Cuba                          
27 september 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Paus, steunpilaar van wie?
 2. Franciscus op weg 
 3. Nederlandse business in Cuba
 4. Paus Franciscus op Cuba
 5. Huizen of kerken?
 6. Nieuwe sigaar Partágas
 7. Rum, hoeren en de verkrachting der mensenrechten door Havanna & Mekka
 8. Supersnel internet in Cuba? Het kan!
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Paus, steunpilaar van wie?
In een van de bijdragen in deze CubaTips wordt de vraag gesteld in hoeverre de paus geinteresseerd is in de democratisering van Cuba. Gezien het zwijgen van deze paus over de arrestaties van 'andersdenkenden' die onder zijn ogen plaatsvonden, kan daar terecht aan worden getwijfeld. Voor de mensenrechtenactivisten in Cuba is deze paus tijdens zijn bezoek aan Cuba geen steunpilaar gebleken. Van wie dan wel?
 
Redactie
 
2. Franciscus op weg
 
Paus Franciscus op weg naar het Plein van de Revolutie
(Tekening van Santana)
 
3. Nederlandse business in Cuba
Afgelopen vrijdag organiseerde het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken een seminar Doing business in Cuba. Bij eerdere gelegenheden waren organisaties als CNV, Amnesty en Glasnost in Cuba welkome gasten. Investeringen, mensen- en vakbondsrechten maken immers integraal deel uit van het Nederlands beleid.

Niet welkom
Nu bleek Glasnost in Cuba niet langer welkom en, zo verzekerde NCH een dag tevoren, ‘dit besluit kan ook niet meer veranderd worden’, want de ‘deelnemerslijsten worden geprint. De Cubaanse ambassadeur wil die ook op tijd zien.’ Een vergelijking met het recente bezoek van de paus aan Cuba drong zich op. Daar onthulde een lekenpriester dat de lijsten van parochianen die de missen van de paus bijwoonden, voorgelegd moesten worden aan de geheime politie en werden er vervolgens namen van partijmilitanten aan toegevoegd.

MVO?
Hoe dan ook, met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) heeft dit alles niets te maken.  
 
4. Paus Franciscus op Cuba
Van huis uit katholiek zonder wrok, blijf ik geïnteresseerd in het geestelijk leven en het doen en laten van de paus. De paus mag dan geen leger hebben en een klein lullig stadje als vaderland, met zijn tientallen miljoenen volgelingen moet je zijn politieke impact, zeker op de lange termijn, niet onderschatten.

Val communisme
Zo is het een feit dat de Poolse paus Johannes Paulus II (1920-2005) een grote bijdrage heeft geleverd aan de val van het communisme in zijn land en uiteindelijk van de hele Sovjet Unie. Het is echter moeilijk te achterhalen hoe groot precies die invloed is. Dat blijft een kwestie van inschatting, aldus de tekst op de weblog van Petrus De wereld van Petrus. De blogger stelt zich de vraag in hoeverre deze paus echt geinteresseerd is in de democratisering van Cuba. Hier volgt het vervolg van zijn tekst.  

Latino-achtergrond
Dat geldt ook voor de pas gekozen paus Franciscus die vanwege zijn Latijns Amerikaanse achtergrond (Argentinië net als koningin Maxima van de Nederlanden) tot wat heet de progressieve kerk gerekend kan worden, tenminste als het gaat om sociale onrechtvaardigheid, armoede, onderdrukking, uitbuiting, kritiek op het kapitalisme enz. Maar als geestelijk leider van de katholieke kerk houdt hij vast aan de traditionele katholieke geloofswaarden met betrekking tot bijvoorbeeld abortus, homo huwelijk, euthanasie enz. Hij schept hier en daar wel wat meer lucht dan zijn voorgangers, maar daar blijft het bij.

