Voor zondag 17 oktober
 
Dag lieve Senver-lezers,

Deze Oppepper staat vol muziek, lekkere hapjes en poëzie.
Maak er een mooie dag van.

Hartelijke groet van
Henja, Freek, Helmi, Willibrord, Ko en Ineke.


 
 
 
Tips voor vandaag


Al naar de tentoonstelling 'China Dreams' geweest in Museum Hilversum? Het kan nog net, te zien tot 24 oktober. 'China Dreams’ is een trilogie over het China van vandaag, een tijdsdocument door de ogen van hedendaagse fotografen en documentairemakers.
Lees meer.
 
Voor het laatst dit jaar, de biologische markt bij de Groene Afslag in Laren, Amersfoortsestraatweg 117. Van 11.00 tot 15.00 uur.
 
De stoomtram in galop!
De Gooische Stoomtram is een begrip in het Gooi: een tramlijn, van 1881 tot 1946, door dorpen in onze regio die niet op de echte treinlijn waren aangesloten. De ‘moordenaar’ heette hij in de volksmond, omdat er nogal wat ongelukken mee gebeurden. Zeker 117 personen zijn daarbij omgekomen.
De stoomtram heeft ook geleid tot muziek! Er is ooit een piano-stuk gecomponeerd door ene ‘Michaelis’, dat Gooische Stoomtram Galop heet. Het voorblad van de bladmuziek ziet u hieronder.


Van wanneer de muziek dateert is niet precies te zeggen. De uitgever ervan was Brix von Wahlberg in Amsterdam, die actief was van 1860 tot 1898. Ook gezien het gebruikte ‘victoriaanse’ lettertype zou de muziek te dateren kunnen zijn op 1880-1890. Over de componist ‘Michaelis’ is (nog) niets te vinden.
Interessant is de afbeelding van de stoomtram. Er zijn veel foto’s van de stoomtram bewaard gebleven, maar daar zit niets bij wat lijkt op deze twee-hoog wagons: beneden zat men achter glas en boven in de open lucht, rug aan rug, met een dakje erboven. Het zóu kunnen, maar het is ook goed mogelijk dat hier de tekenaar zich hier wat veel vrijheid heeft veroorloofd.

De muzikale ‘galop’ heeft geen tekst, alleen muzieknoten. En die kunt u nu gewoon thuis beluisteren! Klik op soundcloud gooische stoomtram galop, en daar klinkt-het: een vrolijk pianostuk van 4 minuten en 51 seconden.
De Gooische stoomtram is de afgelopen weken even terug geweest in het Gooi. Van 2 tot 10 oktober kon je op de Kerkbrink in Hilversum meerijden in een spierwit kunststof treintje op smal spoor, nadat het eerder ook in Huizen en bij museum Sypesteyn reed. Het was een project van het bedrijf Dropstuff. Grappig, maar op de Gooische stoomtram leek het voor geen meter.
 
Gouwe Ouwen van Henk, uit 1963
Henk was in december 1963 net 15 jaar geworden. Hij had wel een foto van Conny Froboess op zijn kamer hangen, maar op zijn 15e was ze toch niet meer favoriet. Hij hield in die tijd in een schriftje trouw de hitlijst van Radio Luxemburg bij. Zie hieronder de lijst van 22 december 1963.
Hij was fan van Cliff Richard en The shadows.
  • Maar toch was Twist and Shout van de Beatles zijn absolute favoriet.
  • Als tweede Cliff Richard met Its all-in the game.
  • We maken een stap naar de laatste van de lijst Trini Lopez met If I had a Hammer.
  • The Shadows, maar nu zonder Cliff met het geweldige nummer Apache
  • Ook in deze lijst Fats Domino.
    Sommigen hebben mooie herinneringen aan een nachtconcert in het Concertgebouw in Amsterdam waar hij in 1962 optrad. Al zat je op de goedkoopste plaats, achteraan op het podium, dat gaf niet, je was er toch bij. Het dak ging eraf.

Lijstje van Henk
Tot zover het lijstje van Radio Luxemburg uit 1963. Volgende keer gaan we verder met heel andere verhalen. Mochten de muziekherinneringen aan toen je 15 was spontaan terugkomen, insturen kan nog steeds.
Dat kunnen alle soorten muziek zijn natuurlijk. Gewoon wat je toen mooi vond.
 
