IN DEZE NIEUWSBRIEF
1. Van de redactie 2. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 7)
3. Extreem zeldzame vogel na veertig jaar gespot in Cuba
4. Fidel Castro ontmoet eindelijk vijf spionnen
5. Paris Hilton feest met zoon Fidel Castro
6. Franse president Hollande gaat in mei naar Cuba
7. Kritische toeristen gevraagd
8. Reizen in Camagüey 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws |
Alles over CubaTips
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier |
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen. Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba. Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba. De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.
De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
|
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter
Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter |
Glasnost in Cuba op Facebook U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook |
Best geïnformeerde webpagina over Cuba ‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’
(Citaat Dagblad Trouw)KLIK HIER! |
Het digitale Cuba-archief Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog. KLIK HIER! |
Stichting Glasnost in Cuba
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
Telefoon: 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89
Banknr.:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
|
Disclaimer
De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. | | |
Het wordt druk in Havana. Na Naomi Campbell en Clarence Hilton, is nu een 100-man grote delegatie van Amerikaanse landbouwers in Cuba op bezoek. President Holande volgt in april, ongeveer tegelijkertijd met een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven. Kritische Amerikaanse kunstenaars zijn een affichecampagne begonnen om aandacht te vragen voor de onveranderd kwalijke kanten van de Cubaanse dictatuur. Censuur, onvrijheid voor vakbonden en tegenstanders gevangen zetten; ze zijn aan de orde van de dag.
Deze nieuwe CubaTips biedt u voldoende informatie over alle bovengenoemde onderwerpen.
|
2. 25 jaar Stichting Glasnost in Cuba (deel 7) |
Van verschillende kanten is ons gevraagd iets meer te vertellen over het ontstaan en de achtergronden van de Stichting Glasnost in Cuba. Zoals in de vorige nummers werd gemeld bestaan we dit jaar 25 jaar. Hierna de zevende aflevering van onze terugblik. SteigersDe Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. Twintig jaar na Reconstructie
In 1989 was het twintig jaar geleden dat twee schrijvers en vijf componisten de opera Reconstructie maakten. U herinnert zich wellicht het reuze beeld van Che Guevara op het toneel in Theater Carré. Alle opbrengsten van dit evenement kwamen ten goede aan het Comité van Solidariteit met Cuba. Twintig jaar later noemde een van de componisten van Reconstructie, Peter Schat, dit 'de verabsolutering van het eigen gelijk' en 'een scherper beeld van de doodse beklemming van de eenpartijstaat, gepresenteerd als triomf is wel nooit op de planken gezet.' In de NRC van 17 februari 1989 schreef hij over 'mijn vroegere meelopers' die er het zwijgen toe deden.
Spruitjesgeur
Schat: Elsbeth Etty deed in deze krant tenminste nog een poging, al leek die wel erg veel op 'rewriting history to suit youtself.' Zij schreef over 'een avantgarde wier hoofdzonde uit weerspannigheid en geestdrift bestond', over 'de opstandelingen tegen de heersende zeden van Luns-met spruitjes!'. Wat neerkomt op binnenlands enthousiasme gevoed met buitenlands bloed in een opstand tegen een smakelijke en sterk onderschatte groentesoort.' (...) 'Een politieke beoordeling kan niet verstikt worden in een modderige brei van begrip,' reageerde Bart Tromp daarop terecht in Het Parool (11 januari 1989) en Kees van Kortenhof bleef er in deze krant op hameren dat 'aan het adres van deze intellectuelen en kunstenaars scherpe verwijten mogen worden gemaakt.' Schat zou later concluderen dat Reconstructie 'zowel muzikaal als moreel een dieptepunt in mijn loopbaan was.' Kort na Reconstructie maakte Peter Schat een gift over op de rekening van Glasnost in Cuba.
Onafhankelijk De Stichting heeft sinds de oprichting deelgenomen aan tal van andere stellingnames -zoals hierboven vermeld- en acties. Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten.
Jubileumgift
Inmiddels mochten we ter gelegenheid van ons jubileum diverse giften ontvangen. Waarvoor onze hartelijke dank!
Mocht U ons ook willen steunen met een (jubileum-)gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba. Nogmaals onze dank. |
3. Extreem zeldzame vogel na veertig jaar gespot in Cuba |
Een van ‘s werelds zeldzaamste vogels werd voor het eerst in bijna vier decennia weer gespot. Een ornithologisch team heeft een glimp opgevangen van de ernstig bedreigde Zapata Rail cyanolimnas cerverai, een van ‘s werelds meest bedreigde watervogels. De vogel werd gespot bij Zapata Swamp in het zuid-westen van Cuba, de locatie waar de vogel zijn naam aan te danken heeft.
