thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

geuren en kleuren - vakantiegevoel - kruiden - mediterraan - kleine gerechten


komend weekeinde 13 en 14 juni 2015

mediterrane planten dagen

Vakantiegevoel in je tuin, kruiden en geurende planten.

Iets subtieler, dan eten uit eigen tuin is het vluchtige genot van de geuren in je tuin.

Als het weer een beetje meewerkt verblijven wij deze tijd van het jaar in de heerlijke zwoele lucht van Cistus, Phlomis, salie en lavendel.

Het moet er warm genoeg, windstil en een beetje vochtig voor zijn. En als het dat is, weet ik weer waarvoor we dit allemaal doen. Dit is voor mij de essentie van tuinieren.

Mooi is arbitrair, een woord zonder inhoud. Ik probeer het daarom niet te gebruiken. Iedereen kan bloemen mooi vinden en composities van bloemen bewonderen, je kunt ze dan heel geslaagd noemen of aantrekkelijk als ze mooi zijn, maar dat zijn ze vanzelfsprekend.

De diepste dimensie van de tuin is wat mij betreft de geur die ruimte en tijd verslaat.

zaterdag en zondag 13 en 14 juni van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren gratis

Welke mediterrane planten op dit moment voorradig zijn kun je hier zien: mediterrane planten

deelnemers aan de mediterrane plantendagen:

Maarten, van Camac Machi uit Roermond maakt middeleeuws traditioneel en ook heel mediterraan gebruiksaardewerk voor huis en tuin. De warmste pottenbakker van de zuidelijkste helft van ons land.
www.camacmachi.nl


Bij dit vakantiegevoel passen honing-lavendel en andere lekkere honingzoete ijssmaakjes. Willem van
Beelicious staat bovendien klaar om het verhaal van de bijen te vertellen en loopt af en toe graag mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij 110 meter boven de zeespiegel
www.beelicious.nl


Kookerij Lahaye verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in haar fantastische confitures, sausen en chutney’s. Dit weekeinde heeft Hermine niet alleen die heerlijke hartige aspergetaartjes met chevre, krokante wafels met roomkaas en zalm maar ook frisse vlierbloesem punch met een klein beetje witte bubbels. Nieuw om mee naar huis te nemen zijn de rozen- en vlierbloessemgelei, vlierbloesem siroop en vijgenconfituur met gember. Er is ook een overdekt terras waar je van Hermine's kookkunst kunt genieten.
www.kookerijlahaye.com


Mediterrane planten

zijn voor ons de planten die van nature voorkomen in de buurt van een zonnige zuidelijke zee. Het gaat dus niet over de tropische palmen en andere exotica die men in dergelijke streken importeert om met iets van ver weg te tuinieren.

Pas als ze bij ons winterhard zijn hebben we er hier ook iets aan. Daarom smokkelen we er regelmatig ook wel bergplanten tussen die welliswaar in een mediterraan land, maar dan op grote hoogte groeien zoals lavendel.

Echte lavendel groeit van nature boven 600 meter tot boven de duizend meter waar het elke winter dertig graden vriest en in de zomer niet veel warmer wordt dan 20 graden.

Turkse planten komen heel regelmatig in aanmerking omdat het daar in de winter ook veel kouder wordt dan bij ons.

Tijm komt van nature door heel Europa voor vooral op droge meestal kalkrijke plekjes. De soorten die wij het leukst vinden verdragen ook veel vorst. En de meeste soorten die wij opvoeren als mediterraan zouden de voorkeur geven aan een winter met een elfstedentocht boven een warme, natte kwakkelwinter.

Rozemarijn, Cistus en kuiflavendel vormen als echte kustplanten een uitzondering op die voorkeur voor vorst. Cistus en kuiflavendel (Lavandula stoechas) zijn bovendien zuurminnend. Het is beslist niet zo dat je alle mediterrane planten royaal kalk moet geven. Dat maakt welliswaar de grond fijn los en doorlatend maar sommige soorten verdragen kalk slecht.

Phlomis soorten zijn over het algemeen weinig kieskeurig. De meest spectaculaire warme geur mag je verwachten van Cistus. Omdat wij op kalkrijke grond tuinieren hebben wij in ons sortiment vooral kalktolerante Cistus.

Ferula, een van mijn grootste favorieten onder de uitstekend winterharde, mediterrane planten, beleelft in onze tuin een topjaar. Maar ik wil er nog veel meer. Het duurt tot zes jaar voor ze voor het eerst bloeien en juist nu bloeit Ferula comunis (binnenkort ook Ferula cummunis subsp. glauca). We hebben komend weekeinde zelfs voor het eerst sinds lang planten van Ferula comunis. Iets later dit jaar hebben we ook een kleine lichting van de zeer zeldzame meer compacte Ferula arrigonii uit zelf op Corsica verzameld zaad.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

biotoopjes

Mijn favoriete tijdverdrijf is het scheppen van natuurlijke biotopen waar planten, insecten, vogels, vlinders, bijen, kortom; dieren en planten zich in vrijheid optimaal kunnen ontwikkelen.

Grote diversiteit zorgt voor een zichzelf herstellend evenwicht waar plagen geen kans krijgen. We hebben onze wilde berm, onze bloemenweides en het groendak op de bijenstal. Ze zorgen dicht bij ons kweekveld voor een vrijwel onverstoorbaar natuurlijk evenwicht.

Sinds een week heb ik nu ook de waterplas waar ik al vele jaren plannen voor maakte. Regen en beregeningswater van ons kweekveld stromen voortaan naar een vijvertje waar het water liefst kalm kan bezinken. Rondom die vijver heb ik onder andere inheemse waterzuiverende oeverplanten, heel veel verschillende muntsoorten en melisse geplant. Daaromheen staan wilde en halfwilde, vooral geurende rozen en bottelrozen, Irissen in grote groepen en alles wat de kwekerij maar aan groot- en kleinfruit rassen en soorten te bieden heeft. Hazelaars, alle denkbare soorten bessen, vlier, frambozen en bramen alles wat maar iets eetbaars voortbrengt om zo veel mogelijk leven aan te trekken heb ik geplant. Voor het eerste jaar zijn er bijenplanten ingezaaid gemengd met vaste vlinderplanten uit ons sortiment voor de langere termijn.

explosieve groei

Herhaling (sorry): De bedoeling is bestellingen in onze webwinkel binnen een tot enkele dagen te verzenden. Onze gesmeerde organisatie slaagt daar ook meestal in. Maar de groei is dit voorjaar opnieuw zo groot dat de verwerking van bestellingen, ondanks een bijzonder succesvolle uitbreiding van ons team, vele overuren en stevig doorwerken, op dit moment drie tot vier weken vergt.

Wij worden overvraagd, dat is natuurlijk geweldig, maar we vinden het vervelend dat soorten soms overbesteld worden en uitverkocht zijn tegen de tijd dat we de bestelling kunnen verzamelen. Dit is natuurlijk teleurstellend en zorgt soms voor irritatie. We vinden het altijd jammer als we je verwachtingen niet kunnen overtreffen.

Toch wordt de voorraad op de website nog steeds elke dag bijgewerkt.

Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. De beschikbare voorraad wordt dus eerlijk verdeeld. En we plannen ook zeer zorgvuldig op basis van 25 jaar ervaring de hoeveelheden die nodig zijn.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is; we doen ons uiterste best niemand teleur te stellen. Wees alsjeblieft niet boos op ons als een keer een soort net uitverkocht is nadat je zo veel geduild hebt moeten opbrengen. We doen ons uiterste best de achterstand zo snel mogelijk in te halen en de voorraad zo veel mogelijk uit eigen teelt weer aan te vullen.

Voor voorrang kom je het beste zelf naar de kwekerij.

het handboek bij deze dagen; 'puur mediterraan tuinieren'

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgeversDe gedrukte exemplaren zijn nu echt op, maar de tweede druk van mijn boek over kruiden en winterharde mediterrane planten is gratis digitaal te downloaden.puur mediterraan tuinieren als PDF:

ook open

Kwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is dit weekeinde ook open van 10:00 tot 17:00 uur.

Hex

Bij Kasteel Hex in Heers, niet ver van Tongeren, ongeveer 50 km hier vandaan zijn komend weekeinde (plus vrijdag) open tuin dagen, (voorheen de rozendagen). Je treft er vooral rozenkwekers maar ook andere gespecialiseerde plantenkwekers en tuinleveranciers. De omgeving en ambiance zijn er prachtig.

ons jaarprogramma, overige themadagen in 2015

13 en 14 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

11 en 12 juli Lavendeldagen, grote markt, kunst, terras en muziek.

29 en 30 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2015: BastinProgramma.pdf


Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin


Met warme groet, Roger Bastin