Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
Het is zo ver, we gaan op 20 april het nieuwe platform Amelisweerd Info feestelijk lanceren door middel van vier korte excursies en daarna een programma waarin het hoe en wat van dit platform wordt uitgelegd. Bij deze worden jullie uitgenodigd voor zowel de excursies als het progamma daarna met ter afsluiting een toast en borrel.
Het alternatief voor de verbreding van de A27 is eind maart gepresenteerd en uitgelegd in politiek Den Haag. Ondertussen nemen de bedreigingen van de landgoederen helaas alleen maar toe; niet alleen vanuit het autoverkeer, nu ook via uitbreiding van het luchtverkeer.
Lees meer over dit alles in onze nieuwsbrief.
 
Veel leesplezier,
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
Bosborrel: lancering Amelisweerd Info zaterdagmiddag 20 april
 
Met een programma in twee delen gaan we het nieuwe platform Amelisweerd Info openen.
Eerste deel: om 14.30 uur starten er vier verschillende (gratis) activiteiten: een vogelexcursie, een workshop fotograferen met je smartphone, een excursie naar sporen uit het verleden, en een bezoek aan het landhuis met gids.
Tweede deel: om 15.30 uur wordt via korte interviews uit de doeken gedaan wat dit nieuwe platform behelst. Voor wie is het bedoeld, wat kan iedereen halen, en ook wat kan iedereen brengen! Want het platform is voor allerlei natuureducatieve en cultuurhistorische activiteiten. Eva Grosfeld is de moderator.
Kom, kijk en luister, draag eventueel je steentje bij, en toast met ons.
Lees meer op onze site.
Of meld je direct aan via contact@amelisweerd.info
met vermelding bij welk onderdeel je aanwezig wilt zijn.
 
Hoe valt het alternatief plan van provincie en gemeente Utrecht in de Tweede Kamer?
 
Op 27 maart heeft de provincie Utrecht het regionale alternatief voor de verbreding van de Ring Utrecht (ARU) gepresenteerd in Den Haag. Namelijk aan de commissieleden van Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer. Leden van de Kerngroep Utrecht waren aanwezig.
Dit alternatief is geschreven door medewerkers van gerenommeerde adviesbureaus. Zij gaven een toelichting op het plan. Samengevat: dit plan heeft minstens een vergelijkbare kwaliteit als het Tracébesluit (TB) van het Rijk. Het voldoet namelijk aan alle eisen van doorstroming en verkeersveiligheid. Daarnaast spaart het Amelisweerd, is het minder slecht voor de luchtkwaliteit en geeft het minder herrie dan het TB.
En voor de Tweede Kamer belangrijk: het kost al gauw 1 miljard minder. Een deel van het bespaarde bedrag kan worden gebruikt voor verbetering van het OV- en fietsnetwerk.
 
Vierde aanvliegroute voor Schiphol over Utrecht?
 
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil graag een nieuwe aanvliegroute richting Schiphol, de zogeheten vierde aanvliegroute. Dit zou een extra vliegsnelweg moeten worden waarlangs dalende vliegtuigen Schiphol kunnen bereiken, minimaal 115 vliegtuigen per dag. Waarom? Voor een efficiënter luchtruimverkeer. Maar gemiddeld wordt er maar <6 km minder omgevlogen, terwijl een fiks groter gebied aan geluidsoverlast wordt blootgesteld en deze nieuwe route meer vliegbewegingen faciliteert.
 
Het zoekgebied van dit nieuwe tracé ligt in de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Holland, zie het kaartje. Behalve dat alle inwoners van Utrecht-stad en omliggende gemeentes er een grote bron van geluidsoverlast bij krijgen geldt dit ook voor Amelisweerd en Rhijnauwen waar we juist willen genieten van het relatief stille bos.
Veel gemeenten zijn tegen deze vierde aanvliegroute. Kunnen wij nog wat doen? Jawel: teken de petitie, ga naar bijeenkomsten (binnenkort in Maarn), en maak dit onzalige plan kenbaar via de sociale media.
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij nog geen lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos en voor educatieve doelen. 
  
Steun ons met een donatie
Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.