Cuba                          
31 mei 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Niet te snel a.u.b.
 3. Bacardi terug naar Cuba?
 4. Nieuwe zoete Cubaanse ananas op Europese markt
 5. Vanmechelen en de Cupere scoren op Cuba met Belgische stank en kippen
 6. Havana Air en Eastern Air Lines werken samen
 7. Alvast één Amerikaans bedrijf doet 'booming business' in Cuba
 8. Oslo Freedomprijs 2015 uitgereikt
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Opnieuw is een belangrijke stap gezet in de toenadering tussen de VS en Cuba. Obama kwam zijn belofte na en schrapte Cuba van de lijst met namen van schurkenstaten. Nu ligt de weg open voor de benoeming van ambassadeurs. Naar verluidt zou dit punt vertraging hebben opgelopen omdat de Amerikanen er op staan dat het ambassadepersoneel alle ruimte zal hebben om zich vrij in Cuba te bewegen, bijvoorbeeld om contacten met de snel groeiende civil society te kunnen leggen.

De vraag is of dit aspect binnenkort ook een prioriteit vormt voor de landen van de Europese Unie die in juni met Cuba aan tafel zitten.
 
In deze CubaTips kunt u getuige zijn van de gretigheid waarmee sommigen zich op de veranderingen in Cuba storten. Van kippenfokkers en luchtvaartondernemingen tot Bacardi en Airbnb.
 
2. Niet te snel a.u.b !
Cartoonist Paresh Nath van de Khaleej Times maakte een tekening van de Cubaanse leider Raúl Castro die keer op keer benadrukt dat de veranderingen niet te snel mogen gaan. Sin prisa y sin pausa (zonder haast en zonder pauze) zoals Raúl Castro zelf zegt.
 
 
3. Bacardi terug naar Cuba?
Wat zijn de gevolgen van de verbetering van de relaties tussen de VS en Cuba voor de Cubaanse  rum? In 1959 nationaliseerde Fidel Castro de Bacardidestilleerderij in Santiago de Cuba. Bacardi’s belangrijkste vestiging werd die in San Juan in Puerto Rico. Cuba bracht zijn eigen rum op de markt Havana Club, maar die mocht tot nu toe niet in de VS worden verkocht. Wordt het tijd om een nieuwe vestiging van Bacardi in Cuba te openen?

Naar de VS?
Cuba heeft vorige week aangekondigd plannen te hebben snel de eigen rum Havana Club naar de VS te willen uitvoeren. Maar juist over de verkoop van Havana Club in de VS vechten de Cubaanse autoriteiten een dispuut uit met de Wereld Handelsorganisatie en met de VS. President Obama heeft in het kader van de versoepelingsmaatregelen in december meegedeeld dat Amerikanen die Cuba bezoeken, sigaren en alcohol mogen mee terugnemen ter waarde van 100 dollar, dus ook Havana Club.

Klap voor Puerto Rico
Bacardi reageert formeel: ‘Wat de diplomatieke acties betreft, zullen we moeten wachten en zien wat de gevolgen zijn….In de tussentijd, zullen we doorgaan met steun aan herstel van de fundamentele mensenrechten in Cuba.’ In Puerto Rico is men er niet gerust op. Daar staat de brouwerij met de bijnaam Kathedraal van de Rum, de grootste ruimdestilleerderij ter wereld. Wanneer Bacardi terugkeert naar Cuba zal dat een klap zijn voor het eiland dat toch al de nadelige gevolgen vreest van het groeiend aantal toeristen uit de VS die Cuba bezoeken.

Lees meer
* In de
Independent van 23 mei 2015 publiceerde David Usborne een uitgebreid artikel over de toekomst voor de rum.
 
4. Nieuwe zoete Cubaanse ananas op Europese markt
Op de Europese markt is sinds kort een nieuw ananasras uit centraal Cuba aanwezig, Er is zo'n 550 ton van de hybride variant MD-2 aangekomen. Grote delen van dit product zijn vermarkt in Frankrijk, Italië en Spanje waar het goed ontvangen wordt vanwege de hoge kwaliteit.
 
920 ton
Reinaldo de Avila is verantwoordelijk voor de productie van deze zoetere en meer sappige ananas. Hij zegt dat zijn bedrijf Citric Business Ceballos, gelegen in Ciego de Avila op 430 kilometer ten oosten van Havana van plan is om 920 ton ananas naar Europa te verschepen. Hij maakt daarbij gebruik van personeel dat het fruit een speciale behandeling geeft. Vanaf de voorbereiding van de grond tot aan de oogst wordt deze behandeling toegepast met advies van experts uit Panama.
 
