NIEUWSBRIEF HUISARTSENPRAKTIJK DE WILDENBERG
Oktober 2019 
NIEUWSBRIEF
Beste patiënten, hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van huisartsenpraktijk De Wildenberg. Mocht u het niet op prijs stellen om periodiek een nieuwsbrief te ontvangen, dan kunt u onderaan deze nieuwsbrief op uitschrijven klikken.
 
GRIEPVACCINATIE
De voorbereidingen voor de jaarlijkse griepvaccinatie zijn alweer in volle gang. De griepvaccinatie zal dit jaar plaats vinden op woensdag 13 november.
Sommige mensen lopen extra risico als zij de griep krijgen. Daarom krijgen zij elk jaar opnieuw een uitnodiging voor de griepprik:
- mensen van 60 jaar en ouder
- mensen van alle leeftijden met: hart- en vaatziekten, longziekten, suikerziekte, nieraandoeningen
- mensen met weinig weerstand door andere ziekten of door een behandeling, zoals chemotherapie
U kunt van de griepprik de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik. Sommige mensen voelen zich na de griepprik een aantal dagen wat minder lekker. U krijgt geen griep van de griepprik.
Als u koorts heeft (temperatuur 38 of hoger), kunt u de griepprik niet halen. Wacht tot de koorts voorbij is. Bij een verkoudheid kunt u de griepprik wel gewoon halen.
 
Wanneer u woensdag 13 november verhinderd bent, dan kunt u zonder telefonisch overleg de volgende dag (donderdag 14 november) tussen 13.00 en 16.00 uur komen.
Mocht u eind oktober nog geen uitnodiging hebben ontvangen, maar bent u van mening wel in aanmerking te komen voor een griepprik, dan vragen wij u contact op te nemen met de doktersassistente.
 
WIJ GAAN VOOR EEN ROOKVRIJE GENERATIE
Het doel van elke huisarts is bijdragen aan een goede gezondheid voor iedereen. We weten allemaal dat roken schadelijk is voor je gezondheid. Maar dat roken ook schadelijk is voor je omgeving, met name voor kinderen, is misschien minder bekend.  
Het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn initiatiefnemer van de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgeving waar kinderen komen rookvrij te maken. 
Huisartsenpraktijk De Wildenberg ondersteunt dit initiatief en helpt je graag bij je keuze om te stoppen met roken. Samen creëren we een rookvrije omgeving!
 
ONLINE DIENSTEN
Om de wachttijd voor de telefoon zo kort mogelijk te houden, vragen wij u zoveel mogelijk gebruik te maken van onze online diensten. U kunt eenvoudig uw medicatie bestellen of een afspraak maken via onze website www.huisartsenpraktijkdewildenberg.nl of gebruik maken van de Uw zorg online app.
Tevens kunt u hier terecht voor het stellen van eenvoudige, niet spoedeisende vragen aan uw huisarts.
 
PSA
Veel mannen willen graag bloedonderzoek laten doen naar prostaatkanker (PSA-onderzoek). U weet dan of u een verhoogde kans heeft op prostaatkanker. De kans is echter groot dat iemand met prostaatkanker zijn hele leven niet merkt dat hij prostaatkanker heeft. Prostaatkanker komt namelijk vooral voor bij mannen op hoge leeftijd en groeit dan heel langzaam. Zo langzaam dat de meeste mannen met prostaatkanker er nooit last van zullen hebben. Met bloedonderzoek meet je de hoeveelheid PSA, een stofje dat door de prostaat gemaakt wordt. Het PSA wordt hoger met de leeftijd, bij een ontsteking van de prostaat, bij een goedaardige vergroting van de prostaat en bij prostaatkanker. Een PSA-test geeft dus geen zekerheid of u wel of geen prostaatkanker heeft. Een verhoogd PSA kan op prostaatkanker wijzen, maar kan ook andere oorzaken hebben. Een laag PSA bewijst niet dat u geen prostaatkanker heeft.
Meer informatie hierover leest u op thuisarts.nl  Ik wil weten of onderzoek naar prostaatkanker zinvol is.. 
 
MOEDERVLEKKEN
Regelmatig horen wij van patiënten dat zij niet goed weten waar ze op moeten letten bij het beoordelen van een moedervlek. Om melanomen (huidkanker) zo vroeg mogelijk op te sporen, adviseren wij u de folder Kun je een haai van een dolfijn onderscheiden? eens aandachtig door te nemen. Ook vindt u hierover meer informatie op thuisarts. Bij twijfel adviseren wij u de moedervlek door de huisarts te laten controleren.
 
AFSPRAAK
Heeft u een afspraak op het spreekuur, meldt u dan even aan de balie alvorens in de wachtkamer plaats te nemen. Een uitzondering hierop is het inloopspreekuur op dinsdag- en vrijdagochtend, dan pakt u een nummertje van de balie en neemt u plaats in de wachtkamer. Het inloopspreekuur is voor kleine klachten (zie ook onze website) en daar kunt u zonder afspraak terecht.
 
GRIEP
De komende maanden bestaat weer de kans dat u besmet raakt met het griepvirus. Krijgt u klachten zoals hoesten/ koorts/ spierpijn, doe dan de Griep Check. Deze Griep Check is om te kijken of u griep heeft en geeft u advies over wat u het beste kunt doen.
 
 
 
HUISARTSENPRAKTIJK DE WILDENBERG
Litsenbergweg 20a
5813 CG Ysselsteyn
www.huisartsenpraktijkdewildenberg.nl