Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantiegevoel."
Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.
Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.
Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
openingstijden
De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
geuren en kleuren - vakantiegevoel - kruiden - mediterraan - kleine gerechten - mediterrane markt - turf - open tuinen
Lieve vrienden, komend weekeinde, 15 en 16 juni 2019 zijn onze
Vakantiegevoel in je tuin, kruiden en geurende planten.
Deze tijd van het jaar hangt in onze tuin de heerlijke zwoele lucht van Cistus, Phlomis, salie en lavendel.
Het moet er warm genoeg, windstil en een beetje vochtig voor zijn. En als het dat is, weet ik weer waarvoor we dit allemaal doen. Dit is voor mij de essentie van tuinieren; geuren, kleuren en vakantiegevoel.
Aan vochtige warmte geen gebrek nu.
De tuin was nog nooit zo mooi als dit jaar en veel Mediterrane planten beleven nu hun hoogtepunt. Verschillende bijzondere nieuwe soorten salie zoal Salvia 'Amparito' en Cistus bloeien volop. Lavendel komt zo heerlijk veelbelovend op kleur en ook Phlomis doet lekker mee zoals de nieuwe Phlomis purpurea subsp. almeriensis uit Malaga.
nu zaterdag en zondag 15 en 16 juni van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren gratis
Welke mediterrane planten op dit moment voorradig zijn kun je hier zien: mediterrane planten
deelnemers aan de mediterrane plantendagen:
Maarten, van Camac Machi uit Roermond maakt middeleeuws traditioneel en ook heel mediterraan gebruiksaardewerk voor huis en tuin. De warmste pottenbakker van de zuidelijkste helft van ons land.
www.camacmachi.nl
Het vakantiegevoel wordt aangenaam verlekkerd met honing-lavendelijs van onze huisimker.
Imker Willem van Beelicious vertelt graag over zijn bijen en loopt af en toe mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij 110 meter boven de zeespiegel. Met een beetje geluk mogen we het zwermen van een of meer bijenvolken op onze kwekerij meebeleven. Dat kan veilig met een honing-lavendelijsje in de hand. Willem en ik gaan er liefst middenin staan, dat is een geweldige ervaring.
www.beelicious.buzz
Délice en Délicieux verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen, siropen en chutney’s. Voor het terras zijn er behalve koffie en andere drankjes onder andere Aspergetaartjes, desgewenst met salade en honing-truffelsaus, brownies met frambozen, lemonsquares, hazelnoot macerons, broodjes met gegrilde appel en geitenkaas en miserables. Om mee te nemen heeft Hermine nu behalve haar geweldige confitures en andere heerlijkheden ook weer rozengelei en rozensiroop. Nieuw is haar honing truffel dressing.
zijn voor ons de planten die van nature voorkomen in de buurt van een zonnige zuidelijke zee. Het gaat dus niet over de tropische palmen en andere exotica zoals Yucca en bamboe die men in dergelijke streken importeert. Veel tuiniers hebben een romantisch verlangen naar verre streken en exotische sferen, maar de kust van de middelandse zee is in mijn ervaring geen exotisch oord. Nergens voel ik me zo thuis als aan de Franse kust op nog geen dag rijden hier vandaan, of in Zuid Spanje, waar alles precies klopt.
Mediterane klimaten komen wereldweid voor met een hoogtepunt in Zuid Afrika waar het aantal soorten per vierkante kilometer overweldigend is. Onze liefde is vooral gericht op Zuid Europa waar we ons thuis voelen. Maar niets weerhoudt ons om te genieten van planten uit andere werelddelen.
Pas als ze bij ons winterhard zijn hebben we er hier ook iets aan. Daarom smokkelen we er regelmatig ook wel bergplanten tussen die, welliswaar in een mediterraan land, maar dan op grote hoogte groeien zoals lavendel, Origanum, Sideritis. Sommige uit Turkije of zelfs Syrie, die hier verbazingwekkend winterhard zijn omdat het daar in bergen veel kouder kan worden dan bij ons.. (Vertrouw me, we doen dit al 30 jaar.)
