thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuindagen - eetbare tuin – kleinfruit - kruiden - groenteplanten - en een hapje -


komend weekeinde zaterdag en zondag 7 en 8 mei 2016

de onvergetelijke groentedagen

Het feest van de eetbare tuin.

Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.

Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen verschilende, vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. Ook eenjarige kruiden zoals rucola, venkel, dille en koriander worden voor deze dagen gezaaid en opgepot. Er zijn veel nieuwe soorten. Niet eerder hadden we zo veel keus.

De groenteplanten staan vanaf nu tijdelijk in onze web-winkel. Zo kun je je bezoek aan onze groentedagen voorbereiden en alvast een boodschappenlijstje samenstellen.

Kijk hier alvast welke soorten er zijn: groenteplanten, kruiden en kleinfruit voor de groentedagen

Niet eerder dan aanstaande zaterdag 7 mei vanaf 10:00 uur zijn ze op de kwekerij te koop.

Groenteplanten en eenjarige kruiden zijn nu nog te teer voor verzending en bestellingen worden ook pas na dit weekeinde weer verzameld.

Meestal raakt tijdens de groentedagen al het een en ander uitverkocht. De voorraad wordt dagelijks bijgehouden. Zodra iets op is halen we het uit de online-winkel. De groenteplanten blijven hier twee of drie weken staan, zo lang de voorraad strekt.

Als de groente planten en eenjarige kruiden stevig genoeg zijn gaan we die ook verzenden. Kleinfruit en vaste kruiden worden jaarrond verzonden.

geduld groeit

Linda is hier al maanden mee in de weer. Ze zaait, verspeent, verzorgt en verpot stilletjes ver weg achter in onze kas volgens een strak schema eerst de pepers, dan de tomaten en zo stug door tot alle planten in potjes staan. Uiteindelijk is alles dan precies op tijd klaar voor onze groentedagen. Ze doet dit al zeker tien jaar zo.

Groenteplanten groeien exponentieel, ze beginnen traag maar het gaat steeds sneller. Ze worden als ze eenmaal goed op dreef zijn ook snel te groot, timing is belangrijk. Als alles is opgepot is het werk gedaan. Dan is het alleen nog water geven en wachten.

Helaas heeft het weer dit jaar voor het eerst niet eens een beetje meegewerkt. Het was veel te koud. Deze week gaan we opeens rechtstreeks van de winter naar de zomer. Voor komend weekeinde is dat geen bezwaar, het wordt heerlijk.

Maar de tomaten planten komen nog precies een week warmte te kort. Ze zijn nog erg klein. We kunnen het feestje helaas niet een week uitstellen. Wees alsjeblieft voorzichtig met de tere plantjes en geef ze na thuiskomst nog wat warmte en beschutting.

De groenteplanten worden opgekweekt in biologisch bemestte turfvrije potgrond en er worden hierbij uiteraard, net als bij de rest van de planten die we kweken, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

groente en andere planten voor je eetbare tuin
zeekool

Als gediplomeerd biologisch dynamische groenten en kruidentelers, met een klein beetje missiedrang, willen we deze dagen duidelijk maken dat er nog genoeg bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn. We willen ook inspireren hier zelf mee aan de slag te gaan. Het hoeft niet ouderwets te zijn om goed te smaken.

Voor wie liever zelf zaait is er een groot sortiment groenten en kruiden ook als zaad verkrijgbaar.

Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.

Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.

Behalve groenteplanten en kruiden hebben we nu ook heel veel verschillende soorten kleinfruit zoals bijzondere bessen, kiwi's, druiven, bramen, frambozen, aardbeien, vijgenstruiken en druiven geselecteerd op smaak en geschiktheid voor ons klimaat en teelt zonder bestrijdingsmiddelen.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Zwarte, groene, gele, paarse en witte tomaten, oranje en paarse bloemkolen, witte, gele en reusachtige aubergines, scherpe en zoete pepers, hertshoornweegbree en nog veel meer.

Welke groenteplanten er zijn kun je vanaf vandaag al in onze webwinkel opzoeken.

Niet alles kan worden opgestuurd, daarvoor zijn de planten soms te teer. Ze staan er hoofdzakelijk zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden.

Het zijn vooral veel soorten in een kleine oplage, dus een groot deel raakt waarschijnlijk, zoals gewoonlijk, tijdens het weekeinde al uitverkocht.

