februari 2017
Verkeersregels voor gehandicapten- en familiepaden.
En mogen bromfietsen en mountainbikes op deze paden rijden?
 
De paden:
Voor gehandicapten- (familie-) paden bestaan geen afzonderlijke verkeerstekens. Zie: www.verkeersbordenoverzicht.nl.
Wanneer er verder geen aanwijzingen zijn gegeven, dan kunnen rolstoel- en scootmobielgebruikers op het pad geconfronteerd worden met gebruik van het pad door voetgangers, fietsers, mountainbikes, en zelfs bromfietsen.
Gevaarlijke situaties ontstaan door het grote verschil in snelheid van deze voertuigen.
 
De voertuigen:
Voertuigen, 'kennelijk ingericht voor het vervoer van een gehandicapte', zijn wettelijk een aparte categorie volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Voor deze voertuigen gelden eigen regels en bepalingen.
Alle rolstoelen, scootmobielen, driewielfietsen en gehandicaptenauto's vallen onder het begrip gehandicaptenvoertuigen (niet breder dan 1,10 m en niet uitgerust met een motor, of voorzien van een motor waarvan de door de constructie bepaalde maximum snelheid niet meer dan 45 km/h bedraagt).
Bromfietsen en brommobielen zijn geen gehandicaptenvoertuigen, ook niet als ze zijn aangepast voor het gebruik door een gehandicapte. Aangepaste auto's zijn voor de wet gewone motorvoertuigen, en dus ook geen gehandicaptenvoertuigen.
Gehandicaptenvoertuigen uitgerust met een verbrandingsmotor of een elektromotor  kunnen open zijn, half overdekt of helemaal gesloten. U mag er binnen de bebouwde kom op de weg 30 km/u mee rijden en buiten de bebouwde kom 40 km/u!
Een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig kan dus ook behoorlijk gevaar opleveren voor rolstoelers op een pad.
 
Waar mag u rijden met een gehandicaptenvoertuig?
U mag met een gehandicaptenvoertuig overal rijden waar een fiets mag rijden. Bij het ontbreken van een fietspad mag u er dus de rijbaan mee op. U mag ook op de stoep rijden en in voetgangersgebieden. U mag het voertuig daar ook parkeren.
Rijdt u tussen de voetgangers, dan moet u zich houden aan de verkeersregels voor voetgangers. Rijdt u op het fietspad of op de weg, dan moet u zich houden aan de regels voor fietsers en bromfietsers.

Leeftijden
Kan het voertuig sneller dan 10 km/u, dan moet u ouder zijn dan 16 jaar om het te mogen gebruiken.
Als u jonger dan 16 jaar bent, mag u alleen een scootmobiel berijden die niet sneller kan rijden dan 10 kilometer per uur.
 

Herinrichting educatieve Duintuin
 
Dunea levert elke dag lekker en betrouwbaar drinkwater aan 1,3 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Dit water is van uitstekende kwaliteit, mede doordat het uit de afgedamde Maas opgepompte water op natuurlijke wijze wordt gezuiverd. Dunea beheert drie duingebieden tussen Monster en Katwijk. Men is van harte welkom op de paden, in De Tapuit (het bezoekerscentrum), bij de waterspeelplaats of in het vrolijke Monkeybos. Er is ook een educatieve Duintuin. Met de herinrichting van de Duintuin wil Dunea ervoor zorgen dat deze voor iedereen toegankelijk is. Dunea heeft Kenniscentrum Groen & Handicap benaderd met de vraag of zij als adviseur bij het project betrokken te wil zijn. Daar heeft Groen & Handicap graag positief op geantwoord. Er is intussen al een constructief overleg geweest waar ook vervolgafspraken zijn gemaakt. We zullen u in deze Nieuwsbrief over de ontwikkleling van dit project op de hoogte houden.
 
 
Welk wandelpad komt dit jaar in aanmerking voor de "Goed voor elkaar-prijs" ?
 
Vorig jaar heeft Kenniscentrum Groen & Handicap de Gve-prijs kunnen uitreiken aan de directeur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, de heer Van Voorst tot Voorst. Liefst een drietal wandelroutes in het Park zijn uitermate goed toegankelijk  voor mensen met een fysieke beperking.
Ook dit jaar wil Groen & Handicap graag weer een bijzonder goed toegankelijke wandelroute belonen met deze prijs. Daarom vragen we aan iedereen, die een mooie en toegankelijke wandelroute kent deze voor te dragen voor deze prijs. Uit de genomineerde wandeloutes zal een deskudige jury de winnaar vaststellen. Om een geschikte wandelroute door te geven stuurt u een mail naar info@natuurzondrempels.nl met vermelding van naam, plaats en startpunt van de wandelroute.
Iedereen die een voordracht heeft gedaan wordt op de hoogte gehouden van het aantal nominaties en de verkiezing van de Gve-prijs. Tevens ontvangt u tezijnertijd een uitnodiging om, zo mogelijk, de uitreiking van de prijs bij te wonen.
 
 
Nieuw bosgebied:Venneperhout, toegankelijk voor mensen met een beperking
 
De Venneperhout, ten zuiden van Nieuw-Vennep, ligt midden in wat ooit de Haarlemmermeer was. Het park biedt omwonenden ruimte voor wandelen, paardrijden, vliegeren (op de vliegerweide), picknicken en nog veel meer. De Venneperhout is een jong park met ontwikkelende natuur. De wegen en paden in het Venneperhout zijn verhard. Langs de routes zijn boomstammen en bankjes om op uit te rusten. Lees meer op onze website.
 
 
 
Wandelmaatje gezocht
 
Re-integratieconsulent Jacobien Hogervorst uit Rotterdam zoekt voor één van haar klanten, die slechtziend is en soms last kan hebben van “draaiduizelingen” (en daarom onzeker is bij lopen) iemand die 1 x per week met hem naar buiten zou willen.
Hij is door zijn beperkingen erg onzeker geworden bij het naar buiten gaan maar hij houdt erg van de natuur.
Naar buiten gaan betekent in zijn geval geen lange wandeling maar een blokje om of naar het plein zou al mooi zijn, om te beginnen. Hij woont in Rotterdam Delfshaven. Woont u in deze wijk en wilt u helpen, neem dan contact op met Jacobien via 010 441 22 33 of  06 205 412 70 of  JHogervorst@potenco.nl.


Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl
Gesteund door: