Nieuwsbrief Senia
mei 2021
 

   

Beste lezers,
 
Deze week worden de presentaties van de keuzelijsten afgesloten. Hebt u ze gemist? In deze nieuwsbrief vindt u de mogelijkheid om ze terug te zien.
 
De maand mei heeft weer van alles voor u in petto. Zo zijn er drie nieuwe BoekMeetings, we hebben de smaak te pakken. Nieuw ook zijn de leesgroepen oosterse filosofie, voor de liefhebbers. Er is muziek, theater, een kunsteroute en nog veel meer leuks.
 
Veel leesplezier!
Medewerkers en vrijwilligers Senia
Bank bibliotheek van Alexandrië

 
Streefbedrag giftenactie nog niet gehaald
De giftenactie die we in maart zijn gestart heeft in een maand tijd maar liefst ruim €75.000 opgebracht. We zijn er geweldig blij mee want het brengt ons flink op weg naar het streefbedrag van €100.000. Wij denken zoveel geld nodig te hebben omdat onze omzet in 2021 naar verwachting ongeveer de helft lager zal zijn dan in voorgaande jaren. Door de coronacrisis haken namelijk veel deelnemers af (al dan niet tijdelijk), terwijl de ‘blijvers’ nog ongebruikte leeswijzers ‘op voorraad’ hebben. Het verwachte gevolg is dat er veel minder nieuwe leeswijzers worden besteld.Steun Senia, doneer!

Wij hopen ons streefbedrag te kunnen behalen en willen u vragen ons hierbij te helpen middels een donatie. U kunt een eenmalige gift overmaken naar:
 
Bankrekening NL17 RABO 0303 0753 76
Ten name van de Stichting Vrienden van Senia
 
Onze suggestie is een bijdrage van € 20,00. U draagt daarmee bij aan de continuïteit en het mooie werk van Senia waaraan wij allen zoveel plezier hebben beleefd en weer zullen beleven. Daar vertrouwen wij op!
 
Met een hartelijke groet van
Ineke van de Rotte (directeur Senia) en Els Scholtes (voorzitter Raad van Toezicht)
 
Nieuwe BoekMeetings in mei
De eerste BoekMeetings zijn vol enthousiasme ontvangen. 'Erg leuk om met onbekende mensen uit het hele land een boek te bespreken', schrijft een van de deelnemers. Daarom hebben we voor de maand mei weer drie interessante titels uitgekozen. Meld je aan en en ga (her-)lezen! Meer info.  
  • Een moderne roman, Zomervacht van Jaap Robben. Stond dit jaar op de longlist van de International Booker Prize;
  • Verder een klassieker: Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans;
  • En het meest gekozen geschiedenisboek van het afgelopen seizoen: De Bourgondiërs van Bart van Loo.
 
 


 
 
Senia in beeld
Presentatie keuzelijsten 2021-2022
De afgelopen weken werden de nieuwe keuzelijsten gepresenteerd. Hierin werden onze werkgroep-voorzitters onder andere over de boeken van het nieuwe leesclubseizoen bevraagd. Wilt u deze interviews (terug)zien? Hieronder treft u ze per genre.

De werkgroep muziek neemt een aparte plaats in, bekijk het interview met werkgroepvoorzitter Sandra van Kalken. Zij maakte een samenvatting van de nieuwe muziekstukken op de lijst: 
Op de foto: Lily Boulanger, een van de componisten op de nieuwe keuzelijst.
 
Op senia.nl vindt u de replay's van de presentaties.
 
Gesprek met Karin Mous
voorzitter werkgroep moderne literatuur

 
 
Samen met Ineke van de Rotte en diverse ambassadeurs presenteerde zij in april de nieuwe keuzelijst tijdens een online voorjaarsbijeenkomst.
 
In plaats van het hele land door te reizen, nu door Covid19, een webinar. Hoe is dat voor haar? Hoe reageerden de deelnemers? En wat doet een voorzitter van een werkgroep literatuur?
Leestips
Recensie 'Where Madness Lies' - Sylvia True
 
It is the year 1934 in Germany. Inga’s sister Rigmor is suffering from depression and psychosis. It’s a time in which people suffering from mental illnesses are frowned upon. Inga and her mother Frieda have tried several doctors and treatments, but to no avail. Then Inga comes up with a new plan. They have to find Rigmor a friend, someone she can talk to and perhaps even fall in love with. Inga chooses psychiatrist Arnold for this. Hesitant at first he accepts and gets involved in Rigmors life, leading up to her being institutionalized at Sonnenstein Castle in Pirna. Will Rigmor be okay?
 
 
 
    
 
Ingezonden
Maand van het natuurboek
Met de opening van de boekhandels kan de tweede Maand van het Natuurboek per 1 mei van start.
    
Tijdens deze maand is er volop aandacht voor het literaire natuurboek met nieuwe titels van o.a. Pauline de Bok (De poel), Cal Flyn (Verlaten oorden), nieuwe delen in de vogelserie van Atlas Contact (De zeearend en De fuut) en het nieuwste nummer van De scharrelaar, het vogeltijdschrift voor lezers.
 
Voor elk verkocht natuurboek uit deze actie doneert Atlas Contact €1,- aan het WWF. Bekijk hier alle 70 titels in deze actie: Libris | Maand van het Natuurboek
 
Cultuurtips
Kunstroute door Den Helder
Een beschrijving van een trotse inwoner
De poëzieroute in Den Haag heeft Gery Posch, lid van de muziek-luistergroep in Den Helder geïnspireerd. Den Helder heeft veel kunstwerken die verspreid staan door de stad en buiten wijken. Zij heeft samen met vriend Jan Kikkert een mooie route gemaakt om de omgeving te verkennen en van de kunstwerken te genieten.
 

  Het is een mooie beschrijving geworden van een fiets/wandel route langs kunst in Den Helder. Het zijn natuurlijk niet alle kunstwerken.
De samenstellers hopen dat u zo geniet van de kunstwerken, maar ook van de mooie omgeving, natuur en historie, die de verschillende stadswijken van Den Helder bieden. Lees verder over de route door Den Helder.

Zoals het beeld links: ‘Man met kind op de schouder’ aan de zijgevel van het Reddingmuseum, van de Nederlandse beeldhouwster Maria Johanna van Everdingen (1913 - 1985).

Wilt u ook een beschrijving maken?
 
Woont u ook in een plaats waar sporen van schrijvers en dichters te vinden zijn? Schrijf ook een wandeling door uw woonplaats. Stuur deze aan nieuwsbrief@senia.nl

 
Sibelius en Finlandia 
Voor de muziek-luistergroepen is een luisterwijzer in de maak over de componist Sibelius. Hij leefde van 1885 tot 1957 in Finland dat toen onder Rusland viel. Tsaar Nicolaas II gaf in 1898 de opdracht tot 'Russificatie' van de Finse bevolking. Verplicht Russisch spreken, afbraak van Finse cultuur.  Dan schrijft Sibelius het stuk Finlandia. Dit stuk wordt omarmd als symbool van de vrijheidsstrijd en een koraalachtige melodie wordt later het volkslied.


  Hier Finlandia met prachtige beelden van Finland.  De muziek verbeeldt de strijd van een grote agressor tegen een mooi land. Op 6:10 waar de kleine kuikens voor het eerst in het water gaan, hoor je de hymne.
Hier de hymne gezongen door Voices8.

Een van de eerst composities van Sibelius is Water droplets. Hier gespeeld door onze Janine Jansen met Gregor Horsch van het Concertgebouworkest.
    
 
Theater na de Dam 
Theater Na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers en artiesten. In heel Nederland worden er nieuwe voorstellingen gemaakt die op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Voorheen vonden de voorstellingen altijd plaats op 4 mei om 21:00 uur, na de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Net als vorig jaar zijn veel voorstellingen dit jaar online, zie hier het programma.


 
Enkele voorbeelden uit het uitgebreide programma:

3x2 minuten | Een driestemmige herdenking
door Lieke Marsman
In opdracht van Theater Na de Dam schrijft Dichter des Vaderlands Lieke Marsman een gedicht dat vele stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren.
DE CRUX gaat over de houding van Nederland ten opzichte van haar voormalige kolonie Indonesië. En over hoe een onrechtmatige oorlog als “politionele actie” de geschiedenisboekjes in kwam. Leesvoorstelling van Nicoline Nagtzaam en Rieks Swarte, gelezen door Vera Ketelaars en Dennis Rudge.
 
Tenslotte
Leesclubs Oosterse filosofie
Wilt u zich verdiepen in de Oosterse filosofie? Binnenkort start Senia over dit onderwerp een Online leesclub. Er zullen drie boeken worden uitgekozen en besproken. U krijgt de leeswijzers van deze titels toegestuurd. De kosten zijn € 15,00 voor leden Senia / € 21,50 voor niet-leden. Aanmelden kan hier.
 
    

Online leesclub, ander genre
We hebben ook Online Leesclubs voor andere genres, namelijk Moderne literatuur, Klassiekers, Engels, Duits, Frans, Geschiedenis, Kunst en Biografieën. Meer informatie
  
 
Volg Senia op Facebook

 
Wees altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten van Senia. Like Senia op Facebook! Ook zijn hier regelmatig leuke filmpjes te zien, bijvoorbeeld het filmpje waarin Gerda Blees over haar roman 'Wij zijn licht' vertelt.