INHOUD NIEUWSBRIEF
1. Van de redactie: parlement nu aan zet 2. Geen uitbundige feesten in Cuba
3. Actie voor Danilo Maldonado
4. Binnenkijken in de villa van Hemingway op Cuba
5. Google sluit overeenkomst met Cubaanse overheid
6. EU moet mensenrechten voorop stellen
7. Cuba: een langspeelplaat met een kras
8. Cartoon: drank en dans verboden 9. Culturele Agenda: Aperoconcept Cuba Libre komt naar Antwerpen
10. Het laatste nieuws |
CUBA U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter |
Alle actuele berichten over Cuba op Facebook |
BEST GEÏNFORMEERD OVER CUBA
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ (Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
CUBA-ARCHIEF
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. |
DONATIE
Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis. De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
1. Van de redactie: parlement nu aan zet |
Nu de Ministers van Buitenlandse Zaken het eerste bilaterale akkoord tussen Cuba en de EU hebben ondertekend, volgt nog de weg via de 28 parlementen van de lidstaten. De politieke oppositie in Cuba heeft de EU en de leden van de diverse parlementen laten weten dat ondertekening volgens de Cubaanse civil society pas mogelijk is wanneer aan minstens zes voorwaarden voor een democratische transitie wordt voldaan.
Voorwaarden
Het gaat dan om vrije verkiezingen en om toegang tot informatie via alle media, inclusief internet. Van groot belang is verder de ratificering van twee VN-convenanten over burger, politieke, economische, sociale en culturele rechten. Cuba ondertekende dit verdrag in 2008, maar ratificatie bleef uit. Ook wordt een einde geëist van de politieke onderdrukking en het recht van Cubaanse burgers om een rol te kunnen spelen bij investeringen van bedrijven of van inidividuen.
Hard nodig Tegen de achtergrond van de toenemende onderdrukking in Cuba zijn deze voorwaarden hard nodig. Ook wanneer de parlementen het akkoord ondertekenen, blijft aktie in overleg met de politieke opppositie in Cuba over de uitvoering ervan, van groot belang. De vertegenwoordiging van de EU zou een goede start maken als zij op hun persconferenties in Havana ook onafhankelijke journalisten zouden uitnodigen. Dat is nog nooit gebeurd.
De redactie
Link
--------------
Dit is de laatste uitgave van de CubaTips van dit jaar. De volgende verschijnt op 14 januari 2017. De redactie wenst u nu alvast fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.
|
2. Geen uitbundige feesten in Cuba |
Kerst en Nieuwjaar zullen dit jaar vanwege de dood van de ‘onbetwiste leider van onze Revolutie’ in stilte en discreet voorbijgaan. Op de Dag van de Leraar op 27 december aanstaande zijn ‘cake, muziek en dans’ taboe.
Zelfs de grote Las Parrandasfeesten in het Cubaanse stadje Remedios gaan dit jaar niet door. En het Paleis van de Rumba in Havana is al sinds 30 november gesloten. Hoewel de officiële rouw vanwege de dood van Fidel Castro op 4 december werd afgesloten, wordt de herinnering aan Fidel’s dood levend gehouden.
AfgelastLas Parrandas de Remedios worden gerekend tot een van de oudste feesten (1800) in Cuba, die elk jaar tussen 16 en 26 december plaatsvinden en ook steeds meer toeristen trekken. Openbare feestelijke optochten met rumba-ensembles, versierde wagens en veel vuurwerk vormen het hoofdbestanddeel van deze festiviteiten. Net als de historische rivaliteit tussen de bewoners van twee wijken in Remedios, die elkaar bestrijden met de mooiste en opvallendste creaties. Maar voor december zijn alle vieringen in Remedios afgelast en lijken de voorbereidingen die al een jaar geleden begonnen, voor niets te zijn geweest.
|
3. Actie voor Danilo Maldonado |
Graffitikunstenaar Danilo Maldonado (El Sexto) is woensdag jl. overgebracht vanuit de gevangenis van Valle Grande – waar hij sinds 26 november gevangen zat zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld – naar de gevangenis met maximale veiligheid Combinado del Este. Hij schreef na de dood van Fidel Castro op een muur in Havana de woorden ‘Se fue’ of ‘Hij is weg’.
