Vi som känner och har jobbat med Alice Boman från första stund, när hon släppte ”Waiting” 2013, va nog aldrig riktigt säkra på att denna dag skulle komma. Det finns så många orsaker till att detta album tagit så långt tid, för så många, men nu, år senare, miljontals streams senare, åtskilliga konserter senare, så är den äntligen här: 
 
Alice Bomans debutalbum "Dream On". 
 
Värd alla väntan… 
 
”Många låtar kommer ur en sorgsen känsla, att något är förlorat eller trasigt eller inte slutade på sättet du ville. Att få uttrycka allt det där gör en liksom lite starkare. Och det är fint att dela med sig av det för det känns som att alla kan känna igen sig i dom där känslorna. Jag hoppas att någon kanske finner tröst i det, att vi alla går igenom liknande saker. Det finns inga glada låtar här, det är en sorgsen skiva, men jag hoppas att den är hoppingivande också.” 
 
Alice Boman
Dream On
Släppdatum: 17 januari
Label: Adrian Recordings
 
Exclusiv genomskinlig vinyl, CD, kasette: https://adrian-recordings.myshopify.com/search?q=alice+boman
 
Spotify: https://open.spotify.com/album/2dDq9JDkU5QBYjJthOra2P?si=3teLNSyDRsaHMKAcp7zyWQ
iTunes: https://music.apple.com/se/album/dream-on/1478262954
 
 
”Det är en mäktig känsla när du är inne i den där bubblan och liksom förlorar tidsuppfattningen”, säger Alice Boman när hon beskriver det hypnotiska tillstånd hon befann sig i när hon skapade sitt album.
 
Det är också samma värld hon bjuder in lyssnarna till. Alice Bomans kännetecknande atmosfäriska sound, med hennes sköra, eteriska sång, skapar en slags vortex som man som lyssnare sugs in i. En värld där ambient drömpop och folk blandas till ett unikt uttryck.
 
 Den outgrundliga känslan av tystnad och stillhet som skymtar i Alices musik kommer just ur hennes avskalade musikskapande. Allt började som bekant med ett hemmaprojekt i tonåren – låtarna hon gjorde var egentligen bara skisser. Men när folk började höra hennes låtar och prata om det speciella soundet blev det uppenbart att hennes talang sträckte sig längre än att bara sitta hemma och plinka i ensamhet. 
 
Alice Boman har släppt två EPs, "Skisser" (2013) och 2014 års "EP II". Sedan dess har en period av reflektion och låtskrivarfokus följt, samt några enskilda singelsläpp tillsammans med producenten Fabian Prynn: “Heartbeat”, “Dreams” och “End of Time.” Alice Boman har hunnit långt från där hon en gång började. Hon beskriver det som två olika världar. Hon tänkte inte ens att detta skulle kunna bli något hon kunde försörja sig på, att hon, som nu, faktiskt kan ägna sig helt åt musiken. 
 
Även om debutalbumet kanske känns mer fylligt och genomarbetat är den nära, intima känslan fortfarande där. ”Jag ville inte förlora den där nerven. Det är viktigt för mig”, säger hon. 
Inledningsvis började låtskrivandet på hennes vanliga, avskilda sätt. Hon samlade ihop instrument och inspelningsutrustning och begav sig till ett hus på landet i några veckor tillsammans med Tom Malmros
 
 ”Jag fokuserade bara på att skriva och spela, hade inget som distraherade. Ibland behöver man distansera sig för att komma in i ett flow.”
 
Snart ville Alice Boman få in ännu mer samarbete i processen, hon började återigen samarbeta med Fabian Prynn, som hon spelade in "Heartbeat”, “Dreams” och “End of Time” med, men hittade också en ny kreativ dynamik med producenten Patrik Berger.
 
Det råder inga tvivel om att albumet på alla sätt och vis är hennes, men det nya samarbetet med Patrik Berger har onekligen haft en stor inverkan. 
 
”Det kändes så bra att arbeta med honom, redan från start. Det kändes inspirerande och väldigt naturligt och avslappnat, vilket känns viktigt när man arbetar så tätt ihop.”
 
 Det är ett intressant samarbete med tanke på att han tidigare främst arbetat med stora kommersiella popartister som Robyn, Charli XCX, Icona Pop och Santigold. Men det här är inget glossigt popalbum, istället har han gått in i kärnan av Bomans sound, identifierat det och höjt det till ett nytt ställe.
 
Turnédatum våren 2020:
 
14 feb – Malmö, SE (Babel)
15 feb – Köpenhamn, DK (Hotel Cecil)
18 feb – Berlin, DE (Kantine am Berghain)
19 feb – Amsterdam, NL (Paradiso)
20 feb – Paris, FR (Le Pop-Up du Label)
21 feb – Bryssel, BE (Witloof Bar)
23 feb – Brighton, UK (The Latest Music Bar)
24 feb – Manchester, UK (Gullivers) 
25 feb – London, UK (Union Chapel)
3 apr – Göteborg, SE (Pustervik)
4 apr – Stockholm, SE (Dramaten) - Extra datum
5 apr – Stockholm, SE (Dramaten) - Utsåld
 
Biljetter: aliceboman.com/tourdates
 
Foto: MÄRTA THISNER 
 
Adrian Recordings
Sverige
 
magnus@adrianrecordings.com
www.adrianrecordings.com
 
ALICE BOMAN ALEXANDRA BERGER ANDREAS TILLIANDER BITCH HAWK BJÖRNS VÄNNER BOEOES KAELSTIGEN DAVID & THE CITIZENS DAVID FRIDLUND DEN SVENSKA TYSTNADEN DMITRY FYODOROV DÖDEN EDDA MAGNASON EMIL JENSEN FAMILJEN HENRIC CLAES HEY ELBOW JONAS LUNDQVIST LAAKSO LATELY LA LA MARCUS CATO MARCUS NORBERG AND THE DISAPPOINTMENTS MEDBORGARBANDET MF/MB/ OLD POIZON_SW3 PRINTER RA SHARIF SHE’S WILD AGAIN TONIGHT SURF PHILOSOPHIES SVART KATT THE BEAR QUARTET THE FINE ARTS SHOWCASE THIS IS HEAD ULF STURESON VED YAST NEED FOR SPEED BO MEHR BOB HUND SPUNSUGAR