Minder dan 400
Er wordt geschat dat er minder dan 400 Zapata Rails bestaan. De vogel is een slechte vlieger en daarom erg kwetsbaar voor roofdieren en vernietiging van habitats. Er zijn 15 soorten van de vogel uitgestorven sinds de 17de eeuw.
November Het team ontdekte de vogel al in november, maar BirdLife International maakte de vondst nu pas bekend.
“In het begin zagen we enkel het hoofd van de vogel dat net boven het gras uitstak,” vertelde ornitholoog Andy Mitchell die de vogel samen met enkele collega’s van het Cubaanse Museum of Natural History spotte. “Na een paar seconden rende hij weg in het gras.”
Enkele beelden
Er bestaan maar enkele beelden en omdat er in veertig jaar tijd niemand de vogel zag, werd er aangenomen dat de soort volledig was uitgestorven. De Zapata Rail werd voor het eerst beschreven in de 20ste eeuw. Er is maar één nest van het dier gevonden en sindsdien is er niets meer ontdekt over het fokgedrag van de soort.
De nieuwe waarneming is bemoedigend en er worden nu pogingen ondernomen om het moeras te beschermen zodat de soort zal blijven bestaan. Bron: Metro |
4. Fidel Castro ontmoet eindelijk vijf spionnen |
De voormalige Cubaanse president Fidel Castro heeft eindelijk een ontmoeting gehad met de vijf Cubaanse spionnen die ruim twee maanden geleden werden vrijgelaten uit Amerikaanse gevangenschap. Het is niet duidelijk waarom de reünie van de grootste helden van Cuba zo lang op zich liet wachten. Castro meldde de ontmoeting maandag zelf in een artikel in de staatsmedia.
Helden Castro draagt tegenwoordig de titel 'historische leider' en de vijf werden laatst gehuldigd als Helden van de Republiek, omdat ze anti-Castrogroeperingen in de Verenigde Staten bespioneerden en volgens Cuba onterecht in de gevangenis terechtkwamen. "De vijf antiterroristische helden, die de VS nooit enig kwaad berokkenden, probeerden te voorkomen dat terreurdaden tegen onze mensen zouden worden gepleegd, die zoals algemeen bekend is werden georganiseerd door Amerikaanse inlichtingendiensten”, schreef Castro.
Deal
De vijf werden na zestien jaar vrijgelaten als onderdeel van de deal tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaanse leider Raúl Castro. |
5. Paris Hilton feest met zoon Fidel Castro |
Paris Hilton was een van de eregasten van het jaarlijkse Cigar Festival in de Cubaanse hoofdstad Havana. Samen met Fidel Castro Diaz-Balart, zoon van de voormalige Cubaanse leider, ging het dak er af.
Selfies Socialite Paris Hilton maakte haar opwachting op het jaarlijkse Cubaanse sigaren festival 'Festival del Habano', dat van 23 t/m 27 februari plaatsvond in Havana. Samen met topmodel Naomi Campbell maakte de erfgename de boel onveilig. Zo werden beide dames veelvuldig gespot terwijl ze selfies maakten met de zoon van de voormalige Cubaanse president Fidel Castro. Volgens de Cubaanse media waren Paris en de 44-jarige topmodel het middelpunt van de aandacht op het festival.
Paris tweette donderdags dat ze waarschijnlijk niet meer telefonisch bereikbaar zou zijn vanwege haar reis naar Cuba. Zaterdag postte de erfgename een foto van zichzelf met het voormalige Habana Hilton Hotel op de achtergrond.
|
6. Franse president Hollande gaat in mei naar Cuba |
De Franse president François Hollande zal op 11 mei een bezoek brengen aan Cuba. Dat lijkt een verdere stap in de normalisering van de relaties tussen het Westen en het communistische regime op het eiland.
Eerst Franse Antillen
In een mededeling van het Elysée in Parijs wordt aangekondigd dat Hollande in mei een bezoek zal brengen aan de Franse Antillen. Nadien zal hij op 11 mei ook naar Cuba reizen.
Normalisering Meer wordt er niet gezegd in de mededeling, maar het bezoek van Hollande zou het eerste ooit zijn van een Franse president aan Cuba. Hoe dan ook lijkt het een nieuwe doorbraak in de normalisering van de relaties tussen het Westen en het communistische regime op Cuba. Vorige maand hadden de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse tegenhanger Raul Castro aangekondigd dat hun landen na meer dan een halve eeuw opnieuw diplomatieke betrekkingen zouden aanknopen.
