'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau 
 
 Nieuwsbrief nr. 5, januari 2010 
 
Marianne Willems
Voedingskundige
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
Het nieuwe jaar is begonnen! Ik wens je gezondheid en blijdschap toe. Het jaar 2010 is het jaar van de Tijger. Denk daarbij aan energie, dynamiek, heldhaftigheid. Daar kunnen we allemaal ons voordeel mee doen.
Januari is de maand om goede voornemens om te zetten in daden. De eerste 14 dagen van januari staan in het teken van de planeet Mercurius. Dit is een gunstige tijd voor studie, het opruimen van je bureau en het lezen van rapporten. Neem je je nu iets voor dan is het steviger verankerd. In deze nieuwsbrief komen hiervoor diverse mogelijkheden aan bod, doe mee en maak een goede start! Want een goed begin, .... 
 
Agenda in het kort 
 • Vanaf dinsdag 5 januari start er een loopgroep, zie hieronder.
 • Op woensdag 6 januari kun je samen met de 'goede voornemen coach' aan de slag in een workshop over voornemens, bij Villa Uitzicht in Hillegom.
 • Op 11 januari start voor de 3e maal de cursus in Amsterdam van vijf avonden over voeding, gezondheid, kruiden en supplementen, looptijd tot in april. Op maandagavonden van 20-22.15 u. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, carpoolen mogelijk vanaf Velserbroek.
 • Woensdag 13 januari is er een inloopochtend voor vragen over voeding en gezondheid, van 9-11 u.
 • Donderdag 14 januari wordt er gekookt volgens het Energie Herstelplan. Jij kan daarbij zijn. Verderop hierover meer.
 • Vrijdag 15 januari is de documentaire 'We feed the World' te zien. Zie verderop in de nieuwsbrief.
 • Ga zaterdag 30 januari mee voor een rondleiding door een natuurvoedingswinkel, zie verderop.
 
Leentje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindenlaan
 
Maar toen Lotje niet wou lopen .... Naar een sportschool, een zwemkaart kopen, dagelijks je yogaoefeningen doen, wat is het voor veel mensen toch moeilijk vol te houden. Dat hoor ik vaak en eerlijk is eerlijk, het overkomt mij ook weleens.
Vanaf dinsdag 5 januari kun je aanhaken bij het loopgroepje dat van start gaat onder mijn begeleiding. Lopen kunnen we allemaal en het tempo wordt bepaald door de langzaamste. Het lopen is op eigen risico. Hier heb ik geen bevoegdheid voor, maar wel een dosis enthousiasme.
We starten bij Molen de Zandhaas, Wüstelaan 83 in Santpoort-Noord op dinsdag 5 januari om 19.30 uur. Dit is kosteloos en zo zwaar als op de foto wordt het niet, dat beloof ik.
 
 
IJsland Stafafel
 
Fris en fruitig
 
Waarom zie je tegenwoordig iedereen overal met een flesje water onder de arm lopen? Is dit een hype, een gezondheidsrage? Wie begon daarmee en wanneer? Ik weet het niet.
Bekend is wel dat water belangrijk is voor het verloop van talloze processen in ons lichaam. Welk water drink je? Misschien heb je de advertentie van waterbedrijf Vitens gezien, vlak voor Kerst in diverse kranten. Daarin werd de lezer gevraagd te bedenken wat beter is voor het milieu: flessenwater of kraanwater. Het antwoord: de CO2-uitstoot van flessenwater is ongeveer 300 keer zoveel als van kraanwater. Voor een Nederlander is er geen reden om flessenwater te drinken. Het kraanwater in Nederland is van ongekend hoge kwaliteit. Wil je het filteren, gebruik dan een Britta filterkan. Deze past in de koelkastdeur, wat wel handig is in de zomer.
 
  
 
Koken met het Energie Herstelplan
 
Op donderdag 14 januari kun je weer van de partij zijn bij een kookworkshop volgens het Energie Herstelplan. Dat is lekker eten én tegelijkertijd ook verantwoord bezig zijn. We maken een Afrikaans vleesgerecht. Voor vegetariërs is er een variant. De specerijen en pompoen versterken de verteringsorganen en maken hierdoor de maaltijd lichter verteerbaar. Geschikt voor herten, tijgers en olifanten, Vata, Pitta en Kapha, bij een zwakke verterings-, reserve- en leverenergie. Niet geschikt bij leverhitte. Aanvang 16.30 uur op onderstaand adres (onderaan nieuwsbrief), kosten € 42 inclusief werkboek. Duur ca. 3,5 uur. Wil je weten waar je verstoring zit, doe dan de test uit het boek 'Energie Herstelplan'. Te koop tijdens de kookworkshop. Kijk ook eens op de site.
 
Winkelen
 
We hebben allemaal zo onze vaste adresjes waar we boodschappen doen en pakken vaak dezelfde producten. Omdat ze bevallen, omdat ze betaalbaar zijn of om niet te hoeven nadenken. De drempel naar de natuurvoedingswinkel is voor sommigen toch wel hoog. 'Dat zijn toch van die winkels met van dat verantwoorde brood, dat niet weg te krijgen is?'. Nu, niets is minder waar. Er is veel te ontdekken op de paden van de natuurwinkel. Welke producten zijn daar allemaal te koop en wat doe je nu met agar agar of somen en ramen?
Zaterdag 30 januari kun je mee voor een informatieronde door de rijkgesorteerde natuurvoedingswinkel Arteka te Heemstede, aan de Zandvoortselaan 16-18. We starten daar om 10 u. Meld je van tevoren even bij mij aan, zodat ik kan doorgeven met hoeveel mensen we komen.
 