Echte lavendel (Lavandula angustifolia) groeit van nature, zo'n 1000 kilometer hier vandaan in de bergen, vanaf 600 meter tot boven de duizend meter waar het elke winter dertig graden vriest en in de zomer niet veel warmer wordt dan 20 graden. Het is de beste lavendel voor ons klimaat en een van de meest winterharde vaste planten die we kennen.
Tijm komt van nature door heel Europa voor, vooral op droge meestal kalkrijke plekjes. De soorten die wij het leukst vinden verdragen ook veel vorst. En de meeste soorten die wij opvoeren als mediterraan zouden de voorkeur geven aan een winter met een elfstedentocht boven een warme, natte kwakkelwinter.
Rozemarijn, Cistus en kuiflavendel vormen als kustplanten een uitzondering op die voorkeur voor vorst. Maar we zagen vorige winter in de bergen van Zuid Spanje Rozemarijn Phlomis en Cistus op 1000 meter hoogte met het zelfde ijzige weer als hier.
Cistus en kuiflavendel (Lavandula stoechas) zijn zuurminnend. Het is beslist niet zo dat je alle mediterrane planten royaal kalk moet geven. Dat maakt welliswaar de grond fijn los en doorlatend maar sommige, meestal niet de makkelijkste soorten verdragen kalk slecht. Daar kunnen we helaas weinig mee in onze tuin. Gelukkig zijn er ook kalktolerante Cistus-soorten.
De meest spectaculaire warme geur mag je verwachten van Cistus. Cistus is over het algemeen een liefhebber van zure grond. Omdat wij op kalkrijke grond tuinieren hebben wij in ons sortiment vooral kalktolerante en bewezen winterharde Cistus. Het zijn eendagsbloemen die bij warm weer tegen de middag al uitvallen. Kom dus niet te laat als je ze vol in bloei wil zien in onze tuin.
Phlomis soorten genieten momenteel mijn speciale aandacht. Ze zijn over het algemeen weinig kieskeurig en uitstekend winterhard. Ze hoeven ook niet altijd geel te bloeien zoals de bekende Phlomis russeliana, op dit moment hebben we voorraad van een heerlijk zachtroze soort uit zuid Spanje, Phlomis purpurea subsp. almeriensis, witte en zacht gele soorten zijn in de maak maar natuurlijk al wel te zien in onze tuin.
Zo lang ik me kan herrinneren ben ik een gepassioneerd liefhebber van Ferula. Het zijn geduld planten, want het kan wel 6 jaar duren voor ze in bloei komen met stengels van wel drie meter. Het blad dat ze maken in de jaren voordat ze in bloei komen is ook al heel inbdrukwekkend. Zozeer zelfs dat iedereen er naar vraagt ook als ze niet bloeien. Een van onze oudste planten bloeit om de paar jaar maar de zaailingen van zaad dat we in het wild hebben gevonden presteren meestal veel beter. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren veel moederplanten uitgeplant van diverse herkomsten. De oudste plant waar we liever geen zaad van oogsten bloeit nu eindelijk weer een keer na een pauze van 3 jaar. Dat kan veel beter.
De Ferula planten die we nu hebben komen van zaad gevonden op Corsica. Deze planten zijn al twee jaar in opkweek. Je kunt je kaartjes voor de loterij hier vinden: Ferula communis. De beste wildvondsten zijn meestal snel uitverkocht, vaak voordat ik de kans kreeg er van uit te planten. Vergeet niet ons te tergen met foto's van je Ferula in bloei.
Zo gaat het al bijna dertig jaar. Je treft deze dagen het sortiment aan dat we in al die jaren hebben opgebouwd voor zo ver dat dit onstuimige voorjaar niet werd geplunderd. Met en met maken ook deze nieuwe vondsten daar deel van uit.
Hier ga je ze vinden: mediterrane planten.
Hebben jullie dat ook, dat sommige planten dit jaar zo geweldig hoog worden?
Ik heb er lang over nagedacht en niet echt een verklaring voor, maar ik heb wel iets bedacht: Misschien komt het wel door de droge hete zomer van vorig jaar. Werden planten daardoor misschien gedwongen dieper te wortelen en doen ze daar nu hun voordeel mee?
