VÄLKOMMEN till DrömCentrum Minerva. Smile
Här får du råd och inspiration om hur drömmar kan förstås, tolkas och användas.
Du har väl läst tidigare månadsbrev (klicka på tidigare brev)
Se även Info, Nyheter och Aktiviteter här längst ned.
 
VALTIDER
Just nu pågår ’valstriden’ mellan två block som hetast i Sverige.
Men som individer står vi inför val varje dag, ja ofta varje stund.
Inför de situationer vi möter har vi alltid valet att utvecklas genom kärlek och tillit, eller att låta rädslan styra oss till att fly eller fäkta eller tävla om att vinna eller förlora.
 
Tänk om alla partier kunde lämna maktkampen bakom sig och i stället försöka enas och hitta gemensamma lösningar.
Tänk om vi som individer kunde göra detsamma och låta våra inre sidor förenas mot samma mål.
I dessa turbulenta tider är det viktigt att se det ljusa och positiva, och ge vår energi till det. Vi har makten och kraften att välja en ljusare utblick. Vi kan välja att leva med vetskapen om att varje stund är helig och varje ögonblick värdefullt.
Att läka, förena och välsigna våra egna inre motsatser är det bästa fredsarbete vi kan göra.
 
Här är nattdrömmarna till stor hjälp, en juvel till vårt förfogande.
De visar oss både våra skuggsidor och våra solsidor. Det gör även dagens olika händelser.
Frågan är: Väljer du att se från ett högre perspektiv, att möta, välsigna, stödja dig själv, tro på dig själv? Eller väljer du dramat med skuld och anklagelse, kämpa och få rätt?
 
MARDRÖMMAR MED VAL
 
DRÖM 1
Jag drömmer ofta att en hemsk man lutar sig över mig. Jag får panik och kämpar för att vakna. Jag vet inte vem det är, vågar inte titta efter.
 
TOLKNING
Att inte våga titta på mannen är att fly. På det sättet kan du inte få reda på vad han vill eller vad drömmen vill visa på. Mannen ser förmodligen hemsk ut just på grund av din rädsla. Han kan symbolisera tankar/känslor som du dömer som mörka eller onda och därmed förtränger. Kom ihåg att drömfigurerna är facetter av oss själva.  Vilka upplevelser eller trosföreställningar känns så hemska att du inte vågar fejsa dem? Välj nästa gång att stanna kvar i dig själv i stället för att låta dig gå in i panik. Behåll ditt lugn och fråga mannen vad han behöver från dig. Du kanske kommer i kontakt med något som vill bli sett och befriat. Mannen kanske behöver hjälp. Du kan också be honom hjälpa dig i stället för att skrämma dig.
 
DRÖM 2
Det är ett spöke i mitt rum. Figuren har en mörk huva. Jag tror det kanske är en häxa. Jag är paralyserad av skräck. Vem vill mig illa? Jag tvingar mig att vakna.
 
TOLKNING
Något gammalt (tidigare obearbetade upplevelser) ”spökar” i ditt inre. Figuren är mörk därför att det som den symboliserar ligger i mörkret, gömd för ditt medvetna jag.  Det handlar inte om någon som vill dig illa utan om en osedd sida som du är rädd för att återupptäcka, dina egna rädslor som du inte vill se.
Man måste ta emot och bemöta sina ”gamla spöken” och sin rädsla för att utvecklas och växa som människa. Fundera över vad som kunde ha varit så hemskt att du har förträngt det totalt. Om du väljer att göra det så vinner du tillbaka den kraft du spenderar på att fly undan. Då kanske ’häxan-spöket’ förvandlas till en prinsessa.
 
DRÖM 3
Jag drömmer ofta att något, en dimma eller ett spöke, smyger på mig bakifrån och försöker strypa mig. Jag känner hur spökets händer trycker åt runt min strupe. Det känns så starkt och verkligt. Kan det vara någon ickefysisk som vill strypa mig? Nu vågar jag inte somna ….
 
