Quote
Week 20
Jaar 2015
 
 
Een verhaal is de creatieve omzetting van het leven
in een meer krachtige, meer duidelijke en meer betekenisvolle ervaring.
 
Klik op het plaatje
 
 
Als je al een tijdje deze wekelijkse nieuwsbrief volgt dan weet je hoe belangrijk het is als leidinggevende om een goede relatie op te bouwen met je medewerkers en ze inspireren door hun autonome motivatie te stimuleren.
 
Je weet ondertussen ook dat werken vanuit een sterke organisatie- en persoonlijke visie met een zingevende factor gestoeld op waarden, noodzakelijk is om de krijtlijnen uit te zetten.
 
Je bent er ondertussen ook van overtuigd dat je dit niet enkel kan doen vanuit je vakexpertise of vanuit je kennis en kunde als manager. Je weet dat je om te bereiken wat je als leidinggevende wil bereiken, vooral gebruik zal moeten maken van je authentieke leiderschapsvaardigheden door op een gepaste manier te communiceren, feedback te geven en feedforward te vragen.
 
Geen gemakkelijke opgave om dit alles te combineren.
 
Meer verhalen vertellen is een hulpmiddel dat jou hierbij kan helpen. Geen sprookjesverhalen maar eerlijke verhalen die een duidelijk beeld geven van de toekomst die je samen met je medewerkers wil bereiken. Verhalen met concrete voorbeelden die aangeven wat de eindgebruiker van je product of dienst blij maakt of waarom ze zich van je product of dienst afkeren. Verhalen over….
 
‘Is dit nu weer zo een of andere hype?’ vraag je je nu misschien af.

Neen dat is het niet. Je weet al langer dan vandaag dat wij niet meedoen met hypes die tijdelijk opgang maken en onvoldoende gefundeerd zijn op een evidence based onderbouw.

Harvard Business Review noemde storytelling een strategisch instrument met onweerstaanbare kracht dat een onmiddellijk effect heeft op onze hersenwerking door het aanmaken van Oxytocine. Een hormoon en neurotransmitter dat wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid en  empathisch gedrag stimuleert. In Entrepreneur Magazine vind je verschillende artikels die de diverse aspecten van storytelling belichten. Storytelling wordt gezien als ‘de beste businessles van 2014’.

Vanuit een gepaste intentie is het inderdaad een uitzonderlijk goede manier om emotionele verbondenheid te creëren en zo je mensen te inspireren en naar prestaties te leiden die jij en zij willen neerzetten.

Maar hoe begin je daar nu aan?

Raf Stevens geeft in zijn boek ‘Sterke verhalen. Sterke leiders’ dat op 2 juni verschijnt, vijf regels om als leidinggevende het verschil te maken met een verhaal. Je kan je trouwens nog altijd gratis inschrijven op de boekvoorstelling in Mechelen waar o.a. Jef Staes en ikzelf keynotesprekers zijn.

Hopelijk zien we elkaar daar. Maar mocht dit niet het geval zijn dan blijft het voor jou als leidinggevende toch meer dan de moeite waard om storytelling toe te voegen aan het pallet van je leidinggevende vaardigheden.
 
 
 
P.S.: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
  
 
Reageren op deze quote? Klik hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.