Donderdag 23 april 2020

 

 
Dag lezers van deze Oppepper,
 
Het wordt donderdag.
Een mooie Oppepper hebben we daarvoor gemaakt.

Een mooie dag gewenst,
Henja, Helmi en Ineke
 
NB: Grappig plaatje - links
 

 
 
Koormuziek van Eric Whitacre

 
Claire Verlinden vult deze rubriek een paar keer per week. Deze keer neemt ze de suggestie op van Marijke vd Rotte: 'Nu we alles online en via beeldbellen moeten doen, verdient deze versie van Lux Aurumque van Eric Whitacre ook een plaats in de rubriek koormuziek. Eric Whitacre is de componist en koordirigent (zie foto links, waar we Claire zelf zien).
Zo componeerde Whitacre vier stukken voor ‘virtuele’ koren, waarbij de zangers hun partij voor de computer inzingen en naar de componist opsturen, die er vervolgens één geheel van maakt.In Lux Aurumque uit 2010 zijn 185 zangers te horen, vooral uit de Verenigde Staten.
Hij zou dit voorjaar in Hilversum zijn om te werken met het Groot Omroep Koor. En natuurlijk is dat nu ook niet doorgegaan.'
   
Claire voegt toe dat ook van Whitacre is het wiegelied dat ze liet horen en zien in de Senver-muziekochtend in december: The seal Lullaby
 
  
 
Grappige filmpjes en mooie muziek
Dit is een overzicht van wat we toegestuurd kregen. Misschien zit er een filmpje tussen die u al eens gezien hebt. We raken soms zelf ook de tel kwijt...
 
Van de filmpjes die we krijgen, maakt Huub YouTube-filmpjes. Behalve als er rechten op rusten, want daar krijgen we moeilijkheden mee.
 
Lievelingsgedicht
Ko van den Bovenkamp is onze redacteur voor gedichten. Bij hem kun je je lievelingsgedicht opgeven (k.vandenbovenkamp@hotmail.com) zodat we deze publiceren in deze Oppepper.

Marijke van Hooff
Hetty de Blaauw heeft onderstaand gedicht uitgezocht. "De woorden dienen mij steeds als leidraad", schrijft ze. 

Daglicht, van Marijke van Hooff


Sta met mij in de tuin van heden,
vang het  licht zolang het is,
roep het donker niet, het komt
vanzelf. Spreek niet van verleden,

leg op toekomst geen beslag.
Zie deze dag als aanvang,
belofte voor wellicht een nieuw
begin. Ontwaar de glans en kom

mij daarin nader, geef dit moment
tot in de kleinste ruimte zin.
 
Recept van vispotje met pesto
Henja heeft weer een lekker recept voor ons.
Met vakantie gaan zit er dit jaar niet in. Heel jammer, maar natuurlijk gaan we niet bij de pakken neerzitten. Als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mohammed, is een bekend gezegde uit mijn jeugd.
Dus halen we de vakantie naar onze tuin of balkon. Gewoon aan de keukentafel kan natuurlijk ook. Een vispotje met pesto. Een recept voor 2 personen.
 
 
 
 
 
Senver in beweging, met Helmi, deel 10
Natuurlijk is er vandaag weer Nederland in Beweging (vergeet het niet) en als je op je Facebook zit is Bewegen met Lenette van Dongen ook leuk. Dat ik over beide enthousiast ben weten jullie al. Dus ga vooral door, en blijf in goede conditie. Daar kan je alleen zelf voor zorgen.


 
Voor stoelgymnastiek gaan we even iets anders doen. Ontspannen! Wat ontspanning in de nek en schouders hebben we allemaal, en nu zeker nodig. Je  kunt deze oefeningen gewoon op de stoel doen. Doe de oefeningen en paar keer per dag en je zult merken dat het helpt.
Een heerlijke virtuele wandeling naar zee met Tineke de Nooy is vandaag het onderwerp voor een ontspannen meditatie.
Een heel bijzondere vorm van samen bewegen vond ik dit filmpje. Uiteraard opgenomen ver voor de coronatijd.
En dan tot slot een ouder echtpaar twistend op weer Chubby Checker.

 
De feuilleton, aflevering 35
Vandaagt is Henja aan de beurt voor aflevering 35. Waar waren we ook al weer?

Kees moet even gaan zitten, blijkt uit aflevering 34, want er ging iets mis met zijn hart.
Daar moet Henja op voortborduren.
 
 
De vakantiequiz van gister
Gister namen we de quiz op waarbij je kon uitrekenen waar je heen zou gaan op vakantie. In alle gevallen kom je uit op 9: stay at home.
 
We hebben nagevraagd hoe dat nou kan.
 
Het zit zo:
  • Kies een getal tussen 1 en 9, we noemen dat x. Vermenigvuldig met 3: 3x, tel er 3 bij op: 3x + 3, vermenigvuldig het geheel met 3:  3 ( 3x + 3 ) = 9 ( x + 1).
  • Dus het antwoord is een veelvoud van 9 tussen x = 1 en x = 9, dus tussen 18 en 90.
  • En voor alle veelvouden in die reeks geldt dat de samenstellende cijfers van die getallen samen 9 zijn.
 
Wijsheid en haiku
De wijsheid voor deze donderdag:
Hoe kan een enkele menselijke cel met een diameter van minder dan éénduizendste van een centimeter zoveel instructies in zijn DNA bevatten dat er 1000 boeken van per stuk 600 bladzijden nodig zouden zijn om die te noteren?

De haiku

De seringenboom
van mijn jeugd opgestookt
in de open haard.

LT

Opmerking: hier is sprake van een dichterlijke vrijheid. In plaats van 5,7 en 5 lettergrepen gaat het in deze haiku om 5,6 en 5 lettergrepen.