BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 5
juni 2012
 
Barnteaterakademin var dubbelt representerad på scenkonstbiennalen för barn och unga, bibu, i Lund. Vi kunde presentera ett välbesökt seminarium där en riktig drömpanel diskuterade nya metoder för att ta fram texter för barn och unga. Vad vinner teatern på att jobba med devising, vad går förlorat? Efter att samtalet var slut kunde vi ändå konstatera att dramatikern är långt ifrån ett utdöende släkte och att nya metoder för manusutveckling utvecklar barnteaterkonsten i stort. 
 
På bibu spelades även Stefan Larssons Tresteg, som vann Barnteaterakademins manustävling 2008 och som utvecklades tillsammans med Masthuggsteatern och hade urpremiär på Regionteatern Blekinge Kronoborg förra året. 
 
Nu går vi mot semestertider - och det går fort! Under sommaren kommer Barnteaterakademin fortsätta att presentera gästbloggare, men för övrigt hoppas jag att vi alla mest kommer att ligga i en hängmatta för lite välbehövlig vila. I höst presenterar Barnkulturåret en mängd intressanta seminarier, konferenser och föreläsningar här i Göteborg, så vi har mycket att se fram emot!

Lisa Nowotny, projektledare Barnteaterakademin
 
Vem bryr sig om barnprogrammen?
 
Ett av SVT:s främsta mål för sin kommande verksamhet är enligt den senaste public service-rapporten att "nå nya generationer". Man vill säkra framtidens tittare, få dem att välja SVT framför konkurrerande kanaler. Bästa sättet att nå dit torde vara att satsa på barnprogrammen, eller hur? Men gör man verkligen det? Ja, enligt alla man pratar med på SVT. Nej, enligt mig. SVT sviker sin yngsta publik i flera avseenden.
 
Månadens skribent är Malena Jansson, lärare, forskare och kulturskribent med inriktning mot barnkultur. Hon driver den oberoende Barnkulturbloggen och arbetar just nu med ett skolbioprojekt om Charlie Chaplin och vikten att prata politik med barn. Läs texten här >>
 


Hösten med Barnteaterakademin
 
I samarbete med Högskolan för Scen och musik vid Göteborgs Universitet arrangerar Barnteaterakademin tre seminarier med barnteaterfokus. Mer information om tid och plats kommer inom kort. 
 
8 oktober kl 19-21 - Barnteatern och texten
Dramatikern är död - leve dramatiken 
 
Devising, collage, communityteater, kollektiva processer... Varifrån kommer längtan att jobba på det sättet och vad betyder det för teaterns framtid? Vad vinner texten då den växer fram i en kollektiv process? Är det skådespelarens utvidgade roll som konstnär och teaterns närmare kontakt med sin publik? Vad förloras? Hur kan texten gå på djupet när den växer fram i den kompromiss som en kollektiv process alltid innebär?
 
 
5 november kl 19-21 - Barnteatern och skådespelaren
Vem som helst kan väl spela teater för barn? Eller?
 
Vad för specifika färdigheter behöver skådespelaren som spelar barnteater? Vad för krav ställer regissörer på skådespelaren? Behöver högskolornas utbildning anpassas? Måste man eller bör man vara pedagog när man spelar teater för barn?
 
 
3 december kl 19-21 - Barnteatern och publiken
Den värsta publiken - den bästa publiken
 
Ungar som kastar godis på skådespelarna och är dit tvingade av sina lärare - Hur skapar man förutsättningar för att ge dem en konstnärlig upplevelse? Är barnen den värsta sortens publik, eller den bästa och mest demokratiska formen av teater - då man har möjlighet att nå alla samhällsgrupper?
 
Mer info om deltagare m.m. kommer i höst.
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar
i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd.
 
 
Månadens tips!

Kultursommarjobbare
Möt 85 unga som jobbar med dans, teater och musik på stadens gator och torg i sommar! Varje vardag 2 - 13 juli har du chansen att ta del av dans-, teater- och musikföreställningar, dramatiserade stadsvandringar och performanceverk skapade med gatan som scenrum. Allt framförs av unga sångare, akrobater, slagverkare, jonglörer, skådespelare, musikalartister och streetdansare.

Plats: Barnens zoo i Slottsskogen
Måndag 2 juli – fredag 6 juli kl 10 och kl 12 Måndag 9 juli – Fredag 13 juli kl 12 och kl 14  Tisdag 10 juli endast kl 12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Lisa Nowotny, projektledare
0706-47 94 18
031-331 54 08
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se