Er is ook een markt met:

de zaden en tuinboekenwinkel, van Der Plancke

Dit jaar verheugen we weer bijzonder op de bijdrage van de mannen van van der Plancke die een prachtige winkel gaan inrichten met een groot sortiment tuinboeken en vooral heel veel verschillende groenten en kruidenzaden uit alle windstreken.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

kookerij Lahaye

Maakt van groente en fruit de heerlijkste dingen. Hermine kookt als een godin. Laat je inspireren door haar bijzondere confituren, geleien, chutney's, sauzen, appel-perenstroop, en veel meer huisgemaakte heerlijkheden. Nieuw zijn onder andere Carrot Cake jam, confituur van jonge rabarber met frambozen en bramen en pittige mangosaus.

Ze richt ook een terrasje in waar je kunt zitten en genieten van onder andere hartige taartjes met seizoensgroenten zoals haar asperge-mozarella-zalm taartje, vegetarische groentetaartjes, of hartige wafels met walnotenpesto, gerookte zalm of kruidenkaas en salade, pastinaaksoep, miserable met passievruchten creme, brownies en lemonsquares en de bijpassende drankjes.

VELT

De vereniging ekologisch leven en telen richt een informatiekraam in over moestuinieren. Ze brengen vast die fijne dikke moestuinbijbel mee die je moet hebben. Bedenk alvast slimme vragen over ekologisch leven en telen.

Camac Machi

Is een bijzondere pottenbakker uit Roermond met ambachtelijk 'middeleeuws' tuin en keuken gebruiksaardewerk.

imkerij

Onze huisimker, Willem, van Beelicious heeft zo'n beetje alles wat je van honing of bijenwas kunt maken en heel veel verschillende soorten honing.


Het wordt weer een geweldig plantenfeest, we verheugen ons op je komst. Maar we verwachten grote drukte, dus vertel het alleen door aan je allerbeste vrienden.

Komend weekeinde; zaterdag en zondag 7 en 8 mei 2016 van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren als altijd gratis.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

explosieve groei

Onze webwinkel explodeert alweer.

We zouden heel graag bestellingen binnen een tot enkele dagen verzenden. Onze gesmeerde organisatie slaagt daar ook meestal in. Maar de groei is dit voorjaar opnieuw zo groot dat de verwerking van bestellingen, ondanks een bijzonder succesvolle uitbreiding van ons team, vele overuren en stevig doorwerken, op dit moment ongeveer twee weken vergt.

We zijn nu zo ver dat dat onze vervoerder sommige dagen met twee bussen moet komen om de pakketten af te voeren.

Wij worden overvraagd, dat is geweldig. Maar we vinden het vervelend dat soorten soms overbesteld worden en uitverkocht zijn tegen de tijd dat we de bestelling kunnen verzamelen.

Toch wordt de voorraad op de website nog steeds elke dag bijgewerkt.

Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. De beschikbare voorraad wordt dus eerlijk verdeeld. En we plannen ook zeer zorgvuldig op basis van meer dan 25 jaar ervaring de hoeveelheden die nodig zijn. Maar we vinden het altijd jammer als we je verwachtingen niet kunnen overtreffen.

Intussen in de tuin

De tuin loopt op dit moment flink achter. Maar het ziet er naar uit dat die achterstand nu ook weer snel ingehaald gaat worden. Het gaat misschien wel weer veel te hard . Ik maak me soms een beetje zorgen of ik wel genoeg geniet van onze tuin, maar ik doe mijn best.

Kom gerust mee helpen genieten, nu zaterdag en zondag 7 en 8 mei op onze onvergetelijke groentedagen.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

ook open

Het Hostaveldje is dit weekeinde natuurlijk ook open van 10:00 tot 17:00 uur.

Bij Marnis kun je alleen op zaterdag terecht.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2016

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2016 zijn dat verder:

7 en 8 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


maandag 16 mei extra open op tweede pinksterdag

4 en 5 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt.

9 en 10 juli
Lavendeldagen,
grote markt , terras en muziek.

27 en 28 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten, siergrassen en heel veel nog bloeiende Salvia soorten

24 en 25 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

29 en 30 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2016: BastinProgramma.pdf


Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin

met de groenten van Roger Bastin