Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
De hele maand februari 2023 bindt de Utrechtse Markiezeneik de Europese strijd aan voor de titel Tree of the Year om daarmee ook de vernietiging van een deel van het Markiezenbos onder de aandacht te brengen als de verbreding van de A27 doorgaat. Stemmen kan nog tot en met 28 februari.
Ook de markies, en zelfs een bekende tree hunter, komen op voor de Markiezeneik, lees meer in deze nieuwsbrief en zie het filmpje op onze site.
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
De markies en de tree hunter
 
Rob McBride, ambassadeur voor bomen in de hele wereld, ontmoette dinsdag 21 februari de Markies van Sandricourt, ofwel Maximilien-Henri de Rouvroy de Saint Simon. Aan het eind van de 18e eeuw heeft de markies samen met zijn vrouw, gravin Maria Jacoba van Efferen, het Markiezenbos in Amelisweerd laten planten. Voor de campagne voor de Boom van het Jaar is hij opgestaan uit zijn graf om te helpen pleiten voor het behoud van de eeuwenoude eiken in ‘zijn’ Markiezenbos.
 
De eindsprint in de Europese verkiezing
 
Stemmen kan nog tot 1 maart op onze Markiezeneik in deze Europese verkiezingen via de QR-code of deze link. Vergeet niet dat je op 2 bomen moet stemmen! Polen stond begin deze week op nummer 1 en de Markiezenboom op 6. Er doen 16 landen mee met evenveel bomen met een bijzonder verhaal. Vanaf 22 februari kunnen we niet meer zien op welke plaats we staan.
 
De Nederlandse organisator SBNL Natuurfonds wil samen met aanmelder Ton Cornelisse en een groep enthousiaste Utrechters zoveel mogelijk stemmen voor de verkiezing binnenhalen. Vorig jaar werd de Markiezeneik met bijna 36.700 stemmen verkozen tot de Nederlandse Boom van het Jaar 2022. Daarmee is deze boom de Nederlandse inzending voor de Europese titel geworden.
 
Ken je mensen die nog niet gestemd hebben, stuur dan dit bericht door met de vraag om te stemmen. Alvast bedankt namens alle bomen, dieren en planten.
 
Stinzenplantenexcursie zaterdag 1 april
 
De eerste sneeuwklokjes en krokussen knallen momenteel overal de grond uit, ook in de landgoederen. Deze bollen horen tot de groep van stinzenplanten, waaronder ook latere bloeiers zijn zoals bostulp, dichtersnarcis en voorjaarshelmbloem.
Op zaterdag 1 april vanaf 10.30 uur leiden we je in Amelisweerd langs plekken met de dan bloeiende stinzenplanten. Wat zijn de verhalen achter deze planten, hoe zijn ze hier terecht gekomen en waar staan bepaalde soorten op de landgoederen?! Daarnaast vertellen we wat we onderweg nog meer aan natuur- en cultuurhistorische waarden tegenkomen. De excursie is minder geschikt voor kinderen van de basisschoolleeftijd.
 
Zie voor informatie over aanmelding voor deze excursie onze site.
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
  
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij al lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos. 
  
Steun ons met een donatie
 
We maken uiteraard kosten en ontvangen geen subsidie. Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.