Het lijkt erop dat hij zal worden beschuldigd van ‘vernieling van staatseigendommen’ vanwege de tag op de muur van Habana Libre als mede van ‘belastering van nationale martelaren’, te weten de overleden leider Fidel Castro. Het was Danilo verboden om zijn moeder María Victoria Machado te informeren over zijn overplaatsing. Autoriteiten hebben zijn moeder verteld dat hij ‘omwille van onderzoek’ voor 60 dagen gevangen kan worden gehouden. Zij heeft nog geen advocaat gevondenvoor haar zoon. 'Niemand wil hem verdedigen’, zegt zij. Aktie
Amnesty International en Human Rights Watch zijn een actie gestart om de graffitikunstenaar vrij te krijgen. In een Engelstalig bericht roept Amnesty International op de Cubaanse autoriteiten via een mail dringend te vragen om Danilo vrij te laten.
Link
|
4. Binnenkijken in de villa van Hemingway op Cuba |
In 1939 verhuisde schrijver Ernest Hemingway naar Cuba. Op dit eiland zou hij enkele van zijn beroemdste werken schrijven, waaronder For Whom the Bell Tolls en The Old Man and The Sea. Dat deed hij voor een groot deel in de prachtige Villa Finca Vigia in San Francisco de Paula.
Onteigend In 1961 vertrok Hemingway uit de villa, waarna de Cubaanse regering het pand onteigende. Niet veel later pleegde de schrijver zelfmoord. Door de koude oorlog waren de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Cuba jarenlang zo slecht dat het oude woonhuis van de beroemde schrijver verwaarloosde en een hele tijd leegstond. In 2005 kocht een Amerikaanse non-profit-organisatie het huis en knapte het op. Nu is Villa Finca Vigia weer in oude luister hersteld en kunnen bezoekers zien hoe Ernest Hemingway woonde en werkte. Ook is Pilar, de boot waar Hemingway altijd mee ging vissen, te bewonderen.
|
5. Google sluit overeenkomst met Cubaanse overheid |
Google heeft een overeenkomst gesloten met de Cubaanse overheid om diens onderdanen toegang te geven tot Google Global Cache-netwerk.
Dat netwerk zorgt ervoor dat bijvoorbeeld e-mails in Gmail en videos op YouTube van servers dichterbij de gebruiker, zoals bijvoorbeeld op Cuba zelf, geladen worden.
Ongewis Of dat het internet voor Cubaanse internetgebruikers direct sneller gaat maken, is ongewis. Cubanen zijn voor openbaar internet nog vaak afhankelijk van langzame en dure wifi-hotspots. Slechts 3,4 procent van de Cubaanse huishoudens heeft een internetaansluiting. De uittredende Amerikaanse president Obama kondigde twee jaar geleden bij het begin van zijn ondernemingen om de relaties met Cuba te normaliseren aan dat internettoegang voor Cubanen één van de hoofddoelen daarvan was. Cuba blijkt tot nog toe nog niet heel happig op toenadering op gebied van internettoegang. Volgens de Cubaanse regering komt de nationale veiligheid dan in het geding.
|
6. EU moet mensenrechten voorop stellen |
De EU dient de mensenrechten voorop te stellen bij de samenwerkingsovereenkomst met Cuba. Dat schrijft de christelijke organisatie voor vervolgde christenen CSW in een oproep.
Maandag tekenden de EU Hoge Commissaris voor buitenlandse zaken en veiligheid Federica Mogherini en de Cubaanse minister Bruno Rodriguez Parrilla een samenwerkingsovereenkomst.
