Nieuwsbrief nr. 83

Maart 2017
 
Beste ,

Merk je het ook, het voorjaar zit in de lucht! Her en der komen knoppen en bloemen tevoorschijn, merels zingen voorzichtig hun lied. De eerste boerenzwaluw is gesignaleerd.
Veel boeren zien de boerenzwaluw als geluksbrenger. Wanneer de zwaluw is gesignaleerd kan het land weer bewerkt worden. Bovendien jagen de boerenzwaluwen op schadelijke insecten. Er is veel bijgeloof rond de boerenzwaluw. Het loont de moeite om hier verder te lezen. Dan kom je te weten hoe de boerenzwaluw aan zijn gevorkte staart komt.
De boerenzwaluw is een eiwitjager. Omdat het nu toch de tijd is na carnaval (carne is vlees en vale is vaarwel) vind je verderop een recept met Seitan, een eiwitrijke vleesvervanger. Veel leesplezier weer!
 
Broedende boerenzwaluw op casco-nest 2016
 
 Geluksdag 2017
 
De Verenigde Naties heeft 20 maart uitgeroepen tot de Internationale dag van Geluk wereldwijd. Op zaterdag 19 maart geeft een groep ondernemers van de gemeente deze dag vorm en inhoud met allerlei geluksactiviteiten. Kom ook! Er is een inspirerend programma voor jong en oud, groot en klein. Er is een geluksroute uitgestippeld langs een dertigtal punten. Op elk punt is iets te beleven, te doen, te proeven, te koop, te zien. Kijk hier op het Programma.
Op een Blaadje is die dag aanwezig bij Tuincentrum Daniëls, op geluksplek nummer 30, 'de Groene geluksbrengers'. Je kunt bij mijn stand een groene geluksbrenger ophalen en je krijgt informatie hoe je met bloemen en planten je eigen geluk kunt creëren. Als je lezer bent van deze nieuwsbrief wacht je nog een leuke verrassing.
 
 
Quiz vraag
 
Wat kan groen voor je doen?
 
Zuurkool met seitan
 
Zuurkool, tegen het einde van de winter kan dat nog wel een keer. Zuurkool is lang te bewaren, goed gefermenteerd, goed voor de darmen, zit boordevol vitamine C en is gemakkelijk klaar te maken. Maarrrr .... je moet wel van zuurkool houden. Dus je leest nu verder of bladert door.
 

Ingrediënten voor 2 personen:
pak seitan (reformwinkel)
pak zuurkool
komijnzaadjes
preitje of bosui
pond aardappelen
 
Bereiding:
Kook de zuurkool en de aardappelen apart.
Voeg aan de zuurkool de komijnzaadjes toe voor het koken.
Snipper de prei of bosui zeer fijn.
Bak de seitan. Je kunt de seitan ook koken. Doe je dat kies er dan voor om het in het uitlekvocht van de zuurkool te doen.
 
Als alles bereid is dien dan de zuurkool (losgehaald met twee vorken) op met de komijnzaden en de prei. Aardappelen en seitan apart serveren of alles naar wens op elkaar stapelen. Goede maaltijd!
 
Quiz antwoord
 
Onderzoek toont aan dat kijken naar groen, buiten, in je huis of op kantoor je stress verminderen en je concentratie verbeteren!
Kruiden in de vensterbank en op je bord hebben ook zo'n soort effect!
 
Op de site van de http://degroenestad.nl/ kun je dit onderzoek vinden.
 
Agenda
 
 
 
Aanleg & onderhoud moestuin vanaf februari
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
Plukken, proeven en proosten vanaf maart weer mogelijk
Kom mee plukken, proeven en proosten. We maken een kruidenwandeling van maximaal een uur, plukken kruiden en maken hiermee een heerlijk diner klaar op open vuur. Dit kan op een Fornetto en op een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. Als het weer het toelaat doen we dit buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Of onder de sfeervolle overkapping. Prijs op aanvraag. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken.
Vanaf 4 personen. Data op aanvraag en in overleg, klik hier.

Geluksdag
Kun je ook niet wachten tot er eindelijk weer wat groens boven de grond komt? Kom dan naar Tuincentrum Daniëls in Vlodrop op zondag 19 maart en dompel je onder in een Geluksdag! Een initiatief van Gemeente Roerdalen waar ondernemers uit de omgeving op diverse manieren aan deelnemen. Tal van activiteiten en waar ook 'Op een Blaadje' actief zal zijn. Zie bovenaan in de nieuwsbrief en bijlage.
 
 
 
Op een Blaadje op Facebook
https://www.facebook.com/vlodrop.nl/
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.