Een lekker recept van Henja
De Italiaanse keuken is vaak eenvoudig, maar vol van smaak. Laatst stuitte ik op Cucina Maria een kookboekje met heel simpele, originele Italiaanse recepten.
 

Spaghetti Con Pomoddori E Basilico  Een lokaal Siciliaans gerecht dat je zelden op menukaarten aantreft. De tomaat trekt helemaal door de spaghetti en geeft dit gerecht een  heel bijzondere smaak.
  • 1 pond tomaten                        
  • 5 takjes basilicum (of meer)
  • Teentjes knoflook 1 of 2
  • Olijfolie
  • Peper, zout
  • 125 spaghetti
 
Neem een koekenpan, juspan of hapjespan met een deksel die goed afsluit. Snijd de tomaten in plakken, knip de basilicum in grove stukken en snijd de knoflook in plakjes.
Doe wat olijfolie in de pan en bedek de bodem met een laagje tomaat, strooi daarover wat basilicum en zout eventueel wat peper en een deel van de knoflook. Breek de spaghetti doormidden en spreidt hem eroverheen. Dek af met een laag tomaten, basilicum, knoflook, zout en peper. Besprenkel met wat olijfolie, sluit de pan af en laat hem 30 minuten op een laag vuur pruttelen. Als de spaghetti al dente (beetgaar) is meng je het hele handeltje door elkaar en verdeel over de verwarmde borden.

Kabeljauw met gorgonzola smaakt hier prima bij. Bekijk het recept.
 
 
Puzzelfoto van de week
 
Freek heeft weer een hele bijzondere puzzelfoto, en daarbij deze vraag:
 
De vraag van Freek deze week is:

In het Mediapark staan een aantal TV-studio’s. Wat is het nummer van deze studio?
 
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl
      

Uitslag puzzelfoto vorige week
Zo’n mooie deur en maar één persoon die deze deur weet te plaatsen. Goed hoor, René. Zelfs onze vaste inzender Willem gaf zich gewonnen en Johan plaatste de deur in een andere straat. Maar het juiste antwoord is dus: de deur is onderdeel van  de begraafplaats, die eerst de naam 'Nieuwe Algemene Begraafplaats' had en aan de Bosdrift is gelegen.  De grond voor deze plek werd door de gemeente Hilversum aangekocht toen de Algemene Begraafplaats Gedenkt te Sterven in 1887 niet meer de ruimte kon bieden voor nieuwe graven.

 

Het hekwerk en de aula werden ontworpen door gemeentearchitect P. Andriessen. De opening was op 15 oktober 1890, in 1912 volgde een uitbreiding. In 1964 werden door ruimtegebrek geen graven meer gedolven.

Vanaf 2005 werd begraven weer mogelijk nadat een aantal grafrechten was verlopen. In 2016 werd de historische topgevel boven de entree in originele staat teruggebracht. In 2021 is ook het monumentale pand aan de Bosdrift volledig gerenoveerd. Het is ook op dit moment de enige plek in Hilversum waar een stukje ligt waar men zgn. natuur-begraven toepast.
 
 
Dinsdag Poëziemiddag in de bibliotheek: Rainer Maria Rilke

Op dinsdag 19 oktober vertelt Ad van der Lee in onze Poëzie in de Bieb over Rainer Maria Rilke.

Geen dichter is meer op zijn plaats in de herfst dan Rainer Maria Rilke met zijn beroemde gedicht ‘Herbsttag’. Lees het hieronder of beluister het.
 
Rilke, door een Nederlands dichter eens ‘de Michael Jackson van zijn tijd’ genoemd, staat vooral bekend om zijn dromerige melancholie.

Er zijn nog kaarten, klik hier om te bestellen.


Herfstdag Heer, het is tijd. Het was een grootse zomer.
Leg nu uw schaduw op de zonnewijzers
en laat de wind over de velden komen.

Gebied de vruchten vol te zijn,
verleen hun nog twee zuidelijke dagen,
stuw ze naar de voldragenheid
en jaag de laatste zoetheid in de zware wijn.

Wie nu geen huis heeft
bouwt het ook niet meer
wie nu alleen is, zal het nog lang blijven,
zal waken, lezen, lange brieven schrijven
en rusteloos de lanen op en neer gaan
als de wind de blaren voort zal drijven.