Obama vond toen dat normale relaties de situatie van de mensenrechten en de democratisering van Cuba meer goed zouden doen dan aanhoudende sancties. Over het opheffen van die sancties tegen Cuba moet echter het Congres beslissen en daar is er nu een Republikeinse meerderheid. Wellicht komt er op dat vlak geen doorbraak voor de presidentsverkiezingen van 2016.
|
7. Kritische toeristen gevraagd |
De grafisch ontwerper Annelys Casanova en de beeldend kunstenaar Ana Olema lanceerden afgelopen week het VisitCubaProject, gericht op Amerikanen die zich laten verleiden door de modieuze trend juist nu naar Cuba te gaan, in het voetspoor van Clarence Hilton en Naomi Campbell. Kritische houdingDe initiatiefnemers van deze campagne verzetten zich niet tegen het toerisme naar Cuba, maar willen een kritische houding bevorderen bij bezoekers aan deze 56-jarige oude dictatuur. Ze willen ook aandacht schenken aan de binnenlandse oppositie in het land. Het VisitCubaProject ontwierp drie affiches, deels gebaseerd op actuele beelden van de politieke repressie in Cuba, vermengd met antieke affiches die het toerisme in het verleden moesten promoten. De ontwerpers willen met Amerikaanse reisbureau samenwerken.
|
Camagüey is één van de charmantste koloniale steden van Cuba. Tegelijkertijd voelt de derde stad van Cuba heel anders dan Havana of Trinidad die ook beschikken over mooie oude centra. De centraal gelegen stad kent een landelijke, ietwat lome sfeer en er heerst een heel andere mentaliteit dan in de hoofdstad. Het uitgestrekte oude stadscentrum wordt gekenmerkt door rustieke pleintjes en een labyrint van kronkelende straten. Typerend voor Camagüey is ook het katholieke karakter wat teruggevonden kan worden in verscheidene kerken. Maar hét toeristische handelsmerk van de stad zijn de tinajónes, grote kruiken die in het verre verleden het weinige regenwater opvingen.
Verschoven stad Een lesje geschiedenis kan voor Camagüey geen kwaad voordat je op verkenning gaat. De stad kan namelijk als een doolfhof voelen, precies zoals het eeuwen terug ook bedoeld was voor vreemdelingen. De stad werd oorspronkelijk gesticht in 1528 aan de noordkust als Puerto Príncipe (tot de onafhankelijkheid in 1898 zou ze zo blijven heten). Maar door aanhoudende aanvallen van zeerovers werd besloten de stad naar het binnenland te verhuizen. De aanvallen hielden echter niet op en daarom werd het ontwerp hierop afgestemd: een centrum als een doolfhof met kronkelende en doodlopende straten om aanvallers in een hinderlaag te lokken. In de roemruchte geschiedenis van Camagüey moet ook Ignacio Agramonte genoemd worden. Deze dappere patriot sneuvelde in 1873 tijdens de Eerste Onafhankelijkheidsoorlog. Zijn naam zal je op heel veel plekken in Camagüey tegenkomen.
Stad van pleinen en steegjes Het meest schilderachtige en symbolische plein van Camagüey is Plaza de San Juan de Dios. Het is een rustiek, bescheiden plein met daaraan niet te versmaden, pastelkleurige huizen. Met zo'n decor is het niet moeilijk voor te stellen dat er ook regelmatig concerten en culturele evenementen worden gehouden. Een ander iconisch plein dat niet onvermeld mag blijven is Plaza del Carmen. Dit plein wordt niet alleen gedomineerd door de gelijknamige barokke kerk maar ook door grote tinajónes én tegenwoordig ook door levende beelden, dus wees gewaarschuwd als je naast zo'n kunstwerk op een bankje plaatsneemt. 's Avonds valt er ook steeds meer te beleven in Camagüey. Vernieuwe restaurantjes, spannende barretjes maar ook vertrouwde muziekhuizen maken hier allemaal deel van uit.
|
* Ramón Valle Cuban Trio: 15 maart in Jazz Sociëteit Wassenaar Op zondagmiddag 15 maart a.s. komt de Cubaan Ramón Valle, één van de grote hedendaagse pianisten, voor een exclusief concert naar Jazz Sociëteit Wassenaar ter gelegenheid van zijn zojuist verschenen album 'Take Off'.