‘Echt keerpunt’ De overeenkomst voorziet in een nieuw juridisch raamwerk voor de relatie tussen de EU en Cuba. Na de ondertekening zei Mogherini dat er “een echt keerpunt” is bereikt in de wederzijdse relaties. “Samen gaan we op weg naar een nauwere en meer constructief partnerschap.”
Blijven noemen Hoewel mensenrechten wel worden genoemd in de overeenkomst roept Christian Solidarity Worldwide de EU op deze een belangrijke rol te laten spelen op alle samenwerkingsterreinen met de socialistische dictatuur.
CSW bericht al jaren over de aanhoudende mensenrechtenschendingen in het land, waaronder ernstige inbreuken op de vrijheid van godsdienst en geweten. Die worden vooral begaan door overheidsfunctionarissen en het bureau godsdienstzaken van de communistische partij. Het gaat onder meer om de vernietiging en in beslagname van kerkelijke gebouwen en –eigendommen, twijfelachtige detentie en andere vormen van vervolging.
Feiten spreken tegen Volgens CSW wordt de verwachting van velen dat het regime zich soepeler opstelt gelogenstraft door de feiten.De organisatie dringt er daarom bij de EU op aan de mensenrechten blijvend ter sprake te brengen. (KN)
|
7. Cuba: een langspeelplaat met een kras |
Alles herhaalt zich. Een langspeelplaat met een kras laat naarmate de herhalingen zich herhalen nog slechts een vage, onherkenbare herinnering van het oorspronkelijke geluid over. Deze metafoor gebruikt Canek Sànchez Guevara (1974-2015), de vorig jaar in Mexico overleden kleinzoon van het revolutionaire icoon Ernesto ‘Che’ Guevara, om het Cuba te beschrijven dat Fidel Castro achterliet.
Mismoedig vaarwel
33 Revoluties is een mismoedig vaarwel aan Cuba en Castro. De auteur verliet in 1996 verbitterd en ontgoocheld het land waar zijn grootvader, die hij nooit heeft gekend, als een heilige wordt vereerd. Hij schreef één novelle waarin de vraag klinkt die aan de baar van Fidel had kunnen klinken: wat is er van de revolutie geworden? Antwoord: een langspeelplaat met een kras. In 33 korte hoofdstukjes maakt de langspeelplaat 33 omwentelingen. De hoofdpersoon heeft ooit in die ene revolutie geloofd, maar leeft in een monotone, naargeestige en armoedige werkelijkheid. „We houden stand in ons isolement. We overleven in de herhaling.”
BronHet bovenstaande is de boekbespreking van Elsbeth Etty (gepubliceerd in de NRC) van het boek van Canek Sànchez Guevara: 33 Revoluties. Vert. Adri Boon. Signatuur, 88 blz. € 14,99 |
8. Drank en dans verboden
|
Vanwege de enorme en intens beleefde droefenis onder ons volk, is er besloten lachen, dansen, feestvieren en drinken tot het volgend jaar te verbieden.
Cartoon van Santana |
9. Culturele Agenda: Aperoconcept Cuba Libre komt naar Antwerpen |
Het populaire Mechelse aperitiefconcept Cuba Libre strijkt volgende zomer neer in Antwerpen. De organisatoren willen zich onderscheiden met liveperformances en muziek voor alle leeftijden.
In Mechelen groeide het aperitiefconcept Cuba Libre afgelopen zomer uit tot een echte sensatie. De eerste bijeenkomst lokte een 200-tal nieuwsgierigen, maar op de vierde Cuba Libre-editie kwamen zelfs al 4.000 Mechelaars af. Een succes dat de organisatoren ertoe aanzette om hun actieterrein uit te breiden.
Vier locaties
“Vanaf volgende zomer strijken we voor het eerst neer in Antwerpen”, zegt organisator Miguel Andres Ska. “Momenteel zijn we op zoek naar vier originele locaties. Iedere zomermaand zullen we op een andere stadslocatie een evenement organiseren met liveoptredens voor een breed publiek. Meestal gaat het om zuiderse salsa- of merengueperformances. Vervolgens neemt een dj over met bekende pop- en Motown-deuntjes. Op die manier spreken we zowel jonge als iets oudere stedelingen aan.”