Ciego de Avila
De regio Ciego de Avila is de grootste producent van ananas in Cuba met ruim honderd jaar ervaring. Maar ananas wordt ook op andere locaties op het eiland geproduceerd als onderdeel van een programma om agrarische productie te diversifiëren. Op deze manier wordt tegemoet gekomen aan zowel de lokale markt als aan het toerisme als ook aan de export van versproducten, sap en jam.
 
Bron: AGF
 
5. Vanmechelen en de Cupere score op Cuba met Belgische stank en kippen
Slechts twee Belgen zijn uitgenodigd om hun installaties te tonen op de prestigieuze kunstbiënnale van Havana, die plaatsvindt van 22 mei tot 22 juni. Koen Vanmechelen met zijn kunstproject rond kippen, Peter de Cupere speelt met geuren. Beide kunstenaars hebben één ding gemeen: ze zoeken de grenzen op tussen kunst en wetenschap. En dat is precies waarom de Cubanen er zo van houden.
 
Lome, voorname rust
De universiteit van Havana is een statig gebouw met een lange geschiedenis. Alles ademt hier een lome, voorname rust. Studenten zitten met hun boeken op de trappen te filosoferen, terwijl hoge pilonen de bezoeker begeleiden naar een prachtige binnenplaats die gedomineerd wordt door een reusachtige moerasboom. Het doet onwillekeurig denken aan een combinatie van statige Romeinse binnenplaatsen en kunstige Moorse terrassen.
Een grote houten kooi domineert het plein. Twee kleine zwarte hennen lopen erin rond. Maar het is vooral de prachtige grote witte haan die de aandacht trekt: een trotste Cubalaya, de uitgestorven kippensoort. Zijn luid gekraai klinkt als een overwinning. “Ik ben terug,” lijkt hij wel te zeggen.
 
Kippenproject
Deze haan luidt een nieuwe fase in van het Cosmopolitan Chicken Project van de Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen. De Cubalaya-kip was ooit de nationale trots van de Cubanen, maar door inteelt was het beest al tientallen jaren uitgestorven. Vanmechelen is erin geslaagd om deze unieke kip weer tot leven te wekken en hij brengt ze nu terug naar Cuba. Met zijn installatie is hij de ‘talk of the town’ tijdens de Biënnale en hij wordt er dan ook door de Cubanen op handen gedragen.
 
Bron: Het Belang van Limburg 
 
 
6. Havana Air en Eastern Air Lines werken samen
Het heropgerichte Eastern Air Lines heeft een eerste contract binnengehaald. Binnenkort vliegt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij in opdracht van Havana Air tussen de Verenigde Staten en Cuba.
 
65 vluchten per week
Havana Air heeft al soortgelijke overeenkomsten met Visian Airlines (Las Vegas) en Insel Air (Aruba).
In de overeenkomst staat dat Eastern 65 vluchten per week zal uitvoeren in naar van Havana Air. Zo zal EAL twee keer per dag tussen Miami International en Havana vliegen, en daarenboven ook wekelijks Santa Clara de Cuba met Camagüey verbinden. De vluchten worden uitgevoerd met een Boeing 737-800 van Eastern Air Lines, uitgerust met 16 zetels in First Class en 129 in Economy Class. De komende zestig dagen wordt de samenwerking uitgebreid naar andere Amerikaanse steden.
 
 
7. Alvast één Amerikaans bedrijf doet 'booming business' in Cuba
Het aantal beschikbare huizen en kamers op de online marktplaats Airbnb is in Cuba op één maand tijd verdubbeld. Nadat beide landen in januari een einde maakte aan hun 50 jarige vijandigheid maakte Airbnb snel werk van het jarenlang gemarginaliseerde eiland.
 
2 kenmerken 
Het bedrijf werd daarbij door 2 kenmerken geholpen: ten eerste het feit dat Cubanen sowieso al trachten een centje bij te verdienen door logies ter beschikking te stellen - het basisconcept bestond dus al -; en ten tweede het gebrek aan degelijke internetconnecties op het eiland. Slechts 5% van de bevolking heeft thuis internet, maar er bestaat wel een breed gedragen informeel systeem dat wil dat mensen die over zo'n connectie beschikken hun buurtgenoten tegen een kleine betaling er mee van laten profiteren.
 
Foto's
Ook Airbnb deed zijn duit in het zakje en heeft op het eiland een ganse reeks fotografen opdracht gegeven om professionele foto's te maken bij verhuurders, teneinde de site en de eigendommen aantrekkelijker te maken.
 
Meer dan 2.000
Op 2 april kon Airbnb al 1.000 casas particulares op het eiland aanbieden. Vandaag zijn er dat al meer dan 2.000, waarvan iets minder dan de helft in de hoofdstad Havana. Uiteraard zijn gasten vanuit de ganse wereld welkom, maar de snelle opmars is vooral te danken aan de toegenomen interesse voor het eiland vanuit de Verenigde Staten. Toch moeten Amerikanen nog steeds aan een van 12 verschillende criteria voldoen om toegang tot het eiland te krijgen. Het gaat om een kleine groep mensen die familieleden op het eiland hebben, er gaan studeren, deelnemen aan culturele, godsdienstige en sportmanifestaties,...
 
