Cuba                  
 3 juli 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie: Journalisten eisen ruimte zonder censuur
  2. Journaliste partijkrant waarschuwt voor onrust en oproer
  3. Amerikaanse keten neemt Sheraton-hotel in Havana over
  4. #90RazonesPorFidel
  5. Noord-Korea en Cuba versterken banden
  6. Amerikaans voetbalteam tegen Cuba
  7. Cartoon: Yankee, go home!
  8. Air France vervoert passagiers voor cruises naar Cuba
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie: Journalisten eisen ruimte zonder censuur
Jonge journalisten in Santa Clara presenteerden op zeven juni j.l. een document waarin de censuur en de politieke vervolging van kritische journalisten worden veroordeeld. De journalisten protesteerden ook tegen de minimale salarissen. Het document draagt de titel: ‘Waarom werken wij?’ en werd geciteerd door journalisten van de officiële krant Vanguardia tijdens een bijeenkomst van de officiële journalistenbond UPEC, zo’n beetje de meest trouwe organisatie die het Castroregime zich kan wensen.

Dezelfde organisatie die een verbod uitvaardigde voor journalisten om nog langer te werken voor het digitale tijdschrift OnCuba, een glossy-achtig magazine dat veel informatie verstrekt over het veranderende Cuba, maar kritiek op het regime vermijdt. De jonge journalisten klagen over het feit dat OnCuba nieuws brengt waaraan een krant als Vanguardia zich niet mag wagen. Over de onderstromingen in Santa Clara of over geruchten van het opheffen van de dubbele munteenheid. ‘Er is censuur en die perkt de uitoefening van revolutionaire journalistiek in’, schrijven zij. De schrijvers van het document ondertekend door de basisorganisatie van de communistische jeugd UJC, beklemtonen dat ‘zij geen gevaar voor de staatsveiligheid vormen. Dat moet helder zijn’. En ze klagen over hoe men hen in de gaten houdt, onderzoek naar hen doet op de werkplek of door de Comités ter Verdediging van de Revolutie.
 
Hete zomer
De grijze hoofden van de UPEC-bestuurders werden in eigen huis ook nog eens verrast door de waarschuwend woorden van Karina Marrón, de onderdirecteur van Granma (zie foto en zie het bericht onder 2). Zij vreest maatschappelijke onrust als de regering het voornemen uitvoert om de elektriciteitstoevoer en de energievoorziening in te perken. De journaliste verwacht anders een hete zomer, vergelijkbaar met de opstand die in 1994 in Havana plaatsvond. Ook dit nieuws verscheen niet in de staatsmedia. Maandag komen we op onze Cubaweblog terug op deze boeiende ontwikkelingen binnen de gecontroleerde media van de staat. Wat is er gaande?
 
Redactie
 
Link
* Spaanstalige tekst van het document: ¿Por qué colaboramos? / Waarom werken wij?, dat op dit moment via e-mail in heel Cuba beschikbaar is.
 
2. Journaliste partijkrant Granma waarschuwt voor onrust en oproer
Tijdens een vergadering van de officiële journalistenbond UPEC heef de jeugdige onderdirecteur van de partijkrant Granma, Karina Marrón, gewaarschuwd voor onrust en oproer vergelijkbaar met de zogenoemde Maleconazo, het oproer in augustus 1994 aan de Malecón,  veroorzaakt door langdurige elektriciteitsonderbrekingen gecombineerd met de extreem hoge temperaturen van de augustusmaand.
 

Duizenden bewoners van Havana kwamen op 5 augustus 1994 in opstand rond enkele hotels aan de boulevard de Malecón. Later werd dit oproer bekend als Maleconazo.
 
Karina Marrón waarschuwde dat zich soortgelijke protesten in Cuba kunnen voordoen als de elektriciteitsonderbrekingen zullen terugkeren. Hoewel de Cubaanse officiële media tot nu toe zwegen – ook haar eigen krant Granma – meldden de websites 14ymedio van blogger Yoani Sánchez en Cartas desde Cuba van de Uruguyaanse journalist Fernando Ravsberg dat de autoriteiten verregaande maatregelen overwegen om het energiegebruik terug te brengen (zie ook het nieuwsbericht hierna onder 10).

