Quote
Week 25
Jaar 2014
 
 
Soms hebben mensen een klein zetje nodig
om te kunnen doorgroeien

 
Heb je je al ooit afgevraagd waarom je verslingerd geraakt aan allerlei videospelen zoals Angry Birds? Het antwoord is te vinden in het psychologisch principe dat je steeds maar verder je best doet om naar het volgende level te komen omdat dit je blij maakt en je je steeds sterker en beter voelt worden in het spel.
 
Zoals vastgesteld door Teresa Amabile en Steven Kramer  is het ook zo op het werk. Zij noemen dit ‘The Progress Principle’. Net zoals in games wordt werkplezier en motivatie verhoogd wanneer werknemers het gevoel hebben positieve vooruitgang te boeken in betekenisvol werk. Dagelijkse ‘small wins’ zoals het oplossen van een klein werkgerelateerd probleempje, het afwerken van een opdracht of het krijgen van een compliment van een leidinggevende of collega zijn belangrijker dan bonussen of andere beloningen.
 
De onderzoekers stelden ook vast dat zich geblokkeerd voelen, een tegenslag op het werk of wachten op een beslissing die niet genomen wordt een sterk negatieve invloed hebben op de motivatie van medewerkers.
 
Leontien Buddemeijer van de DPBGroep, een psychologisch adviesbureau voor mensen en teams in veeleisende posities, heeft enkele zeer toepasbare tips hoe je als leidinggevende  ‘The Progress Principle’ kan toepassen.  
 
P.S.: Heb je ook een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.