Producentbyrån Nyhetsbrev 11 augusti 2016

Sommaren och semestern kom och gick. Stranden, skogen, bilsemester, frukost på balkongen, böcker, långa ljusa kvällar, bad i mörka insjöar, mygg, bubbel och jordgubbar. Allt det där som hör sommaren och ledigheten till och som ger oss energi att ta oss an hösten.
 
I media har vi kunnat läsa om Håkan och Bruce på Ullevi, om Freddie Wadlings tragiska bortgång, om sexuella ofredanden på festivaler, om Trump som går framåt och att vi kanske får USAs första kvinnliga president. Om terrorattacker, Brexit, Fotbolls-EM och Pokemon Go. Högt och lågt, allt på en gång. Ett konstant flöde av relevant och irrelevant information. Och mitt i allt det här ska man försöka ha både semester och koppla bort och planera framåt för en intensiv scenkonsthöst… Under hösten ska vi fortsätta skriva om saker som engagerar oss, som upprör oss och som gör oss glada. Saker som berör oss både som verksamma inom kulturbranschen och som människor. Och vi vill än en gång tacka för all den fantastiska feedback som vi får på de här utskicken, det värmer och det sporrar oss att fortsätta.
 
Vi arbetar vidare med Danskompaniet Spinn som nu gör sig redo att etablera Göteborgs första helt tillgängliganpassade produktionslokal för dans. Vi jobbar med EU-projektet Moving Beyond Inclusion som drar igång med internationella labb både i Göteborg och i Uddevalla. Linda Wardal har premiär för nya föreställningen Sida vid sida under Göteborgskalaset, Göteborg Art Sounds återvänder med en större festival sista veckan i oktober, Arts & Audiences äger rum på Hotel Post i november och vi jobbar vidare med RNM för att tillsammans stärka den samtida musiken, både lokalt, regionalt och nationellt. Mer om allt detta kan du läsa här nedan. Och vi lovar er, det kommer att bli en helt grym höst på alla sätt!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

PROJEKT
Moving Beyond Inclusion  
Under Lab Sweden den 23–27 augusti 2016 möts scenkonstnärer från olika länder på Världskulturmuseet i Göteborg under ledning av Renny O’Shea och Richard Gregory – konstnärliga ledare i det Manchesterbaserade scenkonstkompaniet Quarantine. Under veckan kan Världskulturmuseets besökare ta del av vad som händer i de olika grupperna som deltar i labbet. Det konstnärliga arbetet kommer att äga rum i hela museet i form av spontana repetitionsvisningar, kortare pop-up performances eller öppna samtal när du minst anar det. Lite vadsomhelst kan och kommer förhoppningsvis hända. Eftersom labbet till stor del handlar om att ta in omvärlden kommer grupperna dessutom också att vara synliga på olika platser på stan i området runt Världskulturmuseet.

Vem vågar ge plats på scen? är en inspirationsdag och ett diskussionsforum kring danskonstens utveckling som riktar sig till arrangörer, programläggare, curators och alla som arbetar med eller är nyfikna på att arbeta med integrerad dans. Vem vågar ge plats på scen? är en möjlighet för dig som jobbar som programläggare, arrangör eller liknande att ta del av ett antal europeiska scenkonstaktörers arbete. Det är också ett tillfälle att praktiskt få ta del av tre koreografers arbete med nya kroppar och olika förutsättningar och vilka möjligheter detta ger, samt en möjlighet att diskutera möjliga vägar framåt med både svenska och utländska koreografer och dansarrangörer. Vem vågar ge plats på scen? äger rum i hörsalen på Bohusläns Museum i Uddevalla den 1 september mellan kl 12:00-17:30. Medverkar gör bl.a. koreografen Carl-Olof Berg och koreograferna Fin Walker och Colette Sadler från Storbritannien samt deltagare från projektet Moving Beyond Inclusion. Dagen modereras av Ulrika Wallin. Språket som främst kommer att användas under dagen är engelska. Dagen börjar med registrering och lunch kl 12:00-13:30. Det kostar 300 kr inkl moms att delta och då ingår lunch och kaffe. Anmälan hittar ni här och var vänligen observera att sista anmälningsdag är den 26 augusti!