TOLKNING
Vid drömarbetet framkom att drömmarens mamma var mycket dominant. Hon tystade och överröstade ofta sonen. Hon förbjöd honom också att spela på sin gitarr. Vid tiden för drömbearbetningen var drömmaren sambo med en kvinna som även hon förbjöd honom att spela gitarr. Hon förbjöd honom också att gå ut med kill-kompisarna.
Han blev alltså ”strypt” i sitt självuttryck, både under uppväxten och som vuxen.  Detta ”spökar” i drömmarna för att påminna honom om hur han låter sig ’strypas’ – hans livsuttryck hålls tillbaka.
När han insåg detta blev det en aha-upplevelse. Han valde att säga ifrån och att handla enligt sin egen längtan – spela på sin gitarr och gå ut med kompisarna.  Sedan dess har stryp-drömmen aldrig återkommit.
 
REFLEKTION ÖVER DRÖMMARNA
Dessa tre drömmar är riktiga skräckisar, där man vaknar med bultande hjärta och paniik. Man tror att det är ett riktigt spöke som kanske vill förgöra en. Ofta tycker man sig se skuggan av spöket även när man vaknat och man undrar om det är en dröm eller en skrämmande verklig upplevelse.
Liknande drömmar är vanliga. De visar på osedda sidor som vi är rädda för att inse att vi bär och vi är rädda för att undersöka dem.
Det är sidor (upplevelser) som är förträngda och därmed gömda för oss. De kommer att jaga oss och skrämma oss så länge som vi är rädda för att se oss själva. Dessa drömmar påvisar något som känns mycket hotande. T.ex något som du inte vill se inom din relation, något dåligt beslut som du måste leva med, traumatiska tidigare upplevelser, vrede-svartsjuka-bitterhet-anklagelser som du bär på, eller något du gjort som kyrkan eller uppfostran har fördömt som fel, farligt eller ont……..
För att bli fria och sikta mot helhet behöver vi ta emot både drömmen och våra känslor, samt drömmens innebörd. Healingen kommer när vi förändrar vårt förhållningssätt i drömmen, och/eller i vakenlivet.
Vi kan välja att att itu med vårt inre ’mörker’ med ömsinthet och varsamhet. När vi väljer kärlek i stället för rädsla vid liknande drömmar, då återfår vi vår kraft och vår autktoritet. Då slutar vi vara ’utsatta offer’.
 
För att komma tillrätta med sådana drömmar, fråga dig:
- vilken situation i mitt liv påminner drömmens känslor om ?
- vad har jag förnekat under alla år ?
- varför drömmer jag denna dröm nu?
- vilka känslor har jag alltid gömt och aldrig uttryckt ?
- vem-vad är jag rädd för ?
- hur skulle jag vilja att min dröm slutar?
 
Skriv ned dina svar. Kanske finner du klarheter som gör att drömmen inte återkommer.
- - -
Var rädd om dig – ta hand om dig som om du vore en nyfödd liten baby.
 
På www.dromcentrum.se kan du läsa om den nya utbildningen i DrömTerapi som startar i slutet av september. Jag har med varm hand överlämnat denna roliga, givande och djupt transformerande utbildning till lic.  drömterapilärare Eva och Birgitta. Det finns några platser kvar. Skynda dig att anmäla dig.
Ny bok av Louise Minereva-Li: Din väg genom liven – medvetandeutvecklingens stege. En liten liten presentbok med stort stort innehåll.
 
Mötesplats DrömCentrum: Öppna samtal om drömmar och livet. Andra söndagen i varje månad kl 16-18 med olika teman. Se kalendariet www.dromcentrum.se
 
Robert Moss som bl a skrivit "Alla goda ting är tre" har ett föredrag i
Stockholm fredagen den 29 oktober kl 19:  The Nine Powers of Dreaming, och
en två-dagars workshop 30-31 oktober: Reclaiming the Ancient Dreamways,
Det krävs inga som helst förkunskaper för dessa övningar, de passar både den
oerfarna och den som praktiserat tidigare. Varmt välkommen. Läs mer på www.almach.se/mossoct.html
 
DrömAktiviteter över hela Sverige, från nord till syd: kurser, föredrag, informella träffar, med mera, hittar du på vår hemsida, liksom våra Drömtolkningstjänster
 
Louise Minerva-Li
www.dromcentrum.se