Nieuwsbrief juni 2019
Circuit zet Kringwinkel-medewerkers voor het voetlicht
 
Vandaag enkele containers op Plein Publiek, binnenkort een heuse doe-het-zelf-hub op Circulair Zuid.
 
Bij Circuit kunnen Antwerpenaren terecht in een maakatelier bemand door de medewerkers van Kringwinkel Antwerpen. Of ze lenen een boormachine uit om zelf hun klusjes op te knappen. Zo gaan circulaire economie en sociale tewerkstelling hand in hand.
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van Circuit
 
 
Camp2Camp: festivaltenten met sociale meerwaarde
 
Een -helaas- vertrouwd beeld: elk jaar opnieuw laten festivalgangers bergen afval en spullen achter. Op enkele Belgische festivals zoals Tomorrowland en Paradise City krijgen die spullen nu een tweede leven via het project Camp2Camp: achtergebleven kampeermateriaal wordt via sociale tewerkstelling klaargemaakt voor hergebruik en verhuur.
 
Sinds vorig jaar schakelt de organisatie daarvoor ook NEET-jongeren in. Recent ontving Camp2Camp een subsidie van € 18.550 binnen de oproep Oprichting van het Departement Werk en Sociale Economie, die startende sociale ondernemingen wil ondersteunen.
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van Camp2Camp
 
 
Maatwerk bij 7 graden: Westlandia zet werknemers in bij ijsjesproducent
 
Bij ijsproducent YSCO in Langemark vullen maatwerkers van Westlandia dozen met ijsjes. Het maatwerkbedrijf investeerde samen met YSCO in een innovatief laadplatform om de werknemers ergonomisch te ondersteunen.
 
Meer weten?
Lees hier het verhaal van Westlandia
 
 
Evaluatierapport regierol sociale economie
 
De Vlaamse overheid stimuleert en ondersteunt de lokale besturen om een regierol op te nemen op het vlak van sociale economie. In het licht van een nieuwe oproep voor de periode 2020-2025 liet het Departement Werk en Sociale Economie een evaluatie maken van de invulling die de lokale besturen geven aan deze regierol.
 
Meer weten?
Lees hier het eindrapport van IDEA Consult
 
Groeipad voor maatwerkbedrijven afgerond
 
Ook in 2019 werd extra zuurstof voor de maatwerkbedrijven voorzien.
 
Met ingang vanaf 1 april 2019 is een bijkomend groeipad van 400 VTE verdeeld over 85 maatwerkbedrijven. Zo kunnen deze ondernemingen hun nood aan bijkomende werkondersteunende maatregelen voor doelgroepwerknemers opvangen.
 
Ook aan de maatwerkafdelingen wordt gedacht. Zij ontvingen begin mei 2019 een oproep voor de verdeling van 85 VTE aan werkondersteunende maatregelen.
 
 
Ken je deze subsidies al?
 
Wil je je bedrijfsvoering verbeteren en daarvoor managementadvies inwinnen?
Als het advies aan een aantal voorwaarden voldoet, kan je hiervoor als sociale-economieonderneming een premie ontvangen.
Meer weten?
Ontdek hier de soorten subsidies

 
Is uw onderneming financieel of economisch verlieslatend? Dan komt u misschien in aanmerking voor een subsidie voor specifieke management-ondersteuning.
Meer weten?
Ontdek hier de voorwaarden voor een specifieke managementondersteuning
 
 
Maatwerkbedrijven in de kijker
 
Maatwerkbedrijven zijn een belangrijke schakel in de Vlaamse economie dankzij hun duurzame tewerkstelling, investering in opleiding en innovatie, en het ondernemerschap in diverse sectoren. Z-Maatwerk zendt 9 weken lang portretten uit van maatwerkbedrijven, en hun samenwerking met reguliere bedrijven. Een unieke inkijk in deze boeiende sector!
 
Meer weten?
Ontdek hier de portretten.
 
 
Kalender
 
Departement Werk en Sociale Economie
Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 Brussel
nieuws.se@wse.vlaanderen.be