Wij geven nooit water in onze tuin, zelfs niet als we nieuwe borders inplanten.
Planten in onze tuin hebben niet geleden onder de grote droogte en hitte van vorige zomer. Zelfs jonge planten deden het prima zonder extra water.
Als je regelmatig water geeft wortelen planten oppervlakkig. Dat maakt ze kwetsbaar. We willen juist dat planten diep wortelen.
We zijn gezegend met een 3 meter diep doorlatende en opdrachtige vruchtbare bodem. Planten hebben in onze tuin geen extra water nodig.
Op zandgrond of zware klei is dit natuurlijk een heel ander verhaal. Als je daar op ingrijpt en probeert iets te verbeteren wordt het ingewikkeld.
Mocht je water moeten geven, geef dan liever een of twee keer royaal water in plaats van steeds een beetje.
Als klanten vertellen dat planten niet zijn 'aangeslagen' ben ik altijd heel verbaasd. Dat hebben wij hier nog nooit meegemaakt. De planten waren toch al uitstekend 'aangeslagen' in hun pot van 1 liter of meer voordat ze de grond in gingen.
Het is hoogstzeldzaam dat een plant die ik uitplant het niet redt. Vaak heeft het 'niet aanslaan' van planten doodknufflelen als oorzaak; Extra mest, rijke grond en regelmatig water. met de beste berdioelingen zijn vaak funest
In de meeste gevallen hebben we te maken met de makkelijkste en meest goedkope doodknuffel oorzaak: Bemestte tuinaarde van de bouwmarkt. Dat is voor veel planten en zeker voor mediterrane planten binnen enkele weken dodelijk.
In principe zou ik daarom willen afraden om bij het verbeteren van de grond iets te gebruiken dat uit plastic zakken met een streepjescode komt. Gebruik de grond die je hebt en verbeter deze zonodig met verstand. Gebruik organische meststoffen of compost met mate. Wij geven alleen plantaardige bemesting aan onze planten in de vorm van OPF granulaat van PHC. We verkopoen dit ook in bulk emmertjes of kleine zakjes op de kwekerij. Het is een geweldige plantaardige meststof en je mag er graag van komen proeven. (Gemaakt van melassa en smaakt naar droip.)
Onthoud hierbij vooral het volgende: Planten verdragen geen mest. Mest is dodelijk voor planten. Maar je kunt wel, voor zover noodzakelijk, je bodem bemesten.( en nou ja, dropjews kunnen weinig kwaad.
Op zandgrond is het gebruik van lavameel zoals Eifelgold, hier in de buurt een streekproduct, een goed idee. Onze buurman Het Hostaveldje, aan het begin van de straat heeft het in voorraad. (Ze zijn altijd open tijdens onze themadagen.) Die zakken hebben waarschijnlijk ook een streepjescode, vermoedelijk om te bewijzen dat als iets waar is, het tegenovergstelde altijd ook waar is.
Lavameel kan je vochthuishouding reguleren, bemesting bufferen en sporenelementen afgeven (een verhaal voor een andere keer).
Substraat betekent vervanging voor echte grond. Als het niet onoverkomelijk is, gebruik dan geen substraat.
Regelmatig wordt ons gevraagd; Welke grond moet ik gebruiken voor mijn gemetselde bloembak? Ik maak mij dan meteen zorgen dat mijn antwoord niet wordt begrepen: "Liefst niets uit plastic zakken, gebruik de grond uit je tuin." Men wil zo graag iets geweldigs kopen omdat de reklame dat aanbeveelt en het zo ziekelijk goedkoop is. Liefst het beste of meest goedkope in grote hoeveelheden voor je geliefde planten.
Dat maakt geen onderdeel uit van het ware tuinieren. Echte tuiniers weten de grond die van nature aanwezig is te gebruiken en zonodig te verbeteren.
Potgrond van enige kwaliteit is prima geschikt voor kleine bloempotten. Maar het hoofdingredient is meestal veen of turf. De winning van turf uit veengronden is op grote schaal desastreus voor landschappen waar deze grondstof van nature voorkomt. De winning is ook een serieuze factor voor wat betreft CO2 als broeikasgas.