Uddevalla Choreographic Lab äger rum på Regionteater Väst och på Bohusläns Museum i Uddevalla den 29 augusti till 2 september 2016. Under veckan kommer över 40 deltagare från Storbritannien, Italien, Kroatien, Tyskland, Schweiz och Sverige att arbeta tillsammans, både inne i byggnaderna och utanför. Labbet leds av koreograferna Fin Walker och Colette Sadler från Storbritannien och Carl Olof Berg från Sverige. Fredag den 26 augusti mellan kl 12:00-13:00 anordnas en Lunch Beat på Världskulturmuseet i Göteborg. Lunch Beat är öppen för alla som vill vara med, oavsett förutsättningar! Som en avslutning på Uddevalla Choreographic Lab bjuds det, fredag den 2 september kl 14:30, på en publik visning på Bohusläns Museum i Uddevalla. Det kan bli dans, det kan bli prat eller kanske någonting helt annat! Det är fri entré till både Lunch Beat på Världskulturmuseet och till den till den publika visningen i Uddevalla.

Candoco Dance Company, foto: Pedro Machado


RNM   
Idag, den 11 augusti kl 16:00, är det invigningskonsert för projektet Klangbotten. Tonsättarna Hanna Hartman och Lene Grenager inviger utställningen med varsin soloakt. Dessutom kommer konstnären Chris Porcarelli och skribenten och musikern Magnus Haglund att framföra en gemensam ljudessä med utgångspunkt i Chris Porcarellis klingande skulpturer och textmaterial i Magnus Haglunds bok Lyssnare – en essä om ljud och konst. På Lene Grenagers blogg kan man även följa arbetet med den konstnärliga processen. Invigningskonserten äger rum på Borås Konstmuseum i Borås. Läs mer om projektet på RNMs hemsida och mer om invigningskonserten här.
 
I maj besökte marimbaspelaren Ellen Sjö Sander festivalen SPOR i Aarhus i Danmark. Nu finns hennes reseberättelse från festivalen uppe på RNMs hemsida.
 
foto: Polina Ulianova
 
 
Arts & Audiences 2016
Den 1 september släpps programmet för Arts & Audiences 2016 i sin helhet. Redan tidigare har vi presenterat en del av de medverkande, och här kommer ytterligare tre som kommer att bidra till den här fantastiska konferensen!

Deborah Cullinan, sedan 2013 chef för Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco, ska prata om hur de har utarbetat och tydliggjort sin vision kring att återetablera institutionen som en medborgarinstitution och hur man därigenom blir ett konstcentra för sin lokala community. Sandra Trienekens, kultursociolog, och Wouter Hillaert, kulturjournalist och frilansande teaterkritiker, ska med utgångspunkt i praktiska exempel från Belgien och Nederländerna prata om samverkan och nätverkande mellan kultursektorn och andra samhälleliga sektorer samt även presentera sitt gemensamma manifest Art in transition – Manifesto for Participatory Art Practices.
 
Fram till och med den 1 oktober kostar det bara 2495 plus moms, och förutom alla fantastiska medverkande ingår även lunch, trerätters middag, plockbuffé och lite bubblor. Arts & Audiences 2016 äger rum på Clarion Hotel Post i Göteborg den 7-8 november. Titeln på årets konferens är Leading Transition. Tematiken handlar om hur kulturen kan bli en självklar del i de sociala omvandlingsprocesser vi just nu befinner oss i, både inom kultursektorn men även i samhället i stort. Konferensen utgår från fyra teman som handlar om att sätta publiken, konstnärerna, institutionerna och ledarskapet i fokus för de här förändringsprocesserna.

