Cuba                          
11 oktober 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Werkbezoek Tweede Kamer aan Cuba
 2.  IT-sector bevindt zich in een grijze zone
 3. Streetnet: internet op z'n Cubaans
 4. De 11 lekkerste gerechten uit Cuba
 5. Snel nog naar het oude Cuba van Fidel
 6. Nieuw plan voor sluiting Guantanamo
 7. Europees orthodox Links te gast in Havana
 8. Een geschenkje uit Cuba; belasting betalen?
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Werkbezoek Tweede Kamer aan Cuba
Van 18 t/m 25 oktobera.s. zal een delegatie uit de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken een werkbezoek brengen aan Cuba. De volgende thema’s zullen tijdens deze reis centraal staan: de actuele politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Cuba, waaronder de verbetering van de relatie met de Verenigde Staten, en de diplomatieke en handelsbetrekkingen van de EU en Nederland met Cuba. De delegatie bezoekt behalve Havana ook de provinciesteden Camagüey en Santiago de Cuba.
De delegatie bestaat uit de leden: Eijsink (PvdA) (delegatieleider), Servaes (PvdA), Arib (PvdA), Ten Broeke (VVD), Taverne (VVD), Van Bommel (SP), De Roon (PVV) en Pechtold (D66).

Politieke oppositie
Glasnost in Cuba adviseert de delegatie vooral ook kennis te maken met de civil society in Cuba en de plaats van de politieke oppositie. Bij een wisseling van de wacht in Cuba zijn juist contacten met dit segment van de Cubaanse samenleving van grote betekenis. Lidstaten van de Europese Unie hebben op dit moment sterk de neiging juist de politieke oppositie in vergeten. Het accent valt vaker dan voorheen op een creatieve schrijver, een interessante blogger, een universitair docent of filmmaker. Een parlementaire delegatie naar Cuba zou echter zorg moeten dragen dat in het programma ontmoetingen plaats vinden met vertegenwoordigers van de Damas de Blanco, de Unión Patriótica de Cuba UNPACU, Antonio Rodiles, mensenrechtenactivist Elizardo Sánchez, Manuel Cuesta van de sociaal-democratische Arco Progresista, Yoani Sánchez van de kritische internetkrant 14ymedio en anderen die streven naar verandering plús democratisering.

Openheid
Deze ontmoetingen zijn ook niet gediend met geheimzinnigheid, maar zouden evenveel publieke aandacht moeten krijgen als een bezoek aan het Marielproject of een gesprek met kardinaal Ortega. Ook zou in contacten met de autoriteiten moeten woorden aangedrongen op de onmiddellijke vrijlating van graffitikunstenaar Danilo Maldonado of El Sexto, die sinds 25 december 2014 zonder proces gevangen zit.

Redactie.
 
2. IT-sector Cuba bevindt zich in een grijze zone
In geen Latijns-Amerikaans land is het zo pover gesteld met het internet als in Cuba. Jonge ondernemers willen dat veranderen, maar botsen op de grenzen van de hervormingen. De overheid tolereert hen, zeggen de jonge informatici in Cuba, maar kansen om hun diensten te exporteren krijgen ze niet. De website MO-Mondiaal Nieuws publiceerde de volgende reportage.

Sterk internet nodig
‘We hebben een zeer sterk internet nodig, en structurele veranderingen in de privéhandel’, zegt de 25-jarige Pablo Rodríguez, die het team leidt dat de populaire app Conoce Cuba (Ken Cuba) ontwikkelde. ‘Zo willen we contracten kunnen afsluiten met buitenlandse bedrijven en technologie importeren.’ De app maakt gebruik van de gps-functie van het mobieltje en geeft informatie over hotels, restaurants, banken, cultuur en sport in de buurt.
 
Geen rechtspersoonlijkheid
Voor de ontwikkeling van Conoce Cuba vroegen de programmeurs elk een licentie aan als informaticus. Het is een van de 47 activiteiten die de overheid eind 2013 toestond in de private economie. ‘We wilden eigenlijk een coöperatie oprichten om rechtspersoonlijkheid te hebben, en zo betere contracten met staatsbedrijven af te sluiten en minder belastingen te betalen’, zegt Rodríguez. ‘Het ministerie moet beseffen dat Cuba kennisbedrijven nodig heeft.’ Maar een coöperatie oprichten buiten de landbouwsector is moeilijk in Cuba. ‘Ik ken er geen enkele die in de informaticasector toestemming heeft gekregen.’

Lees verder
*
Website MO-Mondiaaal Nieuws
 
3. Streetnet: internet op z'n Cubaans
Cuba is een van de meest gesloten landen op het westelijk halfrond. Er is geen persvrijheid, journalisten die kritisch over de regering schrijven hebben het moeilijk. Internetten kan wel, maar de verbinding is langzaam en de overheid houdt streng toezicht op wat er online wordt gepubliceerd, aldus Nando Kasteleijn, Techredacteur bij de NOS.