Bron: Express.be
 
8. Oslo Freedom Prijs 2015 uitgereikt
De buste op bijgaande foto is die van de nationale Vader des Vaderlands van Cuba, José Marti. Het bloed is met rode spray aangebracht door de kunstenaar Danilo Maldonado, beter bekend als El Sexto. Afgelopen week werd hem de Oslo Freedom Forumprijs 2015  toegekend vanwege zijn creatieve dissidentie. Hij kon die niet zelf in ontvangst nemen omdat hij om zijn activiteiten gevangen zit.
 
Sinds 25 december
Danio Maldonado zit sinds 25 december in de cel vanwege een voorgenomen performance in de straten van Havana, getiteld Animal Farm naar het boek van George Orwell. Hij wilde twee biggetjes loslaten, die de namen Fidel en Raúl droegen. Hoewel er nog geen aanklacht tegen El Sexto is geformuleerd, kan hij wegens ‘belediging’ worden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.
 
Droom
Danilo liet de aanwezigen in Oslo weten dat hij de prijs opdroeg aan ‘de meest waardevolle vrouwen van Cuba, namelijk de Damas de Blanco’. Maar ook aan zijn dochtertje Renata María, 1 jaar en  8 maanden oud: ‘Hopelijk zal ze opgroeien in een land waar haar dromen niet gecensureerd of onderdrukt worden,’ aldus El Sexto.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Yumarya ontmoet CaboCubaJazz: 3 juni in Amersfoort
Afgelopen maanden was Stadspodium de Observant een keer per maand het Latijns-Amerikaanse hart van Amersfoort. Op woensdag 3 juni treedt de formatie CaboCubaJazz hier voor het laatst dit seizoen op. Zij maakt Kaapverdische muziek met een flinke Cubaanse invloed en jazzritmes. De band wordt deze avond verrijkt door Yumarya, afkomdtig van Curaçao. De aanvang is 20:30 uur en de toegang gratis.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo komt in verschillende plaatsen in Nederland, maar ook in Antwerpen met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* Musicus Gorki in actie voor vrijlating ‘El Sexto’
Rockmusicus Gorki Águila, die vorige week voor het Museum van Schone Kunsten in Havana door de politieke politie werd aangehouden, is een dag later in vrijheid gesteld. Gorki wilde een affiche aan de muur van het museum bevestigen met het woord Libertad/Vrijheid voor de vrijlating van de graffitiartiest El Sexto,die sinds 25 december 2014 gevangen zit. Het museum is een knooppunt voor de Biënnale van Havana, die op dit moment plaats vindt en waar veel buitenlandse gasten aan deelnamen. Lees meer
 
* Maak dialoog met Cubaanse oppositie publiek en zichtbaar
Het platform voor de Cubaanse civil society in Spanje publiceerde deze week een verklaring, ondertekend door 32 activisten waarin het groeiende geweld tegen Cubaanse politieke dissidenten wordt veroordeeld. Het platform Espacio Abierto zegt ‘zeer verontrust’ te zijn over dit geweld. Afgelopen zondag werden in Havana 45 leden van de mensenrechtengroep Damas de Blanco tijdens een stille mars gearresteerd. In de rest van het land werden nog eens 80 personen gearresteerd. Lees meer
 
* Amerikaanse toerist weet Cuba te vinden
Sinds de toenadering tussen de Verenigde Staten en Cuba is het aantal Amerikaanse toeristen naar het eiland flink gestegen. Volgens de Universiteit van Havana zijn er in de eerste vijf maanden van dit jaar 36 procent meer Amerikaanse toeristen in Cuba geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. Lees meer
 
* VS haalt Cuba definitief van terrorismelijst
De Verenigde Staten halen Cuba van een lijst met staatssponsors van terrorisme. Dit wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar het herstellen van de diplomatieke banden tussen de twee landen. President Barack Obama kondigde op 14 april al aan dat hij het land van de lijst af zou halen. Het Congres kreeg daarna tot vrijdag de tijd om dat verzoek te bekijken. Verwacht wordt dat nu snel ambassadeurs in beide landen zullen worden benoemd. Lees meer 
 
* De Cubaanse revolutie doet de medailles in de uitverkoop
Op de Plaza de Armas in Oud-Havana worden sinds kort behalve tweedehands boeken, postzegels, vlaggetjes, postzegelalbums, oude foto’s en munten uit de tijd van de Republiek, ook medailles en onderscheidingen verkocht. Onafhankelijk journalist Luis Cino (Havana) schreef er voor de website Cubanet een artikel over. Lees meer