Lees het volledige artikel
 
5. Huizen of kerken?
 

Buren die het pausbezoek bespreken. 'Oh, ik dacht dat ze huizen zouden bouwen' (Tekening Santana) 
 
6. Nieuwe sigaar Partágas
Cuba presenteerde afgelopen week een nieuwe sigaar namelijk de Partágas Maduro No. 1 die in dozen van 25 stuks wordt aangeboden.

Extra fermentatie
De nieuwe sigaar heeft een extra periode van fermentatie doorgemaakt waardoor de sigaar aan kracht heeft gewonnen. Het schutblad is gekozen uit de beste bladen van de Cubaanse sigaar. Verkoop en commercialisering
zal enkel plaats vinden via de Casas del Habano en de specialistische filialen wereldwijd. Het bandje van de sigaar draagt het tradionele logo van dit type sigaar.
 
7. Rum, hoeren en de verkrachting der mensenrechten door Havanna & Mekka
Eigenlijk wilde ik deze filippica (hevige strafrede of brandrede tegen iemand of iets) richten aan de islamofascistische Saoedische zwijnenrotte die deze week de toko Mensenrechten kocht van de Verenigde Naties. Een kontenkruiper van Barack Hussein Obama II liet vanuit het Witte Huis te Washington weten dat zijn baasje bijzonder gelukkig was met de terechte toekenning en dat de president zich nu hard ging maken voor de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Huis van Saoed, bij die seniele Altzheimertroep te Stockholm.
Zo luidt het begin van de
column van Arthur van Amerongen in HP-De Tijd, waarin nogal veel (soms op een nogal grove manier) overhoop wordt gehaald. Hij schrijft o.a. over zijn vriend Mario, de zoon van een Cubaanse piloot die in ongenade viel bij de Castro's.

Kortzichtig gejubel
'Ik zat met zijn moeder en vader te kijken naar de zegetocht van Papa Fransje. De vader van Mario was piloot in de Cubaanse luchtmacht en zeer intiem met de Castro’s. Hij viel echter in ongenade en ontvluchtte het eiland. Mario, die de homoseksualiteit heeft uitgevonden en verbeterd, zat vanwege subersieve activiteiten (enemigo del estado) in de bajes maar wist te ontsnappen. Al hun bezittingen zijn geconfisceerd. Mario kan enorm foeteren op de Castro-dynastie (door Forbes geschatte waarde: 1 miljard dollar). Wat Mario echter het meest irriteert, is de systematische schending der mensenrechten op Cuba. Zijn wandje op Facebook staat er bol van en is een verademing na het kortzichtige gejubel over de hipsterpaus op Cuba in de Mainstream Media (MSM). De mediale euforie doet mij bijna denken aan het het hysterisch hosannagebrul tijdens de zogenaamde Arabische Lente. Enfin, u moet u zelve maar even verdiepen in de tropische operettedictatuur op deze website.' 
 
8. Supersnel internet in Cuba? Het kan!
Tijdens het pausbezoek bleek het Cubaanse internet opmerkelijk snel te functioneren, tenminste voor buitenlandse journalisten.

Nooit zo snel
Journalist Michael Weissenstein meldde via Twitter: 'De paus heeft, op zijn minst voor de buitenlandse pers, gezorgd voor een internet dat in Cuba nog nooit zo snel was. De wijzer sloeg keihard uit!'

Embargo...
En wij maar denken dat het Amerikaanse embargo reden was voor de slakkegang op het Cubaanse internet.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo komt in verschillende plaatsen in Nederland, maar ook in Antwerpen met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* Soy Cuba filmposters expositie: t/m 9 oktober in Amsterdam
Bij Cuba Travel Network (aan de rand van het Vondelpark in Amsterdam) is een bijzondere expositie te zien, bestaande uit meer dan 60 Cubaanse handgemaakte zeefdruk posters uit de jaren 60 tot en met 2015. Locatie: Kantoor Cuba Travel Network Alexander Boersstraat 60, Amsterdam. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 14.30 uur tot 16.30 uur.