ARTEKA Natuurvoeding, Zandvoortselaan 16-18, Heemstede, tel. 023-5287691
 
 
 ...............................
...............................
KORTINGSBON
 10% korting
in de maanden
december
&
januari
...............................
...............................
 
Op herhaling
 
Goede voornemens, soberheid, retrospectie. Allemaal woorden die passen bij de januarimaand. Deze, door veel mensen ervaren als, sombere maand is nu door de sneeuwval minder somber. Het licht dat er is wordt weerspiegeld. Goed voor onze hormonen. Ga aan de slag met dat wat je van plan was. Uitstellen kost meer energie dan uitvoeren. Daarom op herhaling de kortingsbon, voor wie hem kwijt was of vergeten. Kom naar een kookworkshop, een lezing, een inloopochtend en gebruik de bon. Ook te gebruiken bij een biologische catering. Dat tikt toch lekker aan.
 
 
Inloopochtend
 
De inloopochtend voor vragen over voeding en gezondheid is op 
woensdag 13 januari (9.00-11.00 u) op het praktijkadres:
J. Michaëlpad 108, te Velserbroek, kosten 5 euro.
 
 
Tips van de (goede voornemen) coach
 
Het nieuwe jaar is traditiegetrouw HET moment om een nieuwe start te maken. Twee op de vijf Nederlanders begint het jaar dan ook met een goed voornemen. Afvallen is het populairste goede voornemen, gevolgd door meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken. Wat wil jij in 2010? Onderstaand 5 tips die je kunnen helpen om een goede start te maken met het realiseren van je voornemen:
 • Formuleer je voornemen positief (dus: niet minder stress, maar meer ontspanning). Denken aan wat je wél wilt  bereiken (b.v. slank zijn) werkt veel motiverender dan bezig zijn met wat je niet wilt (teveel aan kilo’s).
 • Deel je goede voornemens op in kleine haalbare (sub)doelen! De Mount-Everest wordt niet in één keer beklommen, maar in etappes.
 • Denk niet dat het geen zin meer heeft als het je één keer niet is gelukt. Bedenk dat één tegenslag niet meteen betekent dat je voornemen niet slaagt.
 • Vier je successen, ook al zijn ze soms klein.
 • Ga aan de slag. Just Do It! Zonder actie blijft jouw goede voornemen altijd een droom. Stop met denken en twijfelen en begin met de uitvoering van je voornemen.
Worskhop
Woensdag  6 januari om 19.30 uur is er in Villa Uitzicht in Hillegom een leuke en praktische workshop voor iedereen die zijn voornemens om wil zetten naar realiteit. Je gaat concreet aan de slag met een driestappenmethode voor verandering, onderzoekt je motivatie, stelt een actieplan op en leert hoe je tijdens moeilijke momenten kunt volhouden. Onder begeleiding van de een Personal Coach. Prijs € 39,95 (incl. werkboek).
Aanmelden kan bij Myrtle Vos, info@basicbalance.nl of telefonisch: 06-51961866.  
                               
Personal coach Myrtle Vos, van Basic Balance Coachatelier
 
Schokkende documentaire
 
foto uit de film 'We feed the World'
 
De documentaire 'We feed the World' gaat over ons voedsel. Kreten als: 'een film die iedereen gezien moet hebben', 'verplichte leerstof in het middelbaar onderwijs' deden mij vorig jaar naar de bioscoop gaan. Met even wonderschone als onvergetelijke beelden ontrafelt We Feed the World het bizarre verhaal van ons voedsel, alvorens het in de schappen van de supermarkt belandt. Regisseur Erwin Wagenhofer onderzoekt de marktmechanismen die ten grondslag liggen aan onze voedselindustrie en roept verschillende interessante vragen op. Waarom is strooizout bijvoorbeeld meer waard dan graan? En hoe kan het dat dagelijks 100.000 mensen omkomen van de honger terwijl er wereldwijd genoeg voedsel wordt geproduceerd voor 12 miljard mensen?

De film laat zien dat in Wenen elke dag evenveel vers brood wordt weggegooid als dat er in de tweede stad van het land wordt geconsumeerd. Brazilië offert duizenden hectares regenwoud op om soja te verbouwen. Niet voor de hongerlijdende bevolking, maar voor Europese pluimveehouders die er vleeskuikens mee vetmesten.

Ondanks sommige schokkende onthullingen is We Feed the World geen simplistische kruistocht tegen industriële voedselproductie.
De regisseur geeft boeren, vrachtwagenchauffeurs, biologen, politici en de hoge pieten van ’s werelds grootste levensmiddelenmultinational Nestlé alle ruimte. Het resultaat is een oogstrelende, intelligente documentaire die complexe verhoudingen glashelder maakt.
 
Deze documentaire wil ik met jullie delen, gevolgd door een gedachtewisseling. Onder het genot van een (verantwoord) hapje en een drankje. Op vrijdagavond 15 januari, vanaf 19.30 u ben je welkom op onderstaand adres, kosten € 7.
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
023-5382874 / 06-46022065