Hilversum Verbonden Nieuwsbrief, september 2017
                    
          5e jaargang, nummer 4
 

Groene en gezonde ideeën gezocht

Hilversum. Onze stad, onze toekomst.

De Hilversum 100 is op zoek naar verrassende ideeën om Hilversum groener en gezonder te maken. Er gebeurt al een hoop, maar het kan én moet nog een tandje duurzamer.
Wat kunnen we daar samen voor doen? Heb jij een goed idee? Bijvoorbeeld voor meer zonnepanelen, minder verbruik van gas en elektriciteit, meer fietsen of minder autokilometers? Doe dan mee met de Hilversum 100 Challenge en maak kans op €30.000 aan prijzengeld én adviesuren, om jouw plan een vliegende start te geven.
                                           www.hilversum100.nl
 
Geef- en Neemtafel tijdens Hilversum Actief (17 sept)
 
Voor de 3e keer organiseert 'Duurzaam Hilversum' een Geef- en Neemtafel. Dit keer tijdens de Hilversum Actief-markt op zondag 17 september, van 11 tot 16 uur op het marktplein. Alles is welkom zoals keukenspullen, apparatuur, kleding, speelgoed. Als het maar niet kapot is.
Vragen? bel Aernoud 06-1250.5498 / info@hilversumverbonden.nl
 
De Hilversum Actief-markt bestaat uit tientallen kramen vol met sport, cultuur en dingen om samen doen! De plek om te ontdekken wat er allemaal te doen is in Hilversum.
 
Bezoekers van de markt kunnen bij de Geef- en Neemtafel gratis iets meenemen wat ze kunnen gebruiken. Spullen die aan het eind niet door iemand meegenomen zijn, worden afgeleverd bij een kringloopwinkel. De Geef- & Neemtafel is een initiatief van ‘Duurzaam Hilversum’ en wordt o.a. ondersteund door Hilversum Verbonden, energie-coöperatie HilverZon, ruilkring LETS, Speel-o-Theek De Steeg en een Consuminderkring van Hilversummers.
Op de kraam van Duurzaam Hilversum zal verder informatie te krijgen zijn over tal van burgerinitiatieven in Hilversum zoals Repair Cafe Hilversum, Fairtrade Hilversum en Fietsen alle Jaren.
 
 
 
Heb je iets te repareren, of wil je gewoon even langskomen voor een kopje koffie op je wilt advies om zelf iets te fixen? Je bent van harte welkom.
 
Repair Cafe Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
 
De vrijwilligers van het Repair Café-Hilversum staan weer voor u klaar. Iedere maand gelegenheid uw spullen langs te brengen; of kom gewoon een kop koffie drinken!
9 september, Wijkcentrum Riebeeck, Van Riebeeckweg 50
7 oktober, Wijkcentrum Riebeeck, Van Riebeeckweg 50
4 november, Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg Kerkelanden
9 december, Wijkcentrum Riebeeck, Van Riebeeckweg 50
(telkens op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur)                  Meer informatie
 
Hilversum Actief: Ontdek op zondag 17 september wat er in Hilversum te doen is
 
Op zondag 17 september 2017 vindt de tweede “editie” van Hilversum Actief plaats. Dit is het vervolg op de SportFair en op de Vrijetijdsmarkt die al meer dan 25 jaar elke september plaatsvindt. Hilversum Actief wordt georganiseerd met steun van de gemeente. 
 
De toegang voor bezoekers aan Hilversum Actief is geheel  gratis. Op deze dag laten we zien waar Hilversum actief in is: sport, cultuur, zorg en vrijetijdsorganisaties gaan hand in hand.
Kom langs bij ± 90 vrijetijdsorganisaties en enkele commerciële partijen.
 

Nieuw: extra aandacht voor Duurzaam Hilversum

De aandacht voor duurzame initiatieven in Hilversum groeit. Wat Hilversum Verbonden betreft de hoogste tijd om extra aandacht te gaan geven aan duurzame initiatieven in Hilversum, en aan wat duurzaam leven precies inhoudt.
 
Op de site duurzaamhilversum.nl (en daarmee op hilversumverbonden.nl) zullen we nadrukkelijker aandacht geven aan duurzame initiatieven. Deze nieuwsbrief sluiten we vanaf nu af met een duurzaamheidstip en een korte column over duurzaamheid. Reacties en ondersteuning van harte welkom:
< duurzaam@hilversumverbonden.nl >
 
 

Nieuws van HilverZon

* De informatie-avond voor het 'Dudok Arena Zonnedak' in de kantine van de GAC trok op 10 juli meer dan 100 belangstellenden. De inschrijving is nog open: hilverzon.nu: interesse. De planning is dat de panelen in december op het dak van de Dudok Arena gelegd worden.
* Heel Hilversum kan meedoen aan onze zonnepaneel-projecten; huurders en woning-eigenaren, jong en oud; dit najaar organiseren we informatie-avonden in Hilversum Noord, Oost en ZuidOost. De data volgens z.s.m.
* De zonnepanelen op het dak van Sporthal Kerkelanden komen er aan! De 420 panelen voor 38 deelnemers worden eind september geleverd.
* Na de Meentkrachtcentrale, Rotor Media en VvE Centrum Hilversumse Meent zijn begin juli ook op het Oriongebouw aan de Seinstraat panelen gelegd.
* Op www.bit.ly/meentkrachtcentrale kunt u online zien hoeveel de panelen opleveren
* Voor het NoordWestelijk Villagebied (Boomberg, Trompenberg, Raadhuiskwartier) organiseren wij dit najaar een Energie-bespaar-avond met speciale aandacht voor het verduurzamen van monumentale panden.
* 10 oktober Dag van de Duurzaamheid - noteer alvast in je agenda.
* Abonneer je op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
* HilverZon kan ook ondersteunen bij het leggen van panelen op VvE's of voor bedrijven. Informeer naar de mogelijkheden op 06-1921.2288 / info@hilverzon.nu
De agenda van sociaal maatschappelijk Hilversum vind je op onze website.
 
Jouw initiatief (*) ook in onze agenda, op onze website of in de volgende nieuwsbrief? Stuur een email aan: info@hilversumverbonden.nl
(*) activiteiten voor/door inwoners van Hilversum zonder winstoogmerk
Naast de bekende zorg-aanbieders als uw huisarts, Hilverzorg, Amaris, Vivium en Tergooi kent Hilversum steeds meer nieuwe zorg-initiatieven. Vaak gaat dit om complementaire zorg. deze initiatieven leveren bijvoorbeeld een bijdrage aan het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen. Broodnodig!
Hieronder aandacht voor een bestaand initiatief, maar we hebben nog veel meer initiatieven nodig.
Unity Care: Samen voor een betere Zorg!
Liefdevolle zorgprojecten aangeboden door diverse organisaties, ZZP'ers, beroepskrachten en vrijwilligers, zoals:
 
Samen tegen eenzaamheid, gericht op eenzame thuiswonende senioren. Samenwerking met de gemeente Hilversum, Buurtzorg en Hilverzorg.
 
7 stappen naar binnen..., gericht op vrouwen. Een empowerment programma wat vrouwen in hun kracht zet. 

HILVERSUM FIETST

Woon, werk of studeer je in Hilversum?
Doe dan mee met Hilversum Fietst en verdien iets!

             Download de ring-ring-app, stap op de fiets en draag bij aan 'Fietsen alle Jaren'
 
TIP: Genoeg.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Korte Column
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duurzaam Hilversum wil iedere nieuwsbrief een tip geven die tot een duurzamer leven kan leiden. Aflevering 1: Genoeg.nl
 
Wat begon als de Vrekkenkrant, is opgegaan is in het tijdschrift 'Genoeg'. De doelgroep van Genoeg is 'iedereen die meer wil doen met minder'. De inhoud gaat over duurzaam leven, met minder spullen, meer kwaliteit, minder gedoe en meer rust.
Op www.genoeg.nl tal van handige tips, aankondigingen van workshops , columns en informatie. 'Genoeg' is ook verkrijgbaar als tijdschrift.
______________________________________________________________
 
Korte Column
We zijn zo gewend aan consumeren en genieten zo van luxe en gemak dat afzien van consumptie negatief ervaren wordt. Duurzaam leven heeft voor velen dan ook een negatieve klank. Dit terwijl er vele redenen te bedenken zijn om grenzen aan de consumptie te stellen. Consumeren is echter een verslaving en de neiging van veel verslaafden is te ontkennen dat er sprake is van verslaving. Laat dat nou precies zijn wat we doen.
 
We kunnen gerust stellen dat de meeste Nederlanders verslaafd zijn aan consumptie. Sterker nog; de hele samenleving is verslaafd aan consumptie, met als toppunt onze verslaving aan energie. We kunnen niet meer zonder.
 
Zonder energie zou ons leven drastisch veranderen. De stroomstoring van maart 2015 was daar een mooi voorbeeld van. Deze duurde een uur of 2. Mensen konden niet werken, zelfs winkeldeuren gingen niet open en kassa's werkten niet meer. Velen hingen rond op straat en zochten elkaars gezelschap.
 
Een mooie wake-up call was dat; en wanneer we even nadenken erkennen we dat we verslaafd zijn. De rationele reactie daarop is onze toegang tot waar we verslaafd aan zijn veilig stellen. En dan moeten we constateren dat die niet veiliggesteld is. Olie en gas raken op, en de neveneffecten van het energie-gebruik zijn ook desastreus. Alle reden om met z'n allen te zeggen; wij willen een energie-transitie, want we willen niet afkicken van onze energie-verslaving. Ik in ieder geval niet en heb met HilverZon de handschoen opgepakt. Doet u mee?
 
Aernoud Olde,  7 sept 2017
______________________________________________________________
 
Hilversum Verbonden is een vrijwilligers-initiatief. Vanuit een kleine kerngroep ondersteunen wij tal van burger-initiatieven zoals Repair Cafe Hilversum, Fietsen alle Jaren Hilversum, de beursvloer, HilverZon en diverse wijkgroepen.
Onze belangrijkste activiteit is echter communicatie; twitter (@hsumverb), de website en deze nieuwsbrief.
 
Zin om mee te denken en/of doen? Of wil je helpen bij de communicatie of bij het ondersteunen van initiatieven? Laat het ons weten: info@hilversumverbonden.nl
Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/hilversumverbonden