Nieuwsbrief december/januari 2020
ruimte voor rituelen
 
 
Rituele uitvaart op het strand
De Tibetaanse vlaggen op stokjes bewegen rustig in de wind; het belooft wederom een warme dag te worden.
De licht en kleurig geklede gasten komen van alle kanten aangelopen met een veldbloem in hun hand. De vazen vullen zich.
Dan zien we in de verte de familie achter een landrover aan komen lopen.
Zes neven tillen de kist van pijnboomhout op hun schouders en lopen vanaf de vloedlijn naar het gezelschap.
Een kaars wordt aangestoken, de klankschaal klinkt en het welkomstwoord klinkt.
Persoonlijke woorden klinken, er wordt gitaar gespeeld en gezongen door haar zo geliefde koor.
Enig moment vliegen twee zware vrachtvliegtuigen van de marine laag over langs de vloedlijn, en op de plek van het afscheid buigen ze af richting zee.
Het lijkt geënsceneerd.
Dochter en zoon lopen met de klankschaal naar de zee en scheppen zeewater in de schaal.
Hun moeder hield veel van de zee en zwom regelmatig ’s morgens vroeg in zee.
De kist wordt door de kinderen en de echtgenoot gezegend met zeewater terwijl het koor rond de kist staat en een prachtig zegenlied zingt.
Tot slot klinkt een trompetsignaal en zingen we de overgegane toe met een Iers zegenlied.

Agenda: klik website  
Mantrazang in het Couveehuis: vanwege de uitstekende ventilatie kunnen we binnen zingen, -behalve in deze lockdown-weken natuurlijk niet-, iedere maandagmiddag, met voldoende afstand. Er zijn twee groepen, van 13.30 tot 15, en van 15.45 tot 17.15. Op het moment is er in beide groepen plek en betaal je per keer ipv voor 8 x  info 
Zingen in de duinen zal ik spontaan organiseren (in samenwerking met het weer), dus als je wilt meezingen, houdt agenda op mijn website in de gaten.
Kerstliederen zingen op het strand: al jaren komen we op Kerstavond 24 december om 19 uur samen op het strand, maken we een vuur en zingen we Kerstliederen. Dit jaar is alles anders. Erik en ik maken een klein vuur en zingen Kerstliederen. Als je toevallig langs komt wandelen, ben je van harte welkom mee te zingen.
Labyrintloop op het strand: verwelkom 2021! 14 januari 12 uur aanmelden via email
Hoe bereid je je voor op het sterven? Juist als het nog niet aan de orde is, kan het fijn zijn een keer bewust bezig te zijn (geweest) met dit thema. Drie dagdelen in onderzoek: 21 en 28 januari en 4 februari van 10 tot 13 uur met mogelijke uitloop. info
Mediteren met overledenen: do 11 februari van 10 tot 13.30 uur met mogelijke uitloop info
 
Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over de laatste Rode tent
Boekentip: De 12 heilige nachten, het droomlied van Olaf Ästeson door Frans Lutters mooi boek om tot verdieping in deze tijd te komen, en hier is een interview met de auteur te zien
Tevensinformatie over de 12 of 13 Heilige nachten
Verder: in de vorige nieuwsbrief had ik een link verwisseld waardoor jullie hebben moeten wachten op de mooie woorden van Rumi over doodgaan. Hier is de goeie link
Daarom: het prachtige interview met 93-jarige Auschwitz overlevende Edith Eger nogmaals, omdat het licht en hoop brengt een vrouw te horen die haar leven voluit heeft weten te leven.
En: Geen idee of het geschikt is voor kerst, dat laat ik aan jullie, maar ik vind het één van de prachtigste liederen die er zijn, de extreem hoge en zuiver gezongen klanken lijken rechtstreeks uit de hemel te komen.
Tenslotte: Graag wil ik jou, nieuwsbrieflezer(es), danken voor je aandacht en vertrouwen in het afgelopen jaar. Ik wens je mooie Heilige nachten en een zegenrijke Kerstperiode.
 
What do you want to do ?
New mail