Het jaar daarna hopen de organisatoren hun concept door te trekken naar Brussel. “Op die manier nestelen we ons in de drie grote centrale steden.”
|
* Cubaanse dissidenten wijzen akkoord tussen EU en Cuba af
Cubaanse dissidenten verwerpen het akkoord dat Cuba en de Europese Unie afgelopen maandag sloten. ‘Wij zijn geen tegenstanders van een akkoord tussen ons land en de EU dat ten voordeel strekt aan onze volkeren, maar verwerpen deze overeenkomst omdat het de uitoefening van de fundamentele vrijheden door de Cubanen niet beschermt,’ schrijven een 40-tal tegenstanders van het regime in een brief aan de EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Zij sloot namens de Europese Unie een verdrag dat moet leiden tot samenwerking en normalisering van de betrekkingen tussen Cuba en de EU. Volgens EU-buitenlandchef Frederica Mogherini krijgen mensenrechten, klimaat, drugsbestrijding en terrorisme daarin bijzondere aandacht. Lees verder
|
* Filmfestival Havana mét censuurHet Filmfestival van Havana / Festival de Cine de La Habana is een must voor cinefielen uit Havana en omgeving. Een kwart miljoen Cubanen bezoeken in 10 dagen tientallen films. Het festival duurt tot 18 december, maar wordt dit jaar overschaduwd door het verbod op een film over de intolerantie van de Cubaanse revolutie tegenover homoseksuele kunstenaars. Santa y Andrés is de tweede langspeelfilm van Carlos Lechuga, waar een dergelijke kunstenaar Andrés centraal staat. Het veto kan op de steun rekenen van de kunstenaarsbond, de viceminister van Cultuur en het Cubaans filminstituut Instituto del Arte la Industria Cinematográficos (ICAIC). De ICAIC-voorzitter Roberto Smith noemde het verbod ‘een kwestie van principes.’ Lees verder
|
* De economische uitdaging voor Cuba in 2017 ‘De economische crisis die Cuba nu doormaakt, is anders dan in de jaren negentig toen de Sovjet-Unie verdween, maar is de grootste sinds die tijd’, aldus Carmelo Mesa-Lago, econoom en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit van Pittsburgh in een interview met de Argentijnse krant Clarin. En de Cubaanse econoom en onderzoeker Omar Everleny Pérez Villanueva zegt in een interview met persbureau IPS in Havana dat met verwachte groeicijfers in 2016 van 0,4% en in 2017 van 2% de noodzakelijke economische groei zal uitblijven. Lees verder: Deel 1 en Deel 2
|
* Cuba wil miljoenenschuld aan Tsjechië aflossen met…rum
Cuba moet Tsjechië een achterstallige schuld van 264 miljoen euro terugbetalen. Die dateert nog van in het Koude Oorlog-tijdperk, toen beide landen in een communistisch verbond rond de Sovjet-Unie zaten. Die schuld wil Cuba afbetalen met flessen rum. Lees verder
|
* Amerikaanse advocaat en twee activisten in Havana weer vrij
De Amerikaanse advocaat Kimberley Motley (rechts op de foto) en twee Cubaanse activisten, de rocker Gorky Águila en Luis Alberto Mariño, zijn zaterdag vrijgelaten. Ze werden vrijdag gearresteerd omdat ze bij het Provinciaal Gerechtshof in Havana een persconferentie wilden houden over de situatie van de graffiti-artiest Danilo Maldonado. Ook wilde deze advocaat de verdediging op zich nemen van Eduardo Cardet, nationaal coördinator van de Christelijke Beweging van Bevrijding / Movimiento Cristiano de Liberación (MCL) die op 30 november werd gearresteerd. Lees verder |
| |