'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 38 - December 2012
 
Hallo , 
 
Hoe is het voor jou om terug te kijken op het afgelopen jaar? Had je dromen, zijn ze uitgekomen, zijn er zaken die je zó over zou doen, heb je goede voornemens voor het nieuwe jaar of doen we daar met zijn allen niet meer aan?
Ik weet het niet, zelf heb ik geen goede voornemens of het moeten dezelfde zijn als die ik elke dag heb. 
Goed zijn voor anderen en jezelf, gezond eten, op tijd naar bed, durven genieten, de boog niet altijd gespannen hebben, dat soort dingen.
 

Ik kreeg leuke reacties op het recept van de kruidnootjes uit de vorige nieuwsbrief. Ze zijn erg lekker en ook deze maand kan het nog, daarom onderaan deze nieuwsbrief nogmaals het recept.
 
De maankalender begint het nieuwe jaar met maan in Leeuw. Dat houdt in dat er invloed is op het hart, de rug en de aders. Wat goed is komt beter aan en wat slecht is ook. De dagkwaliteit is warm in het element vuur. Mooi sterrenbeeld om het oude jaar mee uit te knallen, letterlijk of figuurlijk.
Dit jaar koop ik de kalender voor het eerst sinds jaren niet. Omdat het al zo in mijn systeem zit dat ik vaak al doe wat ik dan later op de kalender lees.
Blijf naar buiten kijken, vooral ook ná zonsondergang en voel welke invloed het sterrenstelsel op jou heeft . Wil je er meer van weten dan is de maankalender misschien wel wat voor jou.
Maankalender van Marjanne Hess-van Klaveren, te bestellen bij http://www.bol.com
 
 Echt Hema
 
  
Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een fan ben van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Een fijne winkel waar je een groot assortiment aantreft van goede kwaliteit voor een lage prijs. Nee, ik heb geen aandelen ..
Dus voel ik me vrij om je te verwijzen naar een onderzoek dat Foodwatch heeft gedaan naar de Sinterklaastaart van de Hema. Het is schrikbarend om te lezen hoeveel toevoegingen daarin kunnen. Echt waar voor je geld, dat is dan wel weer
 
 Vitamine D
 
 
Hoe was het ook alweer, wat doet vitamine D, waar zit het in en waarom zou je het slikken? Het was iets met de zon, botten en tanden. Maar hoe verder?
Het is een gegeven dat wij met onze voeding hoe dan ook te weinig vitamine D binnenkrijgen. Ook als je zomers een fanatiek gebruiker van een zonnebril bent en/of als je je nagels lakt krijg je niet genoeg vitamine D binnen. De zonnebril en nagellak belemmeren de opname van vitamine D uit zonlicht.
Hier wat interessante weetjes.
 
Energie herstellen
 
Elke 1e avond van de maand praten we in besloten kring over het Energie Herstelplan. De invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen dit vraagt in de keuken. Dit doen we in onze geheel vernieuwde huiskamersfeer in Sint Odiliënberg met voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en aantekeningen. Voor aanmelden of informatie klik hier.
 
Frisse site 
 
 
Zoals zovaak op het internet kwam ik bij toeval op de site van eet goed voel je goed waar een vrouw onderzoek deed naar gezondheid een blog ging bijhouden van haar verandering in eetstijl. Voor haar en haar gezin met jonge kinderen. Het is van binnenuit geschreven en daarmee helder en eerlijk. Een no-nonsense site die ik je niet wil onthouden. Misschien zoek je toevallig ook net iets waar zij over geschreven heeft. Dus klik hier om verder te lezen.
 
Agenda
  
Vanaf januari gaan we gewoon door met élke 1e avond van de maand een Energie Herstelplan avond, zie artikel verderop in de nieuwsbrief. Voor aanmeldingen of vragen kun je mailen. 

Rondwandeling Kruiden herkennen voor in de keuken

Tijdens een wandeling van 1,5 uur leer je 7 kruiden kennen die je in de pan kunt verwerken tot iets lekkers of tot een frisse salade. Met het najaar voor de deur gaan we ook de uitdaging aan dat we wat lekkere paddenstoelen vinden. Ga je mee? Voor meer informatie kun je mailen. 


Supermarktsurvival - wat eten we eigenlijk?
Boodschappen doen we vaak vanuit routine. Dat is maar goed ook want het scheelt veel tijd. Stel je voor dat je elke keer opnieuw alle informatie op pakjes en potjes zou moeten gaan lezen. Maar dat is wel wat we gaan doen tijdens de supermarktsurvival. Als je denkt dat er voor jou niets nieuws onder de zon te ontdekken valt ga dan mee!
Voor aanmelding en meer info kun je mailen. Zodra we een groepje compleet hebben gaan we op stap.
 
Internet
 
Een deel van mijn grote oeuvre aan recepten is te downloaden via de site van de Natuurdietisten Nederland. Een informatieve site waar veel te ontdekken valt. 
Via Twitter kun je heel snel een actie kenbaar maken en actueel nieuws delen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je even kijken?
Foto's
 
Alle foto's zijn van eigen makelij, tenzij anders vermeld. Hiervan gebruik maken zonder aanvraag is strafbaar.
 
Special, speculaas!
 
Omdat het recept zo goed beviel, nogmaals het recept. Eenvoudig te maken en kán bijna niet mislukken.
 
Bron: Tip culinair
 
 Nieuwjaarswens
 
 
 
Ik wense u een jaar, dat zacht als zijde is;
ik wense u een jaar, dat blank en blijde is;
ik wense u een jaar, dat ver van krank is,
een deugdelijk jaar zo breed als 't lang is;
ik wense u een jaar, dat als 't voorbij is,
een zalig jaar voor u en mij is.
 
Guido Gazelle
 
En dat wens ik jou!
 
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
Ma t/m vrij 9.00-17.00 uur
  06 - 46022065
0475-527561