Nieuwsbrief nr. 52 - Maart 2014
 
Beste ,
 
Het voorjaar is een feit. In elk geval op het moment dat ik aan deze nieuwsbrief werk. Drie vlinders op bezoek en krachtige zonnestralen die het zicht op mijn laptopscherm in de tuin belemmeren. Maar binnen zitten, als het even niet hoeft, liever niet.
Met zaaien in mijn moestuintje ben ik nog niet begonnen omdat het 's nachts nog vriest.
In deze nieuwsbrief een voorjaarsrecept voor iedereen die Jacquelien heet, en ook voor iedereen die anders heet. Verder een kijkje in de agenda voor de komende tijd en een mooie kans om mee te doen aan de No Waste Challenge. Kortom, veel leesplezier weer met deze nieuwsbrief voor jou!
 
No Waste Challenge
 
Heb je er toevallig al in de krant over gelezen of op de radio over gehoord ? De No Waste Challenge, ofwel de 'uitdaging van afvalloos leven'. Het schijnt dat wij met elkaar nog altijd enorm veel voedsel verspillen, weggooien, over de datum laten komen en denken dat het niet goed meer is. Het gaat om 50 kilo per persoon, als ik me goed heb laten informeren. Dat is nogal wat. Slim combineren, kritisch zijn bij wat je koopt (heb je het echt nodig?) en ook een keer iets eten omdat het op moet maar misschien niet je eerste keuze zou zijn help allemaal. Ik kijk echt heel kritisch naar wat ik weggooi en als ik dan al naar de groene kliko loop kom ik eerst nog langs deze vijf Rakkers. Er is er maar een die zijn tong uitsteekt maar evengoed eet hij uit je hand hoor, zeker bij lekkere restjes. Klik hier voor meer info over de Challenge, misschien wil je wel meedoen.
 
 
Koken uit het park
Twee recepten tegen voorjaarsmoeheid

 
Brandnetelsoep met komkommer
Brandnetel bevat veel kiezel (silicium) wat helpt bij het zacht polijsten van de darmwand. Hierdoor komt afval vrij. Komkommer brengt ons alvast een beetje in de zomerstemming. Een makkelijk recept.
 
Benodigdheden:                                                                     
1 sjalotje                                                                                 
1 komkommer                                                                           
toppen van brandnetel (plastic zak vol)                                          
1 dl witte wijn                                                                   
1 ltr. bouillon                                                                            
beetje olijfolie
slagroom                                                                         
 
Snijd het sjalotje en fruit het aan. Was de brandnetel (een uur na het plukken prikt deze niet meer). Schil de komkommer en snijd deze in blokjes. Voeg brandnetel en komkommer bij het sjalotje. Bak licht aan en giet de wijn erbij. Laat even smoren en voeg de bouillon toe. Kook het geheel zacht gaar in 10 minuten. Pureer de soep met een staafmixer en voeg aan het einde een bosje peterselie toe.
 
Lekker met geklopte slagroom zonder suiker maar met wat zout!
 
Foto: Lida van den Heuvel
 
Stamppotje van tuinkruiden
 
Benodigdheden:
een handje zevenblad
een handje paardenbloembladeren
een handje brandnetels (au ..)
bieslookplant of bosje bieslook
kilo aardappels ongeschild
drie stuks tomaten
naar behoefte wat stukjes kabeljauw, blokjes spek of blokjes kaas
(soja)melk
Olijfolie
 
Was alle bladeren en snijd het grof.
Knip een bieslookplant af en snijd deze in stukken.
Snijd enkele tomaten in blokjes.
Neem ca. een kilo aardappels en kook deze of doe deze in de heksenketel.
Maak puree van de aardappels met een scheut (soja)melk en olijfolie en roer er de groene bladeren en stengels door. Kort doorwarmen en er de tomaten aan toevoegen. Eventueel wat biologische spekblokjes, vis of kaasblokjes mee verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Let op: zevenblad is erg gekruid van zichzelf. Afmaken met wat olie of een klontje biologische roomboter. Voorjaar op je bord, gezond voor de lever.
 
Ook bijgevoegd in printbaar PDF.
Eet smakelijk!
 
Agenda
 
Inloopspreekuur voor vragen over voeding en gezondheid - Sittard
Dinsdagen 11 maart, 8 april
 
Bodyscan
Dinsdagen 18 maart, 15 april
 
BODYSCAN EN INLOOPSPREEKUUR TE SITTARDZIJN GRATIS - SVP VOORAF AANMELDEN
 
Zaterdag & Zondag 3-4 Mei
Deelname evenement 'Proef de lente', Kasteel Aerwinkel - Posterholt

Plukken, proeven en proosten
Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2-3 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
          
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en staan we stil bij de keuzes die je gewoonlijk maakt, de weg die je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Elke woensdag van 10-12 uur in Roermond. Vooraf aanmelden.
 
Energie Herstelplan
De kookworkshops en informatieavonden volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden. Kijk voor uitleg hier.

 
D-Zon
 
Gelukkig wordt het meer en meer bekend dat een zonnebril de belangrijke opname van vitamine D belemmert. Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium vanuit de darmen naar de botten. Een tekort aan vitamine D kan als symptoom spierzwakte geven. Vitamine D tekort wordt het meest gezien bij mensen die weinig in de zon komen, een hoofddeksel dragen, nagellak op de nagels dragen of een zonnebril die de pupillen bedekt waar het zonlicht binnenkomt.
 
Wil je er nog meer over weten, klik dan hier. En omdat het hier nog carnavalsvakantie is, doe eens gek!

 
 Benefietdag

  Gezondheid, Meditatie en Leefstijl
Shenpen Nederland 
 
Op zondag 13 april aanstaande organiseert Shenpen Nederland een Benefietdag over vitaal ouder worden. Ons brein, onze voeding en onze leefstijl bepalen in hoge mate onze gezondheid. Op deze dag wil Shenpen Nederland je graag inspireren tot een gezonder en vitaler leven.
 
Deze dag wordt georganiseerd vanuit de boeddhistische Vidyadhara visie.
 
Shenpen
 
Twee jaar geleden gaf ik op deze informatieve lezingendag zelf ook een lezing. Ik raad je aan even verder te kijken naar het programma op de site. Klik hier voor meer informatie.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
 
 
Praktijk aan huis:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Gezondheidscentrum:
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
 
0475-527561 / 06-46022065