Nieuwsbrief januari 2017
Online afspraken maken
De invoering van het 'online afspraken maken' via onze website is een groot succes. Wij merken uit uw reacties dat deze service erg gewaardeerd wordt.
Wij hebben echter ook gemerkt dat het maken van een online afspraak soms niet helemaal goed verloopt en dat afspraken niet goed in de agenda terechtkomen. Wij hebben samen met u en de leverancier deze problemen geanalyseerd en het blijkt dat de afspraak bevestigd moet worden met een laatste klik op de button 'bevestigen'. Als die laatste handeling achterwege blijft komt de afspraak niet in de agenda terecht.
Voor het gemak hebben wij een korte handleiding voor u gemaakt die te vinden is op onze website www.arentsengroeneveld.nl onder het kopje 'afspraak maken'.
 
Wetenschappelijk onderzoek
 
Behandeling van lichte botbreuken op het Zorgplein

In samenwerking met de maatschap Heelkunde Friesland, het Antonius ziekenhuis, ROS Friesland en De Friesland zorgverzekeraar zullen dokter Breet en dokter Arentsen het komende jaar meewerken aan een onderzoek van de universiteit van Groningen (het UMCG) naar de behandeling van lichte trauma's in de huisartspraktijk. Patienten met eenvoudige botbreuken hoeven voor een gipsbehandeling niet meer naar het ziekenhuis maar kunnen ook in Lemmer behandeld en gecontroleerd worden. Dokter Breet en dokter Arentsen werken nauw samen met de chirurgen en hebben hiervoor een speciale training gevolgd bij de gipsverbandmeester in Sneek. Het UMCG zal onderzoeken of de behandeling bij de huisarts verschilt in kwaliteit, kosten en patienttevredenheid ten opzichte van de gebruikelijk behandeling in het ziekenhuis.
Voor meer informatie zie: www.traumazorglemmer.nl
 
Kennismaken met doktersassistente Lysbeth Huitema
 
 
Interview door Lotus Evenhuis
 
Wie ben je?
 
Ik ben Lysbeth Huitema, en ik woon samen met Marco in Easterein. Wat ik graag doe is tuinieren, klussen, lezen, wandelen en tennissen.
 
Wanneer ben je komen werken voor de praktijk en wat deed je daarvoor?
 
In november 2012 ben ik na een sollicitatie procedure voor twee dagen per week aangenomen als doktersassistente. Na een half jaar (mei 2013) is mijn contract uitgebreid naar drie en halve dag.
 
Hiervoor werkte ik als Eerst Verantwoordelijk Verzorgende in een verzorgingshuis. Ik had de coördinatie van zorg voor acht bewoners.  Naast de zorg was ik gespecialiseerd in het toetsen van BIG-handelingen (BIG is een register voor erkende gezondheidswerkers, red.). Mijn wens om me meer te verdiepen in de zorg en de drang naar een meer uitdagende baan deed mij besluiten om een opleiding tot doktersassistente te gaan volgen.
 
Hoe bevalt het?
 
Prima, ik heb afwisselend werk met veel verantwoordelijkheden. Iedere patiënt die belt heeft een eigen unieke zorgvraag. Soms is het lastig een goede inschatting te maken van de urgentie. Ik vind het belangrijk om deze vraag correct en zorgvuldig te behandelen.   
 
De patiënt heeft vaak als eerste contact met de assistente. Hierdoor voel ik mij vaak de spin in het web. We zijn als team aan het werk voor de patiënt en hiermee gezamenlijk verantwoordelijk. Ieder heeft een bijdrage op zijn/haar eigen vakgebied. Ik vind het een hele leuke baan!
 
Wat doe je allemaal op een dag?
 
‘s Morgens is het veelal telefoon aannemen. Het gaat hierbij vaak om het inplannen van het spreekuur. Ook nemen wij zelf contact op met de patiënt over bijvoorbeeld een ziekenhuisontslag.
De dag ziet er vrij gestructureerd uit, al is geen dag hetzelfde. Je weet nooit wat er binnenkomt. Van allerlei soorten zorgvragen met verschillende urgentie tot spoedgevallen aan toe.  
 
Verder doe ik bloedbepalingen, ECG`s (hartfilmpjes, red.) maken, het scannen van de post, verwerken van labuitslagen, overleg met de huisarts, patiënten in- en uitschrijven, scholing, werkoverleg en de assistentes hebben een eigen spreekuur.
 
Kun je daar iets meer over vertellen?
 
Wij mogen zelf medische handelingen doen. Ik doe bijvoorbeeld: wratten aanstippen, hechtingen verwijderen, met lijm hechten, bloeddruk meten, enkel-armindex afnemen (onderzoek naar doorbloeding, red.), wonden behandelen, oren uitspuiten en uitstrijkjes doen. Hierbij maak ik altijd een praatje met de patiënt. Persoonlijk contact vind ik belangrijk en dat wordt veelal gewaardeerd door de patiënt.
 
Hoe ga je om met de privacy van de patiënt?
 
Soms is het delen van informatie (met bijvoorbeeld familieleden) een lastige inschatting. We hebben het daar wel met elkaar over en er zijn richtlijnen voor. Als ik niet zeker weet of ik toestemming heb van de patiënt, dan deel ik geen informatie. Patienten moeten er vanuit kunnen gaan dat hun informatie bij ons veilig is.
 
 
Wat vind je zo leuk aan het werken voor deze praktijk?
 
De goede sfeer in combinatie met het teamwork spreekt mij enorm aan. Iedereen heeft zijn aandeel in het optimaal aanbieden van zorg richting de patiënt. Dit geeft mij veel voldoening. 
 
Naast bovenstaande heb ik nog een extra taak in het begeleiden van de huisarts. Ik assisteer bij twee chirurgische ingrepen zoals vasectomie (steriliseren van een man) en ooglidcorrecties. Dit vind ik erg leuk om te doen.
 
Bedankt voor het interview!
 
Graag gedaan!
 
 
Huisartsenpraktijk Arentsen & Groeneveld, Vissersburen 17c, 8531EB Lemmer, www.arentsengroeneveld.nl