Alternatief
In 2001 bedachten gamers in het land een alternatief voor dat streng gecensureerde internet, zodat ze samen konden gamen. Ze besloten met ethernetkabels een eigen netwerk te bouwen. Dit netwerk is 'Streetnet' gaan heten. Het groeide uit tot een plek waar niet alleen gamers iets mee konden, maar ook bloggers en anderen die graag met elkaar contact willen leggen. Inmiddels zijn op het interne netwerk volgens de Amerikaanse nieuwssite Vox diverse blogs, forums en sociale netwerken te vinden. Internet, maar dan in het klein. Er zouden nu al meer dan 10.000 mensen op het netwerk zijn aangesloten.
 
4. De 11 lekkerste gerechten uit Cuba
Mede door de film Chef werd de Cuban sandwich razend populair. Maar er is meer dan- hoe lekker ook – alleen goddelijke broodjes belegd met een flinke lading vlees, gesmolten kaas, mosterd en augurkjes. Dit zijn volgens Culy.nl de 11 lekkerste gerechten uit Cuba!
 
Top 11
1. Papa Rellena – Gevulde aardappeltjes
2. Pastelitos de Guayaba – Bladerdeeggebakjes met met fruit en roomkaas
3. Ropa vieja – Runder stoofvlees
4. Maduros – Gebakken bakbanaan
5. Pan con Lechon – Broodje pulled pork
6. Rabo Encendido – Stoofvlees van ossenstaart
7. Frita – Cubaanse burger met frietjes
8. Picadillo – Vleesgerecht met gehakt, specerijen en tomaten
9. Cucurucho – In palmbladeren gewikkeld kokosvlees met suiker en fruit
10. Quimbombo – Okra
11. Pastelitos de carne – Vleespasteitjes
 
Lees het volledige artikel
* De 11 lekkerste gerechten uit Cuba
 
5. Snel nog naar het oude Cuba van Fidel
Nu de banden tussen Cuba en de Verenigde Staten worden aangehaald en het USA-embargo langzaam wordt opgeheven, gloort er een ander Cuba aan de horizon.

Wie Fidel Castro's echte Cuba wil ontdekken, moet snel zijn voordat toeristen en masse naar het unieke Caribische eiland trekken, aldus de Reiskrant.
Voor de Telegraaf zijn de vintage-auto's, de gele Cocotaxi, de herinneringen aan de schrijver Hemingway, eten in een paladar, salsa, de revolutie, de natuur van Viñales en het UNESCO-erfgoed in Trinidad de topatracties van Cuba.

Lees het volledige artikel
*
Telegraaf, de Reiskrant

Vijf dingen die je in Cuba moet doen
Halle Eavelyn, medewerkster van de Huffington Post kan ook al bijna niet wachten.Zij was er vorig jaar en snoof toen de geur van verandering al op. 'Dat wat je vooruitgang noemt, nadert nu het eiland dat in bijna 50 jaar nauwelijks veranderde'. Eavelyn somt 5 zaken op die zij aanbeveelt, namelijk eten in een paladar, een bezoek brengen aan de Opera de la Calle/ Opera van de Straat, de koraalriffen verkennen en rondrijden in een antieke Amerikaanse kar.

Lees het volledige artikel
*
Huffington Post
 
6. Nieuw plan voor sluiting Guantánamo
De Verenigde Staten onderzoeken mogelijkheden om gevangenen uit de beruchte gevangenis in Guantánamo Bay naar Colorado over te brengen.

Overplaatsen
Het Amerikaanse ministerie van Defensie bekijkt of het mogelijk is gevangenen van Guantánamo Bay in Cuba over te plaatsen naar gevangenissen in de staat Colorado. Het ministerie heeft afgelopen weekeinde aan het Congres laten weten dat functionarissen binnenkort een bezoek brengen aan Colorado. Volgens de krant The New York Times wordt onder meer bekeken of de gevangenen naar een zwaarbewaakte gevangenis bij de stad Denver kunnen. Daar zitten al veroordeelde leden van terreur­beweging al-Qaida hun gevangenisstraffen uit.
 
 
7. Europees orthodox Links te gast in Havana
Een delegatie van Links Europa uit het Europees Parlement bezocht afgelopen week Havana. De delegatie werd geleid door de Spanjaard Maite Mola van de Partido Comunista de España. Zij ontmoetten hun collega’s van het Cubaans parlement, de Asamblea Nacional del Poder Popular.
 
Ook Syriza
De leden van de delegatie behoren tot orthodoxe communistische partijen van Spanje, Frankrijk, Italië (Refundación Comunista de Italia). Ook de Griekse partij Syriza maakte deel uit de Europese delegatie. Zij werden geïnformeerd over de economische maatregelen die Raúl Castro in gang heeft gezet. De Nederlandse NCPN ontbrak.
 