Ook van potgrond die voor meer dan 30 % uit cocosvezel bestaat ben ik geen fan. Planten worden hierdoor erg gestimuleerd tot wortelvorming maar kunnen er geen stevigheid aan ontlenen. Het is een natuurproduct maar onnatuurlijk als bodemsubstraat.
Onze potgrond is al bijna 20 jaar volledig turfvrij. Dat is niet alleen om millieu te sparen maar ook omdat wij geloven in een cyclische manier van produceren en vooral omdat wij overtuigd zijn dat we daarmee een betere kwaliteit planten kunnen produceren. Dergelijke potgrond is veel duurder dan gangbare potgrond en het lijdt ook niet meteen tot gegarandeerd succes. We hebben hier vele jaren mee moeten experimenteren en ernstige tegenslagen moeten verduren. Maar uiteindelijk zijn wij overtuigd van het beste resultaat met de potgrond die we speciaal voor onze doeleinden laten produceren op basis van compost, zoals dat van oudsher gebruikkelijk was.
Planten die in turf / veen gronden werden opgekeekt met de nodige bemesting kunnen zich aanvankelijk snel en goed ontwikkelen. Maar die veengrond is inert, het verteert niet. Als je plant na enkele jaren overlijdt kun je de vorm van de pot waarin ze werd opgekweekt nog steeds terug vinden.
Het turfgebiedje waarin je de plant hebt uitgeplant kan naar gelang omstandigheden heel erg uitdrogen, of juist heel zompig blijven.
Dit is hoogstzelden de natuurlijke omgeving waar mediterrane en ook andere planten in gedijen. Zo'n turfgebiedje maakt het je plant moeilijker om zich te verbinden met de natruurlijke bodem. Ze moeten hier eerst aan ontsnappen.
Onze potgrond bestaat voornamelijk uit compost. Compost wordt door het bodemleven opgenomen en verspreidt. Uiteindelijk vind je er niets van terug en is de plant volledig verbonden met de natuurlijkle bodem zoals bedoeld.
Ik schrijf dit niet als verkooppraatje voor onze planten. Ik wil vooral graag uitleggen hoe het werkt en ik hoop dat collega's dit ook lezen.
Zelfs biologisch gecertificeerde kwekers mogen nog steeds veen gebruiken in hun potgrond. Er zijn genoeg goede redenen om dit niet te doen. De enige reden waarom het wel nog steedfs gebeurt zijn prijs en beschikbaarheid van goede turfvrije substraten.
Het is natuurlijk geweldig en we zijn ook zeer gevleid door het feit dat er nu weer zo ontzettend veel via onze website wordt besteld.
We zijn er blij mee, maar we worden net als vorig jaar in deze periode ook ernstig overvraagd.
Ondanks een zeer geslaagde uitbreiding van ons team is er nog steeds een achterstand van ruim drie weken.
We kunnen wat dit betreft helaas niet verder groeien. We willen niet grootschalig, niet kleinschalig maar optimaal schalig zijn en meer dan 12 geliefde medewerkers passen nu eenmaal niet in onze kantine.
Het allerbeste moment om bij ons online te bestellen is daarom nu dus ongeveer drie weken geleden.
Het op een na beste moment is precies nu.
De voorraad op de website wordt elke dag bijgewerkt, bestellingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld.
Iedereen die bestelt krijgt voorrang en onze beste aandacht. Op de levertijd heeft dat helaas weinig invloed.
Als je zelf naar de kwekerij komt ben je natuurlijk meteen aan de beurt en kun je de planten meteen meenemen.
het handboek bij deze dagen; 'puur mediterraan tuinieren'
Gedrukte exemplaren zijn helaas echt op en nog maar hoogstzelden antiquarisch verkrijgbaar, maar de tweede druk van mijn boek over kruiden en winterharde mediterrane planten kun je hier gratis digitaal
downloaden:
puur mediterraan tuinieren als PDF:
Powered by YMLP.com | ||