Quote
Week 18
Jaar 2014
 
 
Niets is wat het lijkt!


 
Staat het stuk rechtop voor de kaas of is er een stuk uit de kaas?

 
 
Met dank aan Danny Rijckbosch van de Politiezone Gent voor het overmaken van de slogan ‘Niets is wat het lijkt!’ die hij introduceerde als de lijfspreuk van zijn dienst. Hij schreef er de volgende commentaar bij:

“Werkzaam binnen een recherchedienst deed ik het grootste deel van mijn loopbaan gerechtelijke onderzoeken.  Zo frappeerde het me hoe anders en onvoorspelbaar de uitkomst van een onderzoek wel eens kon zijn. Helemaal verschillend dan eerst verwacht. Ophelderingen brachten ook niet steeds de waarheid aan het licht.  Het is niet omdat een zaak wordt ‘opgelost’ … we de waarheid hebben achterhaald. Bovendien is het ook van toepassing op ons zelf.  Tonen wij wel altijd wie we echt zijn in de ‘gewone’ omgang… laat staan wanneer we ons in een penibele situatie (zouden) bevinden?”

Als leidinggevende is het belangrijk je mensen te inspireren. Een duidelijke korte kernopdracht of een motto is een krachtige methode om dit te doen. Zo zorg je ervoor dat iedereen waakzaam blijft om zich te focussen op wat echt belangrijk is.
 
Zoals je kan begrijpen uit de slogan van Danny’s dienst is dit enerzijds voorkomen dat men zich te snel zou vastpinnen op wat voor de hand ligt en zo het slachtoffer wordt van tunnelzicht. Anderzijds is het ook een oproep om in de omgang aandacht te besteden aan actief luisteren om elkaar echt te begrijpen. En dit laatste kan alleen maar bijdragen tot een uitstekende teamspirit.
 
Wat is de slogan van jouw bedrijf, organisatie of dienst? Hoe wordt ernaar geleefd?
 
 
P.S.: Heb je ook een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.