www.artsandaudiences.com



 
Göteborg Art Sounds 2016
Göteborg Art Sounds 2016 äger rum på ett antal scener i Göteborg den 21-29 oktober! Temat för årets festival handlar om mellanrummen mellan den akustiskt klingande och den elektroniskt ljudande musiken. Mellan det strukturerade och mellan improvisationen. Det handlar också om mellanrummen mellan musikerna och publiken, det spänningsfält där kommunikation uppstår och där lyssnandet och skapandet blir en gemensam handling där båda är helt och hållet beroende av varandra. Men det handlar också om skapandet av situationer där det fysiska rummet omvandlas till ett ljudande rum, där gränserna mellan tid och rum rubbas och där tillstånden sträcks ut.
 
Sammanlagt bjuder årets festival på drygt 20 konserter med både Svenska och internationella artister och tonsättare. Det första artistsläppet äger rum nu på måndag den 16 augusti, så håll ögonen öppna. Biljetter till årets festival köper ni via respektive scens biljettservice. Det kommer alltså inte att vara möjligt att köpa något festivalpass i år. Länkar till årets scener, där ni även kan köpa biljetter, hittar ni på festivalens hemsida.
 
 
 
 
GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Som vi skrivit om tidigare håller Danskompaniet Spinn nu på att etablera Göteborgs första helt tillgängliganpassade produktionslokal för dans. Spinn har nu flyttat in i den nya lokalen vid Järntorget, men ännu dröjer det ett tag innan allt är klart. Finska koreografen Tanja Eloranta har återigen haft en repetitionsperiod med Spinn i Göteborg för att arbeta med verket Gård av Träd som har premiär i Göteborg i februari 2017. Samarbetet med Scenkonst Sörmland i form av communityprojektet Tidslösa fortsätter under hösten. Under några varma dagar i juli samlades en stor mängd berättelser in, och under hösten ska dessa berättelser tolkas vidare av människor i alla åldrar. Andra helgen i september beger sig Spinn till Rovereto i norra Italien för att spela föreställningen Trio med Gilda Stillbäck, Aloun Marchal och Emilia Wärff. Föreställningen presenteras i samband med ett symposium arrangerat av Oriente Occidente och är en del av EU-projektet Moving beyond Inclusion.
 
Hösten för SpinnVäxa/SpinnUnga startar med SpinnUngas medverkan under Kulturkalaset i Göteborg. Medverkan är en del av Twisted Feets Gbg Dance Festival på Stora Teatern och man välkomnar även sex stycken nya dansare inför året. SpinnVäxas termin startar i september och nytt för hösten är att det nu bli hela fyra grupper för åldrarna 3-15. Är du eller någon du känner intresserad av att vara med? Det finns fortfarande platser kvar, så skicka bara ett mail till jenny.sandgren@bilda.nu som har hand om anmälningarna. Till undervisningsteamet ansluter från och med höstterminen också koreografen och dansaren Linda Wardal.
 
foto: Mireille Leblanc
 
 
Linda Wardal Produktioner
Nu till helgen besöker Linda Wardal Malmöfestivalen. Söndag den 14 augusti kl 19:00 och kl 21:00 blir det smygpremiär för en något nedkortad version av kommande föreställningen Sida vid sida. Även Kulturkalaset i Göteborg får ta del av en något nedkortad version av föreställningen! Den 19 augusti kl 15:00-15:30 spelas Sida vid sida i Stora Cirkustältet i Bältesspännarparken och det är självklart fri entré. Den 18 augusti medverkar Linda även på Konstnärliga revir – en minifestival, som äger rum på A-venue på Avenyn i Göteborg. Mellan kl 13:00-15:00 ges en performance lecture kring verket Sida vid sida, och kl 15:00-17:00 blir det improvisationsperformance mellan de medverkande musikerna och dansarna. Konstnärliga revir är sista etappen av A-venues sommarutställning och utgörs av en vecka med performativa uttryck som scenkonst, dans, performance, litteratur, teater och musik.

www.lindawardal.com

foto: Maja Kristin Nylander
 

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se