8. Een geschenkje uit Cuba: moet je belastingen betalen?
Je wilt je broer verrassen met een kistje sigaren dat je tijdens een reis in Cuba hebt gekocht. Kun je dat meenemen naar België zonder invoerrechten of belastingen te betalen? Niels Saelens, redacteur van Knack, beantwoordt deze vraag.

Beperkt aantal goederen
In België is het toegelaten een beperkt aantal goederen mee te nemen uit een niet-Europese lidstaat zonder dat je daar belastingen of invoerrechten op verschuldigd bent. Maar je moet wel rekening houden met een aantal regels. Je hoeft geen rechten te betalen als je de goederen hebt aangekocht in winkels die een belastingvrijstelling geven, zoals een taxfreeshop op een luchthaven. Je moet ook geen belasting betalen als je het product zelf cadeau hebt gekregen. Hoe dan ook ben je verplicht aangifte te doen van al je artikelen, ook al krijg je een vrijstelling. Je riskeert een boete als je dat niet doet.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Tango Extremo komt in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen. 
 
* Fotosheets van 'Che': tot 9 december bij Magnum tentoonstelling in Amsterdam
De tentoonstelling Magnum Contact Sheets in fotografiemuseum Foam in Amsterdam toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden. Tot 9 december 2015 zijn de sheets te bezichtigen. Ondermeer zijn de fotosheets te zien van de bekende foto van 'Che' met sigaar.
 
10. Het laatste nieuws
* De winsten van het Cubaanse medische hulpprogramma
Cubaanse artsen die worden uitgezonden op internationale missies naar bijvoorbeeld Venezuela of Bolivia, zijn ontevreden over het feit dat ze een groot deel van hun salaris moeten afstaan aan de Cubaanse autoriteiten. Het Institute of War and Peace Reporting (IWPR), met o.a. een afdeling in Nederland, onderzocht  hoe de Cubaanse overheid op deze wijze aan meer buitenlandse deviezen komt. IWPR sprak in Trinidad en Tobago met artsen en verplegers die, hoewel direct betaald door de gastregering, de helft van hun salaris moeten storten op een rekening op naam van de leider van de medische brigade. Volgens de Cubaanse Minister van Volksgezondheid, Roberto Morales, werken er 54.000 Cubaanse artsen in meer dan 66 landen. In 2014 meldde de partijkrant Granma dat Cuba verwachtte 8.2 miljard dollar te ontvangen voor deze medische hulpprogramma’s in het buitenland en dat dit de belangrijkste bron is voor de buitenlandse deviezen. Lees meer in twee artikelen: * Deel 1 en  Deel 2
 
* Café-eigenaar ‘verklikker’ in Havana beschoten
Twee mannen hebben vorige week donderdag het café van de begraafplaats Mauline in de wijk Arroyo Naranjo beschoten. De eigenaar van het café is Luis Fernández die bekend staat als een overijverige verklikker of chivato van het regime. Hij bleef ongedeerd. Lees verder
 
* Leningen van Cubaanse banken aan particuliere sector verviervoudigd
Het besluit in september jl. om via de Banco Popular de Ahorros (BPA) leningen te verstrekken tot 10.000 peso’s (400 CUC) aan kleine zelfstandigen of cuentapropistas binnen een termijn van drie dagen en zonder verdere eisen te stellen, is een positief signaal gericht op de herleving van wat men de ‘financiële cultuur’ in Cuba noemt. Dat schrijft Jorge Ignacio Guillén Martínez (1993), student economie en betrokken bij het oppositionele blad Convivencia op de website van 14ymedio. Lees verder
 
* Migratie Cubanen naar VS piekt
Steeds vaker besluiten Cubanen definitief naar de VS te emigreren. De verbeterde relaties tussen Cuba en de VS spelen daarbij een grote rol. In het fiscaal jaar 2015 - in de VS is dat de periode van oktober 2014 tot juni 2015 - gingen 27.296 Cubanen naar de VS, een stijging van 78% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Toen waren het er 15.341. Men schat het aantal Cubanen dat in de VS woont nu op 2 miljoen. Lees verder
   
* Belasting betalen kostbaar tijdverdrijf kleine zelfstandigen
De groeiende groep van kleine ondernemers of cuentapropistas heeft problemen bij de betaling van hun belasting. Meestal wordt de belasting bij een bankfiliaal betaalt, maar daar staan vaak lange rijen wachtenden en ‘ik kan niet een hele dag in de rij gaan staan om mijn belasting te betalen’, aldus een handelaar in een gesprek met onafhankelijk journaliste María del C. Quintana Hechavarría. Lees verder