* Muziekspektakel Cantate Cantoro: 15 maart in Amsterdam Op 15 maart a.s. vind een uniek muziekspektakel Cantate Cantoro plaats in het theater De Meervaart in Amsterdam. De Cubaanse dirigent en componist Jorge Martínez Galán weet precies hoe hij het beste uit verschillende (muziek)culturen kan halen... om vervolgens met de ingrediënten iets nieuws te bereiden! Deze Cantate is een samenwerkingsverband tussen professionele muzikanten en zangers uit alle windstreken en het Cubaanse koor Coro Cantoro. Het koor wordt ondersteund en afgewisseld door o.a. zanger Ariel Bridon en zangeres Lisbeth Anker, de beste Bolero vertolkster in Nederland, en het tropisch kinderkoor Olé.
* 40 Belgische kunstenaars in Havana: t/m 26 april 2015Tot en met 26 april vindt in Havana de expo The importance of Being plaats met werken van 40 Belgische kunstenaars. Het gaat om klinkende namen als Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye en Carl De Keyzer. Ook de stemhokkeninstallatie van Antwerps beeldhouwer en installatiekunstenaar Guillaume Bijl wordt tentoongesteld. De tentoonstelling is tot en met eind april te bezichtigen in het Museo Nacional de Bellas Artes in Havana, daarna reist hij verder naar Argentinië en Brazilië. * Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 is Tango Extremo weer met een bijzonder programma gekomen: Los Maestros de La Habana. Met een laatste op 29 april 2015 tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen. |
* Natalia Revuelta, moeder van een van Fidel’s kinderen, overledenIn een ziekenhuis in Havana is Natalia Revuelta Clews, moeder van Alina Fernández Revuelta en dochter van Fidel Castro, overleden aan longemfyseem. ‘Naty’ is 89 jaar geworden en is inmiddels begraven. Lees verder
|
* Amerikanen adviseren Cubaanse bankenDe Cubaanse overheid heeft aangekondigd dat vertegenwoordigers van Amerikaanse banken Cuba zullen bezoeken vanwege de gevolgen van de normalisering tussen Cuba en de VS van het bancaire verkeer. Ook zullen specialisten op het gebied van informatietechnologie van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, van Buitenlandse Handel en van Financiën de komende weken het eiland bezoeken. Lees verder
|
* Politie maakt einde aan concert Los Van VanHet stopzetten door de politie van een concert zondagavond van de bekende muziekgroep Los Van Van heeft in Cuba tot commotie geleid, zelfs op website van de staat. Om 10.30 uur eiste de politie dat het concert vanwege het overschrijden van de eindtijd, zou worden gestaakt. Los Van Van trad op in de Rode Salon van Club Tropical waar een avond eerder nog de Amerikaanse groep The Dead Daisies optrad. Lees verder
|
* Economische veranderingen maken groeiende ongelijkheid zichtbaarCubanen in sloppenwijken als El Fanguito in Havana (vrij vertaald als klein moeras) hebben vaak geen familieleden in het buitenland, die hun schamele salarissen kunnen aanvullen. Dat schrijft Randal C. Archibold in een reportage in de New York Times van 24 februari 2015. Lees verder |
* Internationale Arbeidsorganisatie ILO: ‘Cuba verdient navolging’Onafhankelijke vakbonden in Cuba zijn woedend over de lovende woorden van de regionale directeur Latijns-Amerika en de Cariben van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO, Elizabeth Tinoco, over de rol van de door de staat gecontroleerde eenheidsvakcentrale CTC. Tinoco bezocht Cuba in februari en had slechts contacten met overheidsinstellingen. Zij weigerde onafhankelijke vakbondsgroepen in Cuba te ontmoeten. Sinds 1959 kent Cuba geen vakbondsvrijheid meer. Lees verder
|
* Fotograaf officiële krant Camagüey geboeid afgevoerd‘Dit is een schande’, schreeuwde Leandro Perez Forward, fotograaf van het officiële dagblad Adelante, toen hij op dinsdag 24 februari in Camagüey midden op straat werd aangehouden, zijn armen achter zijn rug werden gebonden en hem zijn fotocamera werd afgenomen. De fotograaf van de plaatselijke partijkrant Adelante was getuige van een opstootje naar aanleiding van de arrestatie van een straathandelaar. Onafhankelijk journalist Henry Constantin doet voor de digitale website 14ymedio verslag van de gebeurtenissen en buren maakten foto’s van de arrestatie. En van het zwijgen daarna. Lees verder |
| |