Nieuwsbrief nr. 143
 
September 2022
 
Beste ,
 
Eieren zijn gelegd, vogels vliegen naar het Zuiden. Een nieuw seizoen! Voel jij dat ook? Alles buiten trekt naar binnen en wij doen hetzelfde.
Hoe was je vakantie? Misschien wijzer geworden? Nagedacht over hoe simpel het leven kan zijn.Tot september begint en het cursusaanbod over elkaar heen buitelt, de agenda al snel volloopt en je weer wordt opgeslokt door werk en planning ;-)
 

Geniet nog even van het mooie weer en van het fruit in overvloed. Eet zo veel mogelijk van dichtbij en verklein daarmee jouw druk op de planeet.
 
Tijdens de vakantie hebben wij onszelf die uitdaging opgelegd om alleen nog groenten, fruit, noten, zaden, olie, graan, enz. uit Europa te kopen.Het komende seizoen besteed ik in elke nieuwsbrief daar aandacht aan. Blijf je meekijken?
 
Een klein ps-je: op sommige apparaten wordt het lettertype niet juist weergegeven. Ik heb nog niet ontdekt waar dat aan ligt.
 
Energie besparen?

Ze waren vroeger zo gek nog niet. Omdat er al werk genoeg was. Alles ging nog met de hand en dus maakte je niet meer werk dan nodig. Ook was zuinigheid een eigenschap waar men trots op was. En dus was er de hooikist.
 
Binnenkant deksel

De hooikist die hier gebruikt wordt is minstens 70 jaar oud. Een hooikist is eenvoudig zelf te maken of te koop. De gehanteerde maat is 41,5x41,5x31,5.
In een notendop: je bereidt de maaltijd voor en het garen gebeurt in de hooikist. Rijst, macaroni, stoofpot. Met de juiste hoeveelheid water weggezet is je rijst of macaroni droog als het gaar is. Ideaal. Het is een plaatje in de keuken en leuk voor je gasrekening. Die willen we zo laag mogelijk houden. Wat jij!
 
Agenda
Makkelijke moestuin
Orde scheppen, scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, het najaar is daar een goede tijd voor. Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en met minder werk. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.
 
Vanochtend vroeg
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Ga je mee op een kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
We plukken ons eten bij elkaar (in de tuin) dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.

 
 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 9.00 op onderstaand adres. Duur ca. 1,5-2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro.
Voor aanmelding mail je het beste even.
 
 
  Recept voor Poké Bowl
voor 2 personen

Dit recept is gemaakt met zoveel mogelijk lokale producten. Het is eenvoudig te maken en geschikt bij deze temperaturen en je bent zo klaar.
 
Velderwt moestuin
Je hebt nodig:
 
jonge boontjes, velderwt of doperwt
blokjes komkommer
gekookte en in stukjes gesneden sperziebonen
fijngesneden rode kool
dungeraspte wortel
taugé
gehakte walnoot
2 gekookte eieren of stukje geroosterde tofu.
 
dressing van: 4 el tamari, 2 el rijstazijn, 1 el gembersiroop
 
Topping van zeewier of norivel in stukjes.
 
Verdeel alle ingrediënten over twee diepe borden en besprekel met de dressing en de zeewier.
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.