* Fotosheets van 'Che': tot 9 december bij Magnum tentoonstelling in Amsterdam
De tentoonstelling Magnum Contact Sheets in fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden. Tot 9 december 2015 zijn de sheets te bezichtigen. Ondermeer zijn de fotosheets te zien van de bekende foto van 'Che' met sigaar.
 
10. Het laatste nieuws
* De dialoog in een dictatuur
Paus Franciscus heeft Cubanen en Amerikanen bij zijn aankomst in Havana, opgeroepen de nieuwe banden aan te halen. De twee landen hebben sinds kort weer diplomatieke betrekkingen, onder meer dankzij bemiddeling van de paus. ‘Het is een teken van overwinning van de cultuur van de ontmoeting, van de dialoog’, aldus Franciscus. Lees verder
 
* Bezoekers aan pausmissen door partij gescreend
Lijsten met namen van bezoekers aan pausmissen zijn -  op aanwijzing van de Cubaanse bisschoppen - aan vertegenwoordigers van de Cubaanse Communistische Partij PCC overlegd. Dat schrijft Jorge Guillén García, lekenpriester in Candelaria, op de kritische website 14ymedio. García vindt het onbegrijpelijk dat ‘onze bisschoppen deze eis hebben geaccepteerd’. (…) ‘De lijsten met namen overleggen aan de plaatselijke vertegenwoordigers van de partij is hetzelfde als deze overhandigen aan de geheime politie’. Lees verder

* Helft van het drinkwater loopt weg
Op een moment van zeer ernstige droogte, melden de verantwoordelijken van het Cubaanse waterleidingbedrijf dat het verlies aan water via lekkende leidingen, is gedaald van 58% naar 43%. Kort gezegd bijna de helft van al het drinkwater verdwijnt en bereikt nooit de ontvangers. Lees verder
 
* Paus bezoekt Holguín en Santiago de Cuba
Bij zijn bezoek gisteren aan Holguín, heeft paus Franciscus waarderende woorden gesproken over de zogeheten casas de misión (Woningen van Zending), die het tekort aan kerkgebouwen in Cuba moeten opvangen. Het bisdom Holguín – een van de elf bisdommen die Cuba telt – telt 28 parochiekerken en 70 van dergelijke casas de misión. Zij zijn ontstaan in de jaren zeventig, werden nooit door het regime verboden, maar wel scherp in de gaten gehouden. Cuba telt er 2.330. Lees verder
   
* Hotel Costa del Sol niet langer voor bouwvakkers
Vanaf de jaren negentig tot recent was hotel Costa del Sol aan de oude vissershaven La Boca bij Trinidad een hotel waar bouwvakkers in de provincie  hun zomervakantie met hun gezinnen konden doorbrengen. Het stond bekend als El hotel de la constructora. Hotel Costa del Sol is echter niet langer voor bouwvakkers. Er worden geen gasten meer ontvangen, ogenschijnlijk vanwege verbouwingen. Maar van de ene op de andere dag ging het hotel over in handen van het staatsbedrijf Cubanacán zonder overleg met de werknemers die het gebouw ooit bekostigden. Lees verder
 
* 'Cuba strooit wereld zand in de ogen bij pausbezoek’
De euforie in Cuba was groot toen de paus afgelopen weekend een bezoek aan het communistische eiland bracht. In werkelijkheid werd de westerse wereld zand in de ogen gestrooid. Dat zeggen J. Haeser en A. Stam van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ) in Het Reformatorisch Dagblad. De twee waren juist in Cuba en maakten van dichtbij ‘de gekte’ rond het pausbezoek mee.
En de website Kerknet.be van katholiek Vlaanderen constateert dat Cubaanse dissidenten ontgoocheld zijn over het recente pausbezoek aan Cuba. Zij betreuren vooral dat er geen ontmoeting plaatsvond van de paus met hun vertegenwoordigers en dat de paus het heeft nagelaten om de opsluiting van politieke tegenstanders van het bewind en mensenrechtenactivisten publiekelijk te veroordelen. Lees verder