Geen Fidel
Karina Marrón zei dat er ‘een forse storm zal opsteken op dit eiland……wanneer we het fenomeen van bezuinigen op brandstof, het reduceren van stroomgebruik niet keren…..heren, dit land verdraagt geen nieuw 1993 of 1994 en wij willen geen nieuwe protesten op straat zien’. Zij constateerde verder dat ‘er geen Fidel is om naar de Malecón komen’ (bij het oproer in 1944 grepen veiligheidsdiensten en politie in en sprak Fidel Castro de menigte toe waarna de rust terugkeerde) 'of een andere figuur die zich kan vertonen aan het volk om uit te leggen wat er vandaag in het land gebeurt.’

Primeurs
Zij bekritiseerde ook het feit dat Ravsberg (Fernando Ravsberg is een Uruguyaanse journalist, werkzaam in Havana en voormalig medewerker van BBC Mundo) al berichtte over de maatregelen van de autoriteiten met stroomvoorzieningen en de Cubaanse media zwegen. De journaliste van de partijkrant wees er verder op dat 2018 dichterbij komt, het jaar waarin Raúl Castro volgens eigen zeggen zal aftreden.
 
Link
 
3. Amerikaanse keten neemt Sheraton-hotel in Havana over
Voor het eerst sinds de Cubaanse revolutie in 1959 opent op het Caribische eiland weer een Amerikaans hotel de deuren. De hotelketen Starwood Hotels & Resorts nam dinsdag het Sheraton-hotel in de zakelijke- en diplomatenwijk Miramar in Havanna over. Het gebouw maakte deel uit van het staatsbedrijf Gaviota.
 
Bezoek Obama
Het Amerikaanse ministerie van Financiën had Starwood voor het historische bezoek van president Barack Obama in maart aan Cuba als eerste Amerikaanse bedrijf toestemming gegeven zaken te doen met Cubaanse firma's.

Twee andere
Starwood onderhandelt momenteel met twee andere staatsbedrijven over de exploitatie van hotels in het centrum van Havanna. Sinds de verbetering van de banden tussen de VS en Cuba neemt het toerisme naar het socialistische eiland sterk toe. Vorig jaar bezochten 3,5 miljoen toeristen het eiland, dit jaar zijn het er al meer dan twee miljoen. Tegen 2020 wil Cuba 85.000 nieuwe hotelkamers bouwen.
 
Bron: Nu.nl
 
4. #90Razones por Fidel
Cuba bereidt zich voor op de 90ste verjaardag van Fidel Castro op 13 augustus aanstaande. Het Nationaal Ballet van Cuba presenteert speciale voorstellingen in het theater van Havana en een tiental koren zal via een massaal gezongen cantate de lof zingen op de dictator.

Op Facebook is een speciale pagina geopend onder de titel 90 Razones por Fidel met minder bekende foto’s van de jarige, video’s o.a. over de affaire rond de bootvluchteling Elián, ontmoetingen van Fidel met prominente wereldleiders als Mandela en Fidel’s verdiensten voor de sport en de wetenschap. Alle bijdragen komen uit Cubaanse staatsmedia. Een enkele keer wordt een reactie geplaats zoals die van Maria Silvita die Fidel citeert: ‘Het kapitalisme heeft geen toekomst als model voor de samenleving….het is het imperium van het egoïsme, het is de wet van de jungle.’

Fototentoonstelling

Vanaf 12 augustus opent het Paleis van de Revolutie een foto-expositie onder de titel Fidel en zijn Spaanse roots, samengesteld door de onderzoeker Miguel Ángel Alvelo Céspedes. Volgens Céspedes zijn veel foto’s afkomstig van diplomaten en presidenten van Spanje en provincies aldaar waar Fidel Castro op bezoek was. Op bijgaande foto wordt Fidel Castro bij zijn aankomst in Spanje omringd door leden van de Guardia Civil.
Alvelo publiceerde in 2013 een fotoboek over de vriendschap tussen de Galiciër, rechtse politicus en gouverneur Manuel Fraga en Fidel Castro, wiens vader Ángel Castro Argiz in 1875 in Galicië werd geboren.

Link
* Facebook 90RazonesPor Fidel
 
5. Noord-Korea en Cuba versterken samenwerking
Afgelopen week bezocht een delegatie uit Cuba Noord-Korea. De leider van het land, Kim Jong Un, zei dat ‘de samenwerking tussen Cuba en Korea zal groeien.’
 
Kim ontmoette donderdag de Cubaanse delegatie die geleid werd door de vicepresident van de Cubaanse Staatsraad, Salvador Antonio Valdés Mesa.
 
Zij-aan-zij
Deze zei dat Cuba en Noord-Korea weliswaar ver van elkaar verwijderd zijn maar dat zij dezelfde strijd voeren tegen het imperialisme en dat de Arbeiderspartij van Noord-Korea, de regering en het volk altijd zij-aan-zij staan met de partij, de regering en de partij van Cuba. Valdés Mesa beklemtoonde dat de ontwikkeling van de vriendschap en de samenwerking met Korea een onwrikbaar deel uitmaakt van de politiek van de Cubaanse regering en de partij en dat door de bijzondere aandacht van Kim en Castro de banden zijn versterkt.
 
6. Amerikaans voetbalteam speelt tegen Cuba
Op 7 oktober zullen Cuba en Amerika voor de tweede maal sinds 1947 uitkomen in een vriendschappelijke voetbalwedstrijd. De wedstrijd vindt plaats in het Marrero stadion in Havana

In 2008 vertrok de Amerikaanse nationale ploeg voor de eerste maal naar het eiland. Toen verloren de VS een demonstratiewedstrijd met 5-2. In 1991, tijdens de Pan Americaanse Spelen, speelde een Amerikaanse nationale jeugdploeg nog wel in Cuba. ‘Wij zijn blij met onze jongens naar Cuba te kunnen gaan,’ zegt de Amerikaanse trainer Jurgen Klinsmann.
 
7.  Yankee, welkom!
 
8. Air France vervoert passagiers MSC Cruises naar Cuba
Air France gaat in de periode van 30 oktober 2016 tot 25 maart 2017 exclusief voor passagiers van MSC Cruises vluchten uitvoeren naar Havana in Cuba. De luchtvaartmaatschappij heeft daarvoor vrijdag met de cruiserederij een overeenkomst ondertekend.

De chartervluchten worden twee keer per week uitgevoerd met een Airbus A340-300 met 275 stoelen in drie klassen. Passagiers kunnen twee stuks ruimbagage en twee stuks handbagage meenemen. Met de vluchten kunnen Flying Blue miles (van KLM) worden gespaard.

Tweemaal daags
De Fly&Cruise package omvat de vlucht en transfers van en naar de luchthaven. Los van de chartervluchten vliegt de Franse luchtvaartmaatschappij komende winter twee keer per dag tussen Parijs en Havana. Air France werkt sinds 2012 samen met MSC Cruises.
 
9. Culturele Agenda
* CaboCubaJazz met Alberto Caicedo: 3 juli in Amersfoort
Zondag 3 juli wordt er gedanst bij De Observant. De Colombiaanse topzanger Alberto Caicedo speelt met CaboCubaJazz het dak eraf! Plaats: Stadscafé De Observant in Amersfoort. Aanvang: 15.00 uur.
 
* Concert Orquesta Buena Vista Social Club's Omara Portuondo & Diego el Cigala - 85 Tour: 4 juli 2016 in Brussel
Wat is de beste manier om Omara’s 85ste verjaardag en haar 70 jaar op de planken te vieren? Een muzikaal feest met Diego el Cigala in de grootste europese concertzalen! Plaats: Paleis voor Schone Kunsten / Bozar in Brussel. Aanvang: 20:00 uur. Toegang: vanaf 40 euro.

* Tentoonstelling 'Julio Breff Guilarte. Langs het Cubaanse platteland': t/m 22 oktober in Barneveld
Museum Nairac in Barneveld zet deze hele zomer 'Cuba' in de schijnwerpers. Nairac toont in de tentoonstelling 'Julio Breff Guilarte. Langs het Cubaanse platteland' werken van de Cubaanse kunstenaar Julio Breff Guilarte die in zijn schilderijen het publiek kennis laat maken met het platteland van Cuba én met zijn immense verbeeldingskracht.  
 
* Che Presente: 17 en 18 september in Bredene aan Zee
Op bovenstaande data vindt de 7e editie van Che Presente @Manifiesta plaats. Veel lezingen en discussies met veel oude bekenden, allen aanhangers van de Castro's. Zoals Che's dochter Aleida Guevara, Roberto Chile, de journalist Ignacio Ramonet uit Spanje en Cuba-activiste Katrien Demuynck. Er is ook gedacht aan een ‘verjaardagsfeestje’ voor Fidel Castro, die binnenkort 90 jaar wordt.  Er zijn drie thematische discussies: Hoe gaat het met links in Latijns-Amerika?, De wereld door de ogen van Fidel Castro en Cuba-VS: welke toenadering?
 
10. Het laatste nieuws
* Geheime politie wil woning Dames de Blanco bezetten
De Cubaanse geheime dienst heeft zondag 26 juni geprobeerd de woning van de mensenrechtengroep Damas de Blanco in Havana te bezetten voor een huiszoeking. Eerder waren vrouwen die daar vergaderden gearresteerd. Zij wilden deelnemen aan de wekelijkse stille mars van Todos Marchamos / Wij trekken samen op, aldus dissidentengroepen. Volgens de Dama de Blanco Luisa Ramona Toscano Quindelán die in de woning verblijft, werden 16 vrouwen en 5 activisten gearresteerd. Lees verder
 
* Staatsvakbond CTC jaagt op kleine zelfstandigen
Elke ochtend verlaten María Elena (53) en haar zoon Enrique (19) hun woning in Cienfuegos om groente en fruit te verkopen. Met een kar en onder een brandende zon trekken ze straat in en uit, huis voor huis, om in hun onderhoud te voorzien. Zij hebben gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap (cuentapropismo) omdat ‘het werken voor de staat te weinig oplevert.’ Zij maken deel uit van de 12.600 kleine zelfstandigen die staan ingeschreven bij de belastingdienst ONAT (Oficina Nacional de la Administración Tributaria) in de provincie Cienfuegos. Het gaat om grote aantallen en de staatsvakcentrale Central de Trabajadores de Cuba (CTC) ziet in deze groep ‘arbeiders’ een mogelijkheid om de ledenaantallen uit te breiden. Lees verder
 
* Schilderijen van Cubaanse ex-minister in Mexico gestolen
De 12 schilderijen van de in 1999 afgezette Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Roberto Robaina (1956), die vrijdag 24 juni in Mexico Stad werden gestolen, waren onverzekerd. Ze zouden een waarde hebben van 22.000 dollar. De Mexicaanse autoriteiten denken inmiddels dat de taxichauffeur niet zo zeer geïnteresseerd was in de 12 schilderwerken van de oud-minister, maar in het wisselgeld van degene die het vervoer van de schilderijen regelde. Robaina was uitgenodigd door de Humanistische Partij in Mexico om de opening van een tentoonstelling en de presentatie van een boek bij te wonen, maar de Cubaanse autoriteiten gaven hem geen toestemming naar Mexico te reizen.  Lees verder
 
* Cuba’s onafhankelijke LGBTI-gemeenschap herdenkt
Cuba’s onafhankelijke LGBTI-gemeenschap herdacht dinsdag 28 juni de rellen in 1969 bij de Stonewallbar in New York, die de aanzet vormden voor een wereldwijde beweging voor gelijke behandeling van gays. De activiteiten aan de Malecón in Havana waren georganiseerd door de onafhankelijke groep Proyecto Arcoíris, die het moest doen zonder de steun van instituten van de staat of aandacht in de staatsmedia.
Proyecto Arcoíris wordt niet erkend en omschrijft zichzelf als ‘antikapitalistisch en onafhankelijk’ en strijdt tegen ‘het stigma en de discriminatie vanwege de seksuele oriëntatie in Cuba.’ Lees verder
   
* Cuba wil ingrijpen in olie- en elektriciteitsgebruik
De Cubaanse autoriteiten hebben enkele grote staatsbedrijven en andere commerciële instellingen opdracht gegeven de elektriciteits- en benzineconsumptie te verminderen. Persbureau Reuters werd hierover geïnformeerd door een belangrijke diplomaat in Havana en de directeur van een buitenlandse joint-venture. Volgens Reuters wijst dit op mogelijke effecten van de crisis in Venezuela op de Cubaanse economie; tot nu toe kreeg Cuba dagelijks 90.000 ruwe vaten olie vanuit Venezuela. De gecontroleerde media in Cuba hebben geen informatie verstrekt over plannen het energieverbruik te verminderen. Lees verder