Met een programma in twee delen gaan we het nieuwe platform Amelisweerd Info openen.
Eerste deel: om 14.30 uur starten er vier verschillende (gratis) activiteiten: een vogelexcursie, een workshop fotograferen met je smartphone, een excursie naar sporen uit het verleden, en een bezoek aan het landhuis met gids.
Tweede deel: om 15.30 uur wordt via korte interviews uit de doeken gedaan wat dit nieuwe platform behelst. Voor wie is het bedoeld, wat kan iedereen halen, en ook wat kan iedereen brengen! Want het platform is voor allerlei natuureducatieve en cultuurhistorische activiteiten. Eva Grosfeld is de moderator.
Kom, kijk en luister, draag eventueel je steentje bij, en toast met ons.
Hoe valt het alternatief plan van provincie en gemeente Utrecht in de Tweede Kamer?
Op 27 maart heeft de provincie Utrecht het regionale alternatief voor de verbreding van de Ring Utrecht (ARU) gepresenteerd in Den Haag. Namelijk aan de commissieleden van Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer. Leden van de Kerngroep Utrecht waren aanwezig.
Dit alternatief is geschreven door medewerkers van gerenommeerde adviesbureaus. Zij gaven een toelichting op het plan. Samengevat: dit plan heeft minstens een vergelijkbare kwaliteit als het Tracébesluit (TB) van het Rijk. Het voldoet namelijk aan alle eisen van doorstroming en verkeersveiligheid. Daarnaast spaart het Amelisweerd, is het minder slecht voor de luchtkwaliteit en geeft het minder herrie dan het TB.
En voor de Tweede Kamer belangrijk: het kost al gauw 1 miljard minder. Een deel van het bespaarde bedrag kan worden gebruikt voor verbetering van het OV- en fietsnetwerk.
Vierde aanvliegroute voor Schiphol over Utrecht?
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil graag een nieuwe aanvliegroute richting Schiphol, de zogeheten vierde aanvliegroute. Dit zou een extra vliegsnelweg moeten worden waarlangs dalende vliegtuigen Schiphol kunnen bereiken, minimaal 115 vliegtuigen per dag. Waarom? Voor een efficiënter luchtruimverkeer. Maar gemiddeld wordt er maar <6 km minder omgevlogen, terwijl een fiks groter gebied aan geluidsoverlast wordt blootgesteld en deze nieuwe route meer vliegbewegingen faciliteert.
Het zoekgebied van dit nieuwe tracé ligt in de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Holland, zie het kaartje. Behalve dat alle inwoners van Utrecht-stad en omliggende gemeentes er een grote bron van geluidsoverlast bij krijgen geldt dit ook voor Amelisweerd en Rhijnauwen waar we juist willen genieten van het relatief stille bos.
Veel gemeenten zijn tegen deze vierde aanvliegroute. Kunnen wij nog wat doen? Jawel: teken de petitie, ga naar bijeenkomsten (binnenkort in Maarn), en maak dit onzalige plan kenbaar via de sociale media.