logohkwvl
 
 

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2017 - nr. 40

 

1
 

 

"Verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

 

Sinds 2012 is Heemkunde West-Vlaanderen met zijn leden (t.t.z. gids-,  heemkringen, musea e.d.m.) verzekerd bij de maatschappij DVV  in het kader van de polis Sport en Ontspanning.
Jaarlijks vragen we aan alle leden of zij zich hierbij willen aansluiten mits de namenlijst te willen doorgeven van hun actieve en / of werkende leden.

 

lees verder

 

 
 

1

Heemkunde Actueel:
zaterdag 18 november 2017

 

De jaarlijkse studiedag van Heemkunde Vlaanderen vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 november 2017 in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen.

Deze studienamiddag voor hedendaagse heemkunde richt zich tot iedereen die zich wil laten inspireren door de (meer)waarde en het belang van heemkunde en lokaal erfgoed. Lokale erfgoedverenigingen brengen niet alleen het verleden van een lokale gemeenschap in kaart,

lees verder

 

 

 

Nieuws van onze kringen:
Op stap in Oostende tussen 1830 en 1853 met behulp van de eerste kadasterplannen

 

De heemkring De Plate uit Oostende, actief sinds 1954, brengt op donderdag 26 oktober om 20 uur een voordracht over hoe men met kadasterplannen een reconstructie kan maken tussen 1830 en 1853. Men zal als het ware op stap gaan in het Oostende van toen.


lees verder

 

 


Componist Aloys Desmet uit Ooigem herdacht met brochure

 

 

Op 23 september werd de Ooigemse componist Aloys Desmet herdacht. In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat hij stierf. Hij behaalde in 1888 het diploma orgel van eerste graad in het prestigieuze Lemmensinstituut van Mechelen. Later werd hij er zelfs directeur van.

Samen met zijn broer Alfons, die ook muziekstudies deed, en zijn vriend en collega Oscar Depuydt bracht Desmet een standaardwerk in negen boekdelen tot stand, ...

lees verder

 

 

Nieuws van onze kringen:

De Zonnebeekse Heemvrienden:
voordracht : archeologie-wetgeving-opgravingen in onze regio.

 

Op het vlak van archeologie is de wetgeving in Vlaanderen de laatste jaren grondig veranderd en voor de modale burger is het niet altijd een ‘ver van mijn bed’ gebeuren. Het zal u immers maar overkomen dat u een woning wilt (ver)bouwen in een zone waarvan u niet wist dat een archeologisch vooronderzoek nodig is, laat staan dat u in zo’n geval de financiële gevolgen kon vermoeden wanneer na onderzoek waardevolle historische vondsten aanwezig blijken. Ook de planning en duurtijd van de werken kan er plotseling helemaal anders gaan uitzien.


lees verder

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws uit onze kringen:

Heemkring Rollegem-Kapelle:
tentoonstelling: vroegere en huidige winkels te Rollegem-Kapelle

 

 

Ook dit jaar richt de actieve heemkring uit Rollegem-Kapelle een tentoonstelling in. Dit keer komt de buurtwinkel aan bod. 74 locaties werden terug opgediept, wat goed is voor een 125-tal bewoners.
Bij deze tentoonstelling hoort een publicatie.

lees verder

 

 

 

 

 

Nieuws uit onze kringen:

De Roede van Tielt:
boek Tieltse soldaten in de Eerste Wereldoorlog

 

 

Op 11 november 2017 stelt De Roede van Tielt i.s.m. de Stad Tielt een compleet overzichtswerk voor van alle Tieltse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog een korte of lange, verplichte of vrijwillige militaire loopbaan hadden. De namenlijst van de 464 Tieltse soldaten kan op onze website geraadpleegd worden: www.roedevantielt.be

lees verder

 

 

 

 

 

Museum Sincfala deed bruikleen voor
expo ’80 topstukken van Sint-Niklaas’

 

 

Wie erbij was tijdens de nationale heemdag in Sint-Niklaas zag de grote affiche hangen aan het stadhuis. Op deze locatie worden er nog tot 5 november 80 bijzondere objecten tentoongesteld.

lees verder

 

 

 

 

 

Boekenbeurs van de Westhoek

 

 

Op zaterdag 11 november organiseert Heemkring Zonnebeke opnieuw de Boekenbeurs van de Westhoek, dé  plaats waar heemkundigen en verzamelaars het ultieme boek kunnen vinden.

lees verder

 

 

 

 

 
 
 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]