Extra nieuwsbrief voor jongeren februari 2021
Jongeren in coronatijd - Positieve Gezondheid
 
 
Beste jongeren (en ouders),

 
Dit is een oproep aan de jeugd van 12 tot 25 jaar! Wij nodigen jullie uit om met ons in gesprek te gaan.
 
 
Waarom?
 
Omdat wij benieuwd zijn naar jullie gedachten en jullie verhalen! Omdat wij snappen dat het voor jullie een moeilijke tijd is. Een tijd waarin je met je vrienden wilt afspreken. Een tijd waarin je wilt ontdekken wat het leven te bieden heeft. Je wilt ontdekken wie je bent en wat je wilt. En normaal doe je dat samen met anderen. En dat gaat nu moeilijk.
 
 
Wat willen wij als huisartsen?

Wij willen als huisartsen jullie in deze tijd van online contact extra ondersteuning bieden om deze tijd op een POSITIEVE manier door te komen. Om jullie te helpen zelf te ontdekken wat er allemaal WEL mogelijk is!
 
 
Hoe dan?

Een paar jaar geleden zijn wij als huisartsen in het Zorgplein Lemmer gestart met een heel nieuw plan. Dat plan heet Positieve Gezondheid.
 
 
Wat is Positieve Gezondheid?

Positieve Gezondheid is een andere kijk op gezondheid. Bij Positieve Gezondheid gaan we met jou op zoek naar wat je WEL kan!
 
Het is ontdekt door een huisarts die Machteld Huber heet. Zij had in de gaten dat gezondheid iets anders is dan wel of niet ziek zijn. Hoe gezond jij jezelf voelt hangt af van meer dan een ziekte of beperking alleen. Machteld Huber ontdekte dat gezondheid vooral afhangt van het vermogen om je aan te passen en zelf te beslissen hoe om te gaan met de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.
 
 
Wat betekent dat?

Dat betekent dat de omstandigheden waarin je je bevindt heel beroerd kunnen zijn en dat je je desondanks toch gezond kunt voelen!
 
 
Leuk bedacht maar hoe doe je dat dan?

Machteld Huber heeft een methode ontdekt die jou kan helpen om te ontdekken hoe je je gezonder kunt voelen. Die methode heet de Spinnenweb-methode.
 
 
Wat is de Spinnenweb-methode?

Het begint bij het invullen van 42 vragen over jezelf. Het zijn uiteenlopende vragen. Bijvoorbeeld over hoe je lichamelijke conditie is maar ook over hoe je gevoelens en gedachten zijn, over jouw dagelijks leven, of je nog wel meedoet in de groep, of je je gelukkig voelt en of je vindt dat je een zinvol leven leidt.
 
 
Wow! Dat gaat best diep!

Dat klopt. Samen met jou gaan we kijken naar wat voor jou ten diepste belangrijk is in jouw leven. En dan hebben we met elkaar een gesprek. Soms 1 gesprek. Soms twee of drie. Zoveel als maar nodig is. Het doel is om samen met jou te ontdekken welke stappen jij kunt zetten om positief gezonder te worden.
 
 
Maar dat weet ik al lang!

Onze ervaring is anders. Wij merken dat veel mensen juist helemaal niet zo goed weten hoe ze positief gezonder kunnen worden.
 
 
Kan ik dat wel?

Bij oudere mensen die al veel hebben meegemaakt in hun leven merken we dat het soms erg moeilijk is om zo’n gesprek te voeren. Door de jaren heen hebben ze zich zo goed aangepast aan moeilijke omstandigheden dat ze daar het liefst gewoon mee doorgaan en niet lastig gevallen willen worden met diepe vragen. Bij jonge mensen daarentegen merken we dat de toekomst nog helemaal open ligt. En dat een gesprek over Positieve Gezondheid heel goed kan helpen om te ontdekken welke mogelijkheden er voor hen zijn. Ook in moeilijke omstandigheden zoals de Corona-crisis.
 
 
En zijn die gesprekken dan wel vertrouwelijk? Komen mijn ouders daar dan ook achter?

De huisarts heeft beroepsgeheim. Dat wil zeggen dat de huisarts alle informatie die hij tijdens de gesprekken met jou te weten komt geheim moet houden. Het is wel belangrijk dat je ouder bent dan 12 jaar want anders hebben we toestemming van je ouders nodig. Als je tussen de 12 en 16 jaar bent is het handig dat je er ook met je ouders over praat maar dat hoeft niet perse. Als je 16 jaar of ouder bent mag je hier zelf over beslissen. Wil je hier meer over weten kijk dan op thuisarts.nl of op de website van de patientenfederatie. De kosten van de gesprekken brengen wij in rekening bij de verzekering en niet bij jouw ouders. Omdat de kosten niet onder het eigen risico vallen krijgen jouw ouders hier geen rekening van en blijven de gesprekken dus vertrouwelijk.
 
 
Ik ben nu wel nieuwsgierig. Hoe meld ik mij aan voor een gesprek?

Je gaat eerst naar de website https://mijnpositievegezondheid.nl/ en klikt op de tool. Er zijn 4 verschillende tools: ‘volwassen’, ‘kind 8-16 jaar’, ‘jongeren 16-25 jaar’ en ‘eenvoudig’. Je moet jezelf eerst registreren met een e-mailadres en een wachtwoord. Vervolgens kun je de vragenlijst met 42 vragen gaan invullen. Belangrijk is dat je hier even de tijd voor neemt. Het gaat erom dat je eerlijk invult hoe het voor jou persoonlijk is. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Je kunt er niet voor slagen of zakken. Het is voor jou persoonlijk. Ons advies is dus ook om het in je eentje te doen en je niet te laten helpen door anderen. Mocht je de vragen te ingewikkeld vinden dan kun je ook de ‘eenvoudig’-tool gebruiken of de vragen die je hebt meenemen naar het gesprek. Als je de vragenlijst helemaal hebt ingevuld kun je ook het spinnenweb maken. Vervolgens maak je een afspraak met de huisarts. Dat kan telefonisch of online via MGN. De vragenlijst en het spinnenweb – uitgeprint of op je mobiel - neem je mee naar de afspraak.
 
 
Jullie zijn van harte welkom op de huisartsenpraktijk!
 
 
De huisartsen
 
 
Huisartsenpraktijk Arentsen & Groeneveld, Vissersburen 17c, 8531EB Lemmer, www.arentsengroeneveld.nl