Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Ladies first! ❤️

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Alle BHIC-vrouwen deden mee aan een fotoshoot bij de kanonnen op de wallen van onze Citadel. Die kanonnen waren ooit bedoeld om de inwoners van Den Bosch te waarschuwen dat zij - onbetrouwbare, Spaansgezinde katholieken - zich moesten gedragen. Nu, eeuwen later, springen wij op deze plek in de bres voor álle vrouwen in de wereld. 
 
Ook onze nieuwste podcast aflevering staat dit keer in het teken van vrouwen. In onze archieven zijn vrouwen vaak moeilijk te vinden; hardwerkende boerinnen of moeders van grote gezinnen werden nu eenmaal niet in documenten vereeuwigd. Terwijl zij wél een belangrijke rol spelen in de samenleving, en de geschiedenis van Brabant! Dat zien we onder meer op de foto van Sokkenfabriek Jansen de Wit uit Schijndel. Hoofdspreker is de schrijfster Vrouwkje Tuinman. Zij vertelt onder meer over haar boek 'Tijdelijk verblijf'. Daarin maak je kennis met Dora, een pensionhoudster in Eindhoven die ploetert om haar leven op te bouwen in deze stad maar op dramatische wijze haar drie zoontjes kort na elkaar verliest. In de serie 'Old case Cold case' speuren we verder in de archieven naar Marietje Kessels. Ook hebben we weer een mooie vondst. Dit en nog meer in onze nieuwste podcast, die wij met veel liefde (en plezier) hebben gemaakt. Benieuwd? Luisteren kan hier!
 
Margot America, redactie
 

BrabantinBeelden op zoek naar dorpsfilms

Tussen 1948 en 1970 liet zakenman Johan Adolfs het Brabants dorpsleven van Aalst tot Zeeland op film vastleggen. BrabantinBeelden heeft een serie van deze 'Adolfsfilms' en wil die graag aanvullen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat deze bijzondere collectie niet verlorgen gaat, en kan iedereen er straks van genieten. lees meer

Nieuwe bronnen februari online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Vier maal treedt Alfred Haighton begin vorige eeuw in het huwelijk, waarvan drie maal met een vrouw met één been. Wie is deze curieuze man die de dubieuze titel 'financier van het fascisme' draagt, en die zo jachtig op zoek gaat naar eenbenige bruiden? Luister in de bonus van onze podcast 'Het geheugen van Brabant' naar het interview met Mark Traa, over deze man - en zijn contactadvertenties." lees meer  
Marilou Nillesen, host van de podcast

Beste verhalen deze maand

Niks geen cocaïne, gewoon fijngestampte aspirientjes
Bankbiljetten, potten vol cocaïne en onderwereldfiguren. Sommige proces dossiers lezen als spannende dectective romans. En die verdachten blijken vaak niet op hun mondje gevallen. "Ik kreeg van hem geen andere verklaring dan dat men zekere lichaamsdeelen van hem kon kussen."
Ze hadden pijn in hun rug, keel of buik, de jonge vrouwen die bij dokter Bloemen in Oisterwijk aanklopten. Maar de dokter misbruikte ze, op zijn onderzoeksstoel. Uiteindelijk moet hij zes jaar achter de tralies en mag hij zijn beroep als medicus niet meer uitvoeren.
Lodewijk Napoleon, het Konijn van Holland en het justitiewezen
Als Corsicaans quasi-edelmannetje was Lodewijk Napoleon gedoemd om te leven en te sterven in de langgerekte slagschaduw van zijn voorbeeldeloze oudste broer, die het tot Keizer van Frankrijk zou brengen in 1804. (Bijdrage: Gerard Strijards)
Maandag wasdag
Weet jij hoe de wekelijkse wasdag van ons mam er vroeger uitzag? In deze tijd van automatische wasmachines en wasdrogers is het bijna niet voor te stellen dat vroeger de wekelijkse was nog met de hand werd verricht. Arie Bax neemt je mee terug naar die tijd. Benijdenswaardig is het niet.
Zuster Margaretha geschaakt!
Een jonge man en een jonge vrouw kloppen in 1609 aan bij de dominee in Grave. Zij was tot voor kort kloosterzuster in het klooster van Binderen geweest. Maar hij heeft haar geschaakt. Samen vluchten ze om te ontkomen aan ouderlijke toorn en gerechtelijke autoriteiten. Je vraag je nu vast af hoe deze romance afloopt...
Zelf getrouwd en vader van drie kinderen, zijn vriendin inmiddels hoogzwanger en dan vastzitten voor het stelen van koperdraad. Het leven van Franciscus Jacobs uit Roosendaal ziet er in 1926 nogal rommelig uit.
"Sommige personen uit het verleden staan op je netvlies gegrift. Zo herinner ik me uit mijn jongensjaren burgemeester Peters van Bergen op Zoom, die op Koninginnedag in een spierwit pak op de Markt de aubade van de schoolkinderen ontving." (Bijdrage: Jan de Crom)
In de jaren zestig verwijderden broeders de heiligenbeelden uit de kapel van Huize Assisië en dumpten ze in een leemput. Maar het bleef knagen: zou er nog iets van de gipsen beelden over zijn? Een paar duikers gingen op onderzoek. (Bijdrage: Gerard Veltman)
 
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven