekregen heeft. Hoe lang geleden was die promotie?
Teamleider: Vijf maanden geleden.
Ik: Wat maakt dat je denkt dat het hem nu dwars zit?
Teamleider: Hij heeft iemand vertelt dat hij kwaad was omdat hij meer ervaring heeft dan mij maar dat ik de promotie kreeg.
Ik: Dus je hebt het ‘van horen zeggen’. Wanneer was dat?
Teamleider: Toen de promotie bekend werd gemaakt.
Ik: En toen je er met hem over sprak, wat zei hij toen?
Teamleider: Ik heb dat niet gedaan omdat ik het alleen via iemand anders heb gehoord.
Ik: Interessant hoe die dingen in je hoofd blijven hangen, vind je niet? Hoe vaak praat je met hem over het werk in het algemeen of over zijn performance, goed of slecht?
Teamleider: Waarschijnlijk minder dan ik zou moeten doen. Hij is heel zelfsturend. Maar ik begrijp waar je vandaan komt.
Ik: Hoe bedoel je?
Teamleider: Misschien moet ik vaker met hem praten. Ik wilde hem niet het gevoel geven dat ik in zijn nek sta te hijgen dus ik heb wat afstand genomen. We zijn net gestart met nieuwe software, misschien dat hij dat lastig vindt.
Ik: Dat zou kunnen. Zijn er nog andere mogelijkheden?
Teamleider: We zitten midden in de vakantie en we hebben handen te kort op de afdeling. Misschien is het een kwestie van hoge werkdruk. Ik neem hem wel even apart om dat te checken. Ik zal vragen hoe het staat met de nieuwe software. Dat biedt gelijk een ingang om over de fouten te praten. Ik heb een printje van verleden week dus dat kan ik hem laten zien.
Ik: Het klinkt alsof je de issues wilt bespreken maar je wilt niet dat hij uit het veld geslagen is, zeker omdat het al zo’n tijd geleden is dat je een gesprek met hem hebt gehad. Hoe denk je dat hij zal reageren?
Teamleider: OK, denk ik. Hij is geen heethoofd. Ik kan hem zelfs input vragen voor een nieuw project dat we gaan lanceren. Ja, zo ga ik het doen, dit voelt goed. 

Coachgesprekken zoals dit heb ik heel vaak gehad. In plaats van direct te vertellen WAT IK DENK en WAT DE ANDER ZOU MOETEN DOEN, luister ik, analyseer ik en pas mijn vragen daarop aan. Ik help de ander om zijn horizon te verbreden of juist focus aan te brengen. Mijn doel is dat de ander de antwoorden geeft.

En hier is het leuke :): hun antwoorden zijn vaak beter dan degene die ik meteen zou hebben gegeven. Waarom? Omdat door het stellen van goede vragen ik altijd extra informatie naar boven krijg of juist meer context. En dat leidt tot betere besluiten. En weet je wat het allerbeste is? Het is HUN besluit. Ze hebben het zelf benoemd, voelen zich eigenaar en nemen verantwoordelijkheid.

Denk eens aan de voordelen die het je geeft als je dit doet als leidinggevende!! Met coachen bereik je zoveel meer. Ontwikkeling en groei van je medewerkers, betere prestaties en hogere motivatie. Je kunt het on-the-fly doen en, als je het goed doet, in maximaal 5 minuten.
 
"Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor succesvol en inspirerend leidinggeven? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-rapport: 5 onmisbare prioriteiten voor succesvol en inspirerend leidinggeven in je mailbox."
 
 
P.S.: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
  
 
Reageren op deze quote? Klik hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.