logohkwvl
 
1

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2012 - nr. 2

 

Oud-secretaris Heemkunde West-Vlaanderen Geert Hoornaert overleden


Op 6 februari is onze gewezen secretaris Geert Hoornaert overleden in zijn thuisstad Roeselare. Hij werd te Roeselare geboren op 10 december 1945. Van 1969 tot 1973 was hij onderwijzer en daarna tot zijn pensioennering in 2000 directeur-basisonderwijs van onder meer de Spanjeschool, 't Barnumschooltje en de Sint-Amandsmeisjesschool in Roeselare. In 1984 werd hij bestuurslid en in 2004 voorzitter van het Geschied- en Oudheidkundige Genootschap van Roeselare en Ommeland. Hij maakte deel uit van diverse Roeselaarse werkgroepen en werd in 2007 ook voorzitter van de Vrienden van het Wielermuseum. Sedert 1979 was hij natuurgids en sinds 1987 stadsgids bij Gidsenkring Mandeldal

lees verder

 

Heemkundige Raf Seys overleden


Eind februari overleed de Koekelaarse heemkundige Raf Seys op 83-jarige leeftijd. Hij publiceerde talrijke boeken en bijdragen over heemkundige onderwerpen en was jarenlang de drijvende kracht achter de zwijgende voettocht tussen Noord- en Zuidpeene.

lees verder

Medewerkers gevraagd


Heemkunde West-Vlaanderen overkoepelt meer dan vijftig heemkundige en erfgoedverenigingen die zich dag in dag uit wijden aan het uitspitten van het verleden van onze samenleving, in alle mogelijke aspecten. Deze verenigingen overkoepelen op hun beurt honderden vrijwilligers.

lees verder

Themaproject processies: blog


Naar aanleiding van het binnen Heemkunde West-Vlaanderen opgestarte driejarige project rond processies in onze provincies werd een blog opgestart. De bedoeling is om de processies die in West-Vlaanderen plaatsgrepen of nog steeds plaatsgrijpen in kaart te brengen.

lees verder

2012: Romain Maesjaar


Honderd jaar geleden werd in Zerkegem, tegenwoordig deelgemeente van Jabbeke, Romain Maes geboren. Het hele jaar door organiseert de gemeente Jabbeke allerlei activiteiten ter nagedachtenis van de winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1935

lees verder

Erfgoedwerkgroep Staden heeft
eindelijk eigen lokaal


Na zeven jaar wachten voor de Stadense werkgroep Erfgoed is het eindelijk zover. De gemeente maakte voor de vereniging een lokaaltje vrij in het oude gemeentehuis van Westrozebeke. 

lees verder

Activiteiten van leden:
dialectlezing te Moorslede


Als aanloop naar en ter ondersteuning van een groot West-Vlaams dialectproject van de Broere bibliotheken, organiseert erfgoedcel TERF een reeks dialectlezingen. Telkens rond één bepaald thema worden West-Vlaamse dialectwoorden in de kijker gezet.

lees verder

 

Aanbod: boeken Zonnebeekse Heemvrienden tegen gunstprijs

De Zonnebeekse Heemvrienden bieden een pak tweedehands boeken en tijdschriften aan.

lees verder

Gidsencursus Zwinstreek


Van maart tot december 2012 organiseert de Provincie West-Vlaanderen in samenspraak met haar partners binnen het project Recreatie & Ecotoerisme in de Zwinstreek (REECZ) een grensoverschrijdende cursus zwinstreekgids

lees verder

Praktijknamiddag over jongeren en erfgoed


De vrijetijdsbesteding van jongeren invullen met erfgoed op een eigentijdse manier: hoe begin je er aan, waar vind je jongeren en hoe maak je ze warm voor erfgoed? Kan je twee verschillende leefwerelden harmoniseren en moet dat eigenlijk wel?

lees verder

Nieuwe publicatie:
Dagboeknotities Achiel Lefever


Op basis van de dagboeknotities van zijn grootvader Achiel Lefever heeft Frans Vanzieleghem een boek uitgebracht over het leven in het Ieperse en Poperingse tussen 1914 en 1918. Achiel Lefever deed er in die tijd dienst als 'gendarme' en hield vanaf 1 oktober 1914 tot 2 januari 1921 een dagboek bij.

lees verder


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in ons

ons archief

 

 

1
 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]