Nieuwsbrief #20 - 12 mei 2015
 
Beste ,
 
Morgen is het zo ver: dan is het dappere 6-tal van ons C-nest 13 weken oud.Tijd dus om de cattery te verlaten.
En is het dus tijd  voor een lang verwachte update.
 
Ondanks hun zorgzame start gaat het goed met ze allemaal. Cotter is goed hersteld van het FCK-syndroom. Alleen blijkt Comet een knikstaart te hebben. En is bij Clain een aandoening aan het borstbeen vastgesteld: Pectus Excavatum.
 
In deze nieuwsbrief meer informatie over de gezondheid van het C-nest, onze plannen met Evita en de G2-cursus van Pawpeds.
 
 
Johan & Almar
Asmara, Avana, Evita, Khabul & Moksi
 

 
FCK-syndroom Cotter
FCK = Flat Chested-Kitten; zie ons blog van 1 maart: Zorgelijke weken. 
 
Op de röntgenfoto die we met 12 weken hebben laten maken, is niets meer te zien van het FCK-syndroom bij Cotter.  
Pas toen hij de gele brokjes met melk in een romige vulling vanWhiskas ontdekte, begon hij interesse in vast voer te krijgen. Alleen de gele, de andere wilde hij niet. e hebben dus menig zak Whiskas uitgesorteerd om alleen de gele brokjes over te houden.
 
 
 Het heeft wel een tijd geduurd voordat Cotter volledig zelfstandig brokjes ging eten. We hebben hem heel lang nog Convalessence (vloeibaar krachtvoer) gegeven, omdat hij totaal geen interesse in brokjes had.

Langzaam hebben we verschillende soorten smaken en structuren van andere brokjes hierbij gemixt. Inmiddels voeren we hem al 2 weken niet meer bij en eet hij volledig zelfstandig. Hij zit nu op een gewicht van rond de 2 kg.
 
Knikstaart Comet
Een knikstaart is een genetische afwijking die zich door zowel in- als uitwendige factoren kan manifesteren. Factoren tijdens de embryonale fase kunnen dit triggeren, maar ook na de geboorte kunnen triggers van buitenaf een knikstaart “activeren”.
 
Met 9 weken constateerde de dierenarts bij Comet een knikstaart . Deze zit bijna aan de basis van zijn staart. Hierdoor staat zijn staart in een knik naar links en kan hij deze niet (goed) rechtop laten staan.
Op de röntgenfoto die we ter controle hebben laten maken, zijn alle 7 lendenwervels te zien en verder geen andere afwijkingen aan zijn ruggengraat. Comet heeft hier ook geen last van en weet zijn evenwicht goed te behouden tijdens het spelen. Hij weeg inmiddels rond de 2,5 kg.
 
Pectus Excavatum Clain
Op de foto is te zien dat zijn hart hierdoor iets naar rechts wordt gedrukt en ook een longkwab niet volledig kan functioneren.
Aan Clain zelf is niks te merken. Hij speelt gewoon, heeft geen ademhalingsproblemen of afwijkende hartgeluiden. Ook groeit hij in hetzelfde tempo als Cotter en weegt hij ook rond de 2 kg.
 Omdat het niet te voorspellen is hoe zich dit gaat ontwikkelen in de toekomst, hebben we in overleg met de nieuwe eigenaren besloten om Clain nog even bij ons te houden.


De röntgenfoto ter controle van het FCK-syndroom bracht bij Clain een andere aandoening aan het licht. Ook bij hem is de afvlakking van de borstkast vrijwel volledig gesteld, maar blijkt het uiteinde van zijn borstbeen naar binnen te groeien. Dit noemt men Pectus Excavatum; ook wel trechter- of kippenborstje.
 
Volgende week dinsdag hebben we een afspraak in het Universitair Diergeneeskundig Centrum in Utrecht.
Hier zal bekeken worden of het verstandig is om Clain preventief te opereren en deze vergroeiing te corrigeren. Als we namelijk afwachten en hij krijgt klachten, dan kan het zijn dat hij een veel zwaardere ingreep moet ondergaan, omdat hij dan mogelijk te oud is voor de minder ingrijpende aanpak.
De “simpele” aanpak bestaat uit het plaatsen van een uitwendig corset waarbij het borstbeen door middel van inwendige draden wordt “rechtgetrokken”. Bij de zwaardere ingreep zal het aangedane deel van het borstbeen verwijderd moeten worden en inwendig een kunstmatige spalk geplaatst moeten worden ter vervanging. Zodra we meer weten, zullen we dit melden op Facebook en ons blog.
 
Gewichtscurve C-nest
Ondanks hun moeizame start en gebreken, zijn de kittens van het C-nest onze grootste tot nu toe! Cane en Comet wegen al 2,5 kg. Ter vergelijking: Asaro uit het A-nest woog 2,2 kg toen hij weg ging en Bannister uit het B-nest 2 kg.
Zelfst de 2 lichte uit dit nestje, Chari en Cotter, zijn zwaarder dan de lichtste kittens uit het A- en B-nest. Chari weegt 1,9 kg tegen de tijd dat ze weg gaat en Cotter 2,1 kg. Adur (A-nest) en Bhima (B-nest) wogen beiden 1,8 kg toen ze weg gingen.
 
Plannen Evita
 
Omdat Evita om de 10-14 dagen krols was en ze rond de 3,2 kg bleef wegen, hebben we besloten haar tijdelijk op de poezenpil te zetten. Doordat alle energie in de krolsheid ging zitten, groeide ze niet meer en blijft ze dus te klein om mee te fokken. Ze heeft nu 5 weken de pil, is een stuk rustiger en weegt inmiddels bijna 4 kg. 
We willen haar maximaal 3 maanden de pil geven en dan kijken hoe ze zich ontwikkeld. Of ze ook qua grote groeit en niet alleen aankomt in gewicht. Dit betekent dat zijn niet deze zomer gedekt zal worden, maar op zijn vroegst in het najaar.
Daarnaast moet ze ook nog alle testen om te ondergaan om te bepalen of ze gezondheidstechnisch geschikt is voor de fok.
Aanstaande vrijdag gaan we met haar voor de echo van hart en nieren om HCM en PKD uit te sluiten.
We hebben eerder al alle DNA-testen laten doen en deze zijn goed. Zij is genetisch niet belast met de genen die momenteel bekend zijn bij HCM, PKdef en SMA. Klik hier voor meer info over deze aandoeningen. De uitkomsten van de echo, zullen we melden op Facebook en ons blog.

 
G2-cursus Pawpeds
 
 
 
Op de dag dat het C-nest is geboren, is Almar begonnen met de G2-cursus van Pawpeds. Afgelopen week heeft hij deze gehaald en mag ook hij de ribbon hiervan voeren op onze website.

Deze cursus gaat verder in op het opstellen en uitvoeren van een fokprogramma voor beginners. Onderwerpen die aan bod komen: Verantwoordelijkheden van de fokker,  Wetten, vergunningen en regelgeving, Fokplan, Basisgenetica, Kleurengenetica, Genetische ziekten en gebreken, Infectieziekten, Verparing ,Zwangerschap, Worp van de kittens, Gebreken bij de kittens, Ontwikkeling van de kittens en Kleurbepaling.
Klik hier voor het bewijs van deelname.
 
Er is een 3e cursus (Katten fokken) die nog dieper op de materie van de G2 ingaat. Zodra deze in het Nederlands gegeven wordt, zal Almar zich hiervoor inschrijven. Johan staat inmiddels op de wachtlijst voor de Engelse versie van de G3.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF 
  • FCK-syndroom Cotter
  • Knikstaart Comet
  • Pectus Excavatum Clain
  • Gewichtscurve C-nest
  • Plannen Evita
  • G2-Pawpeds
 
LINKS 
 
VOORBIJE
GEBEURTENISSEN
 
21 april 2015
Khabul jarig (2011)
 
 
KOMENDE GEBEURTENISSEN
 
14 mei 2015
Comet en Carson
verlaten de cattery
 
15 mei 2015
Echo HCM/PKD Evita
Cane verlaat de cattery

17 mei 2015
Cotter verlaat de cattery
 
19 mei 2015
Consult Clain Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht
 
23 mei 2015
Chari verlaat de cattery