Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief blijkt Khabul een ontsteking van de alvleesklier te hebben. In deze nieuwsbrief een update.
Twee weken geleden hebben wij de sPL-test herhaald om te kijken of zijn alvleesklier inmiddels weer tot rust is gekomen.
sPL staat voor: specifiek Pancreas Lipase. Lipase zijn enzymen die vetten afbreken. Aan een verhoging hiervan is te zien of er sprake is van een ontsteking van de alvleesklier.
De alvleesklier produceert een mix van spijsverteringsenzymen, waaronder trypsine, amylase, lipase en protease. Bij een alvleesklierontsteking komen deze spijsverteringsenzymen al vrij in de alvleesklier zelf in plaats van in de twaalfvingerige darm. Hierdoor gaan deze enzymen de alvleesklier zelf verteren met inwendige ontstekingen tot gevolg.
Na de vorige uitbraak was de sPL-score 13,5 (normaal is tot 3,5, vanaf 5.4 beduidend verhoogd). Tijdens de controle scoorde hij 1,7. Een heel mooie uitslag dus.
De dierenarts gaf op basis daarvan zelfs aan dat het wellicht om een eenmalige ontsteking ging en er voor de toekomst misschien niks aan de hand zou zijn. Afgesproken werd om de maagzuurremmers nog 2 weken 2x daags te geven en dan rond kerst af te bouwen naar 1x daags en misschien op termijn te stoppen. De vet-arme voeding zouden we op langere termijn afbouwen.
Begin vorige week zag Khabul echter kans om een portie vette kittenbrokjes te verorberen. Op woensdagavond was zijn ontlasting in de kattenbak al wat dunner dan normaal. De donderdagochtend wilde hij niet meer eten en bleek hij ook diarree te hebben.
We zijn toen preventief meteen gestart met antibraakmiddel (Vomend). Omdat dit niet voldoende bleek (s'avonds had Jhabul namelijk nog niks gegeten of gedronken), hebben we een sterker middel (Cerenia) gekregen via de dierenarts. Dit middel werkt niet alleen langer (24 uur in plaats van 6-8 uur) maar ook pijnstillend op de alvleesklier. 's Nachts is Khabul toen weer met eten begonnen.
Op basis hiervan gaan we er van uit dat Khabul toch een chronische ontsteking van de alvleesklier heeft en dat die door verkeerde voeding bij hem getriggerd kan worden.
De maagzuurremmers willen we toch proberen af te bouwen naar 1x daags, want hij vindt het maar niks zo'n verplicht pilletje 2x per dag voordat hij mag gaan eten.
Daarnaast moeten we er nog beter op gaan letten dat hij geen voer van de andere katten te pakken krijgt.
Nu sprint hij weer voor je uit naar zijn eetbench als je vraagt of hij wil eten. Voelt zich dus weer helemaal oké en dat houden we ook graag nog een tijd zo.