Nieuwsbrief nr. 69
November 2015
 
Beste ,
 
November is het al en het weer is ons nog zo heerlijk zonnig gezind. Zonder in gekweel te belanden is het toch echt wel schitterend buiten. En of je nu in de file op weg bent naar je werk, je hond uitlaat of boodschappen doet, overal kun je genieten van de bonte herfstkleuren, mistflarden en de opkomende zon.
Misschien heb je een moestuin, groenteborder of balkon waar je het nodige winterklaar hebt gemaakt en zijn je aardbeiplantjes afgedekt met wat stro of afgevallen bladeren.
 
 
Onder dat afgevallen blad gaat het bodemleven aan ons waarnemend oog voorbij. Maar belangrijk is het wel. Zo is de regenworm, samen met de bij, de belangrijkste bewoner op aarde. En wij maar denken dat wij dat zijn... 
Wil je weten waarom, lees dan hier verder.
 
Jodiumtekort
 
Hoe zat het ook alweer? Jodium hebben we nodig voor de schildklier anders krijgen we krop/struma en het zit in brood, zoiets toch?
Jodium is essentieel voor de aanmaak van schildklierhormoon en komt nauwelijks voor in natuurlijke producten. Het wordt al tientallen jaren via bakkerszout aan brood toegevoegd. Hoewel de hoeveelheid zout in brood de afgelopen jaren een paar keer naar beneden is bijgesteld (want zout is slecht voor de bloeddruk) krijgen we met behulp van de bakker nog genoeg jodium binnen zo bleek uit de laatste cijfers van het RIVM. Maar die cijfers zijn uit 2010 en toen was de hype rond brood nog niet begonnen.
 

Nu brood steeds meer in de ban lijkt te gaan door bestsellers als 'Broodbuik' en 'De Voedselzandloper' is de vraag hoe we dan aan jodium komen. Zes boterhammen bevat 150 microgram jodium. Maar haal jij dat, zes boterhammen?
Eet je geen brood dan is het alternatief bijvoorbeeld een kilo kaas, veertien glazen melk of acht eieren. Ook Kelptabletten bevatten jodium, in een natuurlijke vorm.
Jodiumgebrek kan leiden tot vermoeidheid. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben anderhalf keer meer jodium nodig. Als zij stoppen met het eten van brood ontstaat het risico dat ze niet genoeg jodium overdragen op hun ongeboren of pasgeboren kind. Er zijn aanwijzigen dat een gebrek aan joidum problemen oplevert bij de hersenontwikkeling van kinderen. 'Zelfs een subtiel tekort aan jodium leidt tot een lager IQ', aldus internist-endocrinoloog Robin Peeters, hoofd van het schildkliercentrum in het Rotterdamse Erasmus MC.
RIVM becijferde wat er gebeurt als we stoppen met de comsumptie van brood met gejodeerd zout. Dan neemt het aantal mannen met een jodiumtekort toe van 1 naar 25% en het aantal vrouwen zelfs naar 50%.
Over de hype dat het eten van brood ziek maakt is nog veel onduidelijkheid. Bij het eten van te weinig brood bestaat in elk geval wel de kans dat een jodiumtekort op de loer ligt. Weeg zelf de voordelen en nadelen af  en kies voor voeding rijk aan jodium. Klik hier voor een informatief filmpje over jodium.
 
Recept voor herten, tijgers en olifanten
 
De site van het Energieherstelplan wil ik weer eens onder jullie aandacht brengen. Het is een site boordevol informatie en je vindt er nog praktische recepten ook. 
Daarvan wil ik je er nu op een attenderen omdat het zo mooi past in het jodiumverhaal hierboven. 
Een visschotel met kabeljauw en spinazie rijk aan mineralen die de energie ondersteunen.
Het energieherstelplan gaat uit van drie typen (lichaamsconstituties) die gebaseerd zijn op de Ayurveda. Heb je een verstoring, een lichamelijke klacht, dan kun je met behulp van het energieherstelplan zo toegepast koken dat je aan je klachten werkt en je, soms al na korte tijd, veel beter gaat voelen. 
Wil je weten welk type jij bent (een hert, een tijger of een olifant, of een mix daarvan) doe dan eens de test verder op de site. Klik hier voor het recept.
 
Agenda
Koelkastchallenge
In december geef ik, op aanvraag, workshops voor deze nieuwe manier van kijken naar je voorraad.

Wat zijn de voordelen?
Je krijgt inzicht in je inkoopbeleid en leert welke basisvoorraad handig is om op terug te vallen.
Je wordt creatiever en leert nieuwe kookmogelijkheden en combinaties. Je wordt behendiger in het opmaken van restjes, waar je voorheen geen brood meer in zag.
Wil je meer informatie dan kun je me mailen.
 
Bodyscan  
Kom langs voor een bodyscan, zodat je weet hoe je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa er voor staan. 
Elke vrijdag tussen 14-19 u. Graag vooraf aanmelden.

Geinige groentenborder en koddige kruidentuin  
In de maand november geef ik informatie over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin.
Je bent welkom in Vlodrop op woensdag 15 november tussen 10-13 uur.
 
Plukken, proeven en proosten
Vanuit Vlodrop worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij ons thuis, bij de 'Zweedse hoek', een grote vuurplaats. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